Cum se pot proteja persoanele în etate de noul coronavirus. Sfaturi practice

Persoanele cu vârsta mai mare de 60 ani sunt mai vulnerabile în fața diferitor viruși, din cauza unui sistem imunitar mai slăbit și fac mai frecvent complicații la infecția Covid-19, inclusiv pneumonie virală, care se poate solda cu insuficiență respiratorie. Aceste complicații necesită tratament mai îndelungat, iar în anumite cazuri se pot solda cu deces. Anume din acest motiv, este foarte important să vă păstrați sănătatea!

Foto: poza simbol

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a venit cu unele recomandări pentru persoanele de vârsta a treia, în scopul evitării contaminării cu noul coronavirus. Iată care sunt acestea:

- Deși simţiţi nevoia de socializare, încercați să vizitați cât mai rar locurile publice. Reduceți la maxim călătoriile cu transportul public, vizitele la magazine, farmacii, centre comerciale, oficii poștale sau bănci pentru primirea pensiei sau plata serviciilor comunale. Solicitați transferul pensiei, indemnizațiilor la card și achitați serviciile comunale online.

- Solicitați în acest scop ajutorul rudelor, lucrătorilor sociali și ai oficiilor poștale, a voluntarilor, inclusiv pentru a efectua cumpărături.

- Dacă cineva dintre rudele dumneavoastră a venit de peste hotare sau a fost în contact cu persoane bolnave și are semne de boală respiratorie acută: febră, tusă, rinoree, dificultăți de respirație – excludeți contactele directe și solicitați-i să se adreseze după asistență medicală.

- În general, pe durata pandemiei reduceți la maxim întâlnirile directe cu copiii, nepoții, prietenii – veți recupera ulterior. Acum este important să vă păstrați sănătatea! În loc să mergeți în vizită la copii, nepoți sau prieteni, socializați cu ei la telefon, rugați-i să vă telefoneze cât mai frecvent.

- Spălați-vă cât mai des pe mâini, igiena este foarte importantă pentru sănătate. Spălați mâinile când reveniți de afară, de la cumpărături, înainte de pregătirea mâncării. Nu atingeți fața cu mâinile nespălate, deoarece virusul poate nimeri în acest caz în organism.

- Asigurați-vă că aveți suficiente șervețele de unică folosință. Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă cu ele nasul și gura și aruncați-le imediat după utilizare. Folosiți gel sau soluții dezinfectante pe bază de alcool pentru dezinfectarea mâinilor și a obiectelor personale folosite la cumpărături sau în transport – telefoane, genți, pixuri, alte obiecte, folosiți șervețele umede cu alcool.

În caz dacă v-ați îmbolnăvit, indiferent că este o boală de origine infecțioasă sau acutizarea unei stări cronice, hipertensiune arterială, sunați medicul de familie, care vă va da sfaturi cum trebuie să procedați. Dacă aveți o infecție respiratorie acută și cineva din rudele dumneavoastră sau persoane cu care ați comunicat în ultimele 14 zile a venit de peste hotare sau a avut febră sau tusă, informați obligatoriu medicul pentru consultaţiile necesare.

În perioada pandemiei cauzate de Covid-19 trebuie să respectăm cu strictețe următoarele reguli generale recomandate de către OMS:

  1. Ne spălăm pe mâini cât mai des cu apă și săpun.
  2. Respectăm eticheta tusei.
  3. Nu atingem fața.
  4. Păstrăm distanța socială, cel puțin de 1 metru
  5. Stăm acasă.

Dacă aveți rude în etate sau persoane care vă sunt dragi, dar nu au acces la internet și surse de informare, citiți-le acest articol, pentru a le ajuta să se protejeze de o posibilă contaminare cu noul virus.


Pub