Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România: Ce înseamnă trecerea la etapa cea mai dificilă


Președintele României, Klaus Iohannis, inspectează un spital de campanie pentru bolnavii de coronavirus, în Otopeni, lângă București, 28 martie 2020
Președintele României, Klaus Iohannis, inspectează un spital de campanie pentru bolnavii de coronavirus, în Otopeni, lângă București, 28 martie 2020

În România s-au înregistrat mai mult de 2000 de cazuri de infectare cu Covid-19, ceea ce din perspectiva autorităților înseamnă trecerea la scenariul al patrulea.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că această trecere spre cea mai dură etapă a epidemiei înseamnă, între altele, testări extinse la toate persoanele internate și la toate cadrele medicale, achiziții suplimentare de echipamente și medicamente plus folosirea celor 36 de spitale clasificate drept „unităţi de suport” şi care vor aduce un surplus de 8.000 de paturi, pe lângă cele 2000-2300 care sunt folosite în faza actuală pentru persoanele confirmate cu coronavirus.

Control de rutină al declarațiilor pe proprie răspundere, București
Control de rutină al declarațiilor pe proprie răspundere, București

Scenariul patru mai implică, potrivit ministrului de resort, tratarea unor cazuri uşoare şi medii la domiciliu, sub supraveghere medical sau chiar a voluntarilor. În spitale se vor trata doar manifestări moderat-severe şi critice ale celor care suferă de coronavirus. Cele moderat-severe se vor afla în secţiile de boli infecţioase, iar cele critice în secţiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular. De asemenea, în scenariul al patrulea personalul medical infectat cu Covid-19, dar fără simptome va rămâne şi va trata pacienţii infectaţi cu coronavirus, care sunt spitalizaţi.

România continua să sprijine culoarele create pentru cetățenii bulgari și pentru cei din Republica Moldova

Scenariul al patrulea, care va fi cel mai restrictiv ar putea însemna inclusiv închiderea granițelor, care în acest moment este parțială, iar România continua să sprijine culoarele create pentru cetățenii bulgari și pentru cei din Republica Moldova, care din diferite motive se întorc în țările lor. Sunt posibile și alte restricții după modelul italian, dar și intrarea în carantină a altor orașe grav afectate. Deocamdată doar Suceava și comunele limitrofe se află în carantina, după ce Spitalul Județean din oraș