LIVE TEXT/ +55 persoane cu COVID-19. 4 au revenit cu un zbor charter din Marea Britanie

In this Sunday, Feb. 16, 2020, photo, a medical worker records down a patient's condition at Jinyintan Hospital designated for new coronavirus infected patients, in Wuhan in central China's Hubei province. China reported thousands new virus cases and more deaths in its update Tuesday, Feb. 18, 2020 on a disease outbreak that has caused milder illness in most people, an assessment that promoted guarded optimism from global health authorities. (Chinatopix via AP)

PE SCURT

17:30

Încă 55 de cazuri de COVID-19. 4 dintre ele sunt revenite recent cu un zbor charter din Marea Britanie. Încă 4 persoane au fost tratate și externate. Ministra a confirmat cele două decese.

17:15

Testele pentru detectarea virusului care cauzează infecţia COVID-19 se efectuează, actualmente, în Laboratorul virusologic al ANSP şi 2 laboratoare private din ţară, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate IVD.

17:00

Al patrulea deces cauzat de coronavirus. Este vorba despre un bărbat din Briceni.

15:25

Din momentul aprobării hotărârilor Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, în mun. Chișinău  pentru 7 agenți economici și 36 persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului au fost întocmite procese-verbale.

15:10

Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna pacienți suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Secția de boli infecțioase cu 15 paturi s-a umplut, iar la moment are loc doar examinarea și trierea pacienților suspecți.

14:20

Consiliul Raional Ialoveni îndeamnă și solicită locuitorilor din raion să facă voluntariat și să ajute asistenții sociali din zonă.

14:15

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că pacienții au acces la telefoanele mobile personale.

13:45

O femeie din Transnistria a murit din cauza coronavirusului. A fost internată la un spital clinic din Tiraspol cu ​​pneumonie bilaterală. Când s-a aflat că are coronavirus, femeia a fost transferată la spitalul Slobozia. O oră mai târziu a murit.

12:10

Primarul Ion Ceban și pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc, au vizitat spațiul unde va fi organizat centrul de triere.

12:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării comunică despre amânarea sesiunii raionale/ municipale/ republicane de atestare a cadrelor didactice și manageriale.

11:30

În contextul pandemiei de coronavirus și crizei despre care vorbesc experții economici, leul moldovenesc este mai puternic decât a fost la începutul anului 2020 și mai puternic decât valutele partenerilor comerciali. Totuși, leul se depreciază față de valutele de bază: euro și dolarul american.

11:00

Întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru Covid-19, la un laborator privat din Chișinău. În același timp,

09:50

Din cele 298 de cazuri, 44 persoane sunt în stare gravă, iar alte 18 au fost tratate. De asemenea, ministra Dumbrăveanu a declarat că centrul de triere de la MoldExpo ar putea fi funcțional până la sfârșitul săptămânii.

09:10

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au constatat că Derogările prevăzute în Dispozițiile Comisiei Situații Excepționale sunt neproporționale și contrare prevederilor articolului 54 din Constituție.

09:00

La Ministerul Economiei a fost creat un grup pentru consultarea setului de măsuri privind atenuarea impactului negativ al crizei pandemice asupra economiei naționale.

PE LUNG

UPDATE. 17:30

Astăzi au fost confirmate încă 55 de cazuri. În total, au fost înregistrate 353 de cazuri de COVID. 7 cazuri sunt de import, dintre care 6 cazuri sunt din Marea Britanie. Patru dintre cei veniți din Marea Britanie au fost repatriați recent cu o cursă charter. Mai mult, astăzi au fost externați încă 4 pacienți, ceea ce înseamnă că avem tratate, în total, 22 persoane.

De asemenea, ministra Viorica Dumbrăveanu a confirmat decesul persoanei din stânga Nistrului și decesul unei persoane în spitalul din Edineț. Este un bărbat originar din Briceni. Potrivit ministrei, bărbatul a ascuns informația precum că a contactat cu cineva revenit de peste hotare și ulterior a contactat cu o mulțime de oameni care sunt căutați acum de autorități.

Bărbatul s-a adresat la spital și după ce i s-au făcut investigațiile medicale, a pierdut cunoștința. Nu a fost posibilă transportarea lui într-un spital special. Bărbatul a fost izolat.

TV8.md scrie că bărbatul a fost transportat la Spitalul Raional Edinț de către fiul său și internat în Secția de pulmunologie.

„Am discutat azi dimineață cu adjunctul medicului șef al spitalului și din câte mi-a spus, bărbatul era deja în stare gravă, avea mari greutăți de respirație și a căzut pe hol inconștient. I-au prelevat probe la coronavirus, dar până s-a făcut testul în laborator, pacientul a murit”, a spus primarul orașului Edineț, Constantin Cojocari, scrie TV8.md.

UPDATE. 17:15

Analizele pentru depistarea COVID-19
se fac în trei laboratoare

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că testele pentru detectarea virusului care cauzează infecţia COVID-19 se efectuează, actualmente, în Laboratorul virusologic al ANSP şi 2 laboratoare private din ţară, după ce a fost validată metoda de diagnostic, prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) certificate IVD.

Iniţial, testele erau efectuate prin două reacţii diferite, una prin prelevarea probelor de sânge (în laboratoarele private), alta prin lavaj (în laboratorul ANSP), ambele omologate, ulterior, această discrepanţă fiind înlăturată.

Materialul biologic (tampon nazo-faringial) este colectat conform algoritmului în condiții speciale de către personalul medical instruit.

În prezent, astfel de teste pot fi efectuate în cadrul a trei laboratoare din municipiul Chişinău, inclusiv Laboratorul ANSP. Numărul de teste efectuate şi cel al cazurilor confirmate este raportat zilnic pentru gestionarea corectă a datelor.

UPDATE. 17:00

Al 4-lea deces

Un bărbat a decedat în această dimineață în Spitalul Raional Edineț, unde fusese internat cu pneumonie. Bărbatul a fost adus ieri la spital și i-au fost prelevate probe pentru testare la COVID-19, iar astăzi rezultatul primit în laboratorul din Chișinău a fost pozitiv. Pacientul a decedat dimineață, în jurul orei 05:00, înainte să fie gata testul la coronavirus, transmite TV8.md.

UPDATE. 15:25

Amenzi pentru nerespectarea măsurilor

Pe parcursul a 24 de ore, angajații Poliției Capitalei, au documentat în conformitate cu art. 76 ¹ Cod Contravențional al RM, 23 de persoane și un agent economic, cu întocmirea proceselor verbale, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie impuse de către autorități.

Totodată, este de menționat că, din momentul aprobării hotărârilor Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost întocmite în total 43 procese-verbale, din acestea – 7 sunt agenți economici care nu s-au conformat cerințelor și măsurilor impuse prin hotărârile respective, iar în 36 de cazuri sunt vizate persoanele fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului.

UPDATE. 14:1o

Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna
pacienți suspecți sau cu COVID-19

Jurnalista Renata Lupăcescu anunță că Spitalul Raional Căușeni nu mai poate interna pacienți suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Declarațiile aparțin oficialilor din cadrul spitalului care afirmă că secția de boli infecțioase cu 15 paturi s-a umplut, iar la moment are loc doar examinarea și trierea pacienților suspecți.

27 de pacienți din raionul Ștefan Vodă au fost transportați în ultimile două zile la Spitalul din Căușeni, mai mult de jumătate dintre aceștia sunt cadre medicale. Dintre aceștia 15 au fost confirmați pozitiv, fiind internați în spitalul raional, alți cinci pacienți au fost testați negativ și sunt supravegheați la domiciliu, ceilalți așteaptă rezultatele testelor de laborator.

UPDATE. 14:20

Autoritățile au nevoie de ajutor

Administrația Consiliului raional vine cu o solicitare și un îndemn către cetățeni ca să se implice în acțiuni de voluntariat pentru a veni în ajutorul asistenților sociali din localitățile raionului.

Consiliul anunță că în aceste momente sunt persoane în vârstă care nu se pot deplasa pentru a-și procura produse alimentare și de primă necesitate. Cei care sunt disponibili și vor să ajute, trebuie să sune la primării pentru a afla unde este necesar de a se implica și de a pune umărul.

UPDATE. 14:15

Pacienții au acces la telefoanele mobile

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că toți pacienții internați cu infecția COVID-19, în cadrul instituțiilor medicale strategice, au acces la telefoanele mobile personale. La fel, pacienții internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii au acces și la internet.

UPDATE. 13:45

Primul deces în Transnistria din cauza coronavirusului

O femeie din Transnistria a murit din cauza coronavirusului, anunță Newsmaker.md.

Femeia avea 55 de ani. A fost internată la un spital clinic din Tiraspol cu ​​pneumonie bilaterală. Era în aceeași cutie cu un bărbat care confirmase anterior Covid-19. Când s-a aflat că are coronavirus, femeia a fost transferată la spitalul Slobozia. O oră mai târziu a murit.

Deja după moarte, au apărut rezultatele testelor care au confirmat că a avut coronavirus. Potrivit medicilor, pneumonia bilaterală a devenit o complicație a coronavirusului. În plus, femeia avea boli cronice – diabet și patologii cardiace.

Cu o zi înainte de moartea femeii, șeful spitalului și șeful secției de pulmonologie au fost concediați. Au fost acuzați de „neglijență și iresponsabilitate”. Decizia a fost luată după depistarea unui coronavirus la unul dintre pacienții spitalului. Din această cauză, întregul departament de pulmonologie (50 de persoane) a fost transferat la spitalul din Slobozia, unde sunt tratați pacienții cu coronavirus.

UPDATE. 12:10

Cum arată spațiu de la MoldExpo unde
va fi amenajat centrul de triere

Primarul Ion Ceban, împreună cu pretorul de Buiucani, Vadim Brânaniuc, au vizitat MoldExpo, unde va fi centrul de triere a celor suspecți de coronavirus.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=576947969575749&set=pcb.576948106242402&type=3&theater

Primăria Chișinău va contribui cu tot suportul pentru a amenaja aceste pavilioane, care vor permite să acordăm asistență medicală cât mai multor cetățeni. Astăzi, am văzut condițiile sanitare, astfel, să putem face o concluzie cu ce putem interveni la nivel local. Urmează să consolidăm toate eforturile în acest sens, care ar avea scop lupta cu COVID-19”, a menționat primarul.

https://www.facebook.com/i.ceban.public/posts/576948106242402

UPDATE. 12:00

Sunt amânare sesiunile republicane de atestare a profesorilor și directorilor de școli

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării comunică despre amânarea sesiunii raionale/ municipale/ republicane de atestare a cadrelor didactice și manageriale, în scopul prevenirii riscului de îmbolnăvire cu virusul Covid-19 și în legătură cu starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, declarată de către Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  va anunța suplimentar despre orarul susținerii rapoartelor de autoevaluare/ lucrărilor metodice și interviurilor de performanță pe disciplinele școlare și de profil.

UPDATE. 11:30

Leul vs. Euro și Dolar

Astăzi, un euro a ajuns să coste 20,11 lei. În ultimele zile, se atestă o depreciere ușoară a leului.

În aceste condiții de criză provocată de coronavirus, expertul economic Veacesla Ioniță analizează pe blogul lui că leul moldovenesc rămânea fi mai puternic în comparație cu începutul anului 2020 și puternic în comparație cu valutele principalilor parteneri comerciali. De asemenea, expertul spune că leul se depreciază față de valutele de bază.

200329_IVM_02

Cel mai mult Leul Moldovenesc s-a apreciat săptămâna trecută față de Rubla Belarusă (+3,96%), Zlotul Polonez (+1,24%) și Hrivna Ucraineană (+1,33%).

Cele mai mari deprecieri Leul Moldovenesc le-a înregistrat săptămâna trecută față de Dolarul American (-1,29%), Lira Turcească (-0,94%) și Yuanul Chinezesc (-0,87%).

De la începutul anului, Leul Moldovenesc s-a depreciat față de Dolarul American cu (-4,74%), iar cea mai mare apreciere a înregistra față de Rubla Rusească (+17,67%).

Potrivit expertului, poziția puternică a Leului Moldovenesc în regiune permite menținerea la un nivel scăzut a prețurilor de import, cea ce este benefic pentru populație, dar scade din competitivitatea agenților economici, ceea ce va fi un impediment pentru ei la exportul de bunuri moldovenești.

BNM este pusă între ciocan și nicovală: prin intervențiile sale pe piața valutară, trebuie să mențină cursul valutar, dar nici nu trebuie să-l mențină foarte tare. BNM trebuie să asigure competitivitatea companiilor moldoveneștii pe piețele regionale, europene și globale.

UPDATE. 11:00

Cabinetul de miniștri, testați la un laborator privat

Întreg cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, împreună cu șeful Executivului, Ion Chicu, au efectuat teste pentru COVID-19, la un laborator privat din Chișinău, ce are permisiunea Organizației Mondiale a Sănătății în acest sens. Ei au mers în această dimineață la laborator, unde le-au fost prelevate probele. Informația a fost confimată de consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, transmite Unimedia.

În același timp, fostul director al Spitalului Clinic Republican (SCR), a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, scrie Anticorupție. De asemenea, fostul director nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital.

UPDATE. 09:50

Spitalele din raioane, activate

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

31 – stare gravă

63 – stare medie

32 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 17 copii și 6 maturi:

17 – stare medie

6 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 14 persoane.

1 – stare medie

12 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate 83 persoane:

13 – stare medie

70 – stare satisfăcătoare

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare satisfăcătoare.

A fost activat și Maternitatea nr. 2 din Chișinău unde sunt internate 2 femei în stare medie.

De asemenea, la Bălți sunt internate 6 persoane: 2 în stare medie și 4 în stare satisfăcătoare.

La Căușeni sunt internate 5 persoane, dintre care 1 persoană este în stare medie, iar 4 în stare satisfăcătoare.

La spitalul din Cahul este internată o persoană.

Persoanele infectate din stânga Nistrului sunt în stare medie și satisfăcătoare.

În ultimele 24 de ore au fost externate încă cinci persoane, ceea ce înseamnă că în total, au fost tratate 18 persoane.

În total, sunt 298 cauzuri de infectare cu COVID-19.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că astăzi în cadrul Comisiei Situației Excepționale va fi aprobat cadrul normativ pentru organizarea și funcționarea centrului de triere de la Moldexpo.

„Lucrările pentru organizarea centrului sunt în derulare și sperăm foarte mult ca până la finele săptămânii, centrul să fie unul funcțional. Este vorba de prima componentă. Vrem să asigurăm trierea persoanelor de către specialiști. Astfel, să mai descărcăm instituțiile medicale spitalicești”, a declarat ministra.

La etapă inițială, atât timp cât avem capacități în cadrul instituțiilor medicale, nu mergem pe plasarea persoanelor suspecte în componenta deja de cazare. Aceasta va fi activată în caz de necesitate și examinăm absolut toate posibilitățile ca sistemul să fie pregătit pentru orice situație care poate avea loc în Republica Moldova.

Citește și ce s-a întâmplat ieri, 30 martie, în Republica Moldova legat de coronavirus. 

UPDATE. 09:10

Dispoziții ale Comisiei Situații Excepționale,
contrare Constituției

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au elaborat Opinia privind caracterul proporțional și legalitatea măsurilor întreprinse de Guvern pe perioada stării de urgență.

Specialiștii au constatat că Derogările prevăzute în Dispozițiile CSE sunt neproporționale și contrare prevederilor articolului 54 din Constituție. În special, derogările de la normele Codului Administrativ, Codului de Procedură Civilă, Codului Muncii și Codului Contravențional sunt contrare restricțiilor impuse de articolul 54 din Constituție și anume imposibilitatea restrângerii dreptului la acces liber la justiție (articolul 20 din Constituție). Imposibilitatea exercitării efective a unui remediu în fața curții este constatat în principal de termenii reduși de contestare, stabilirea însăși de CSE a regulilor de contestare pentru propriile dispoziții, inexistența căii de apel/recurs pentru hotărârile care examinează contestațiile împotriva dispozițiilor CSE.

În același timp, derogările de la normele ce țin de exercitarea profesiilor de avocat, notar și executor judecătoresc în partea ce ține de aplicarea sancțiunilor disciplinare sunt în contradicție cu prevederile dispozițiilor anterioare și disproporționate cu măsurile care se urmăresc în contextul stării de urgență.

Totodată, derogările de la normele stabilite în legislația vamală afectează actorii implicați în domeniul farmaceutic și distorsionează piața produselor farmaceutice.

UPDATE. 9:00

Task Force Grup la Ministerul Economiei și Infrastructurii

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Ministerul de Finanțe și Banca Națională au creat, ieri 30 martie, un grup Task Force Grup pentru consultarea setului de măsuri privind atenuarea impactului negativ al crizei pandemice asupra economiei naționale.

Reprezentanții acestor instituții au optat pentru un plan de acțiuni consolidat, care să fie structurat pe termen scurt, mediu și lung și care să includă politici de intervenție atât imediate, cât și pentru perioada post-criză pe trei componente de bază: politici monetare, fiscale și structurale.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a menționat că până la ora actuală au fost anunțate mai multe măsuri de ordin fiscal și financiar-bancar, însă e necesar de a elabora o proiecțiune a măsurilor pentru restabilirea economiei cu o abordare pragmatică a politicilor macroeconomice.

Ministrul Railean a evidențiat că acestea trebuie să fie realiste și fezabile, să ofere suport mediului de afaceri prin mecanisme și instrumente concrete, inclusiv prin programe de stat de subvenționare a companiilor afectate și pentru a atenua riscurile șomajului tehnic.

Foto simbol: The Times of Israel

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.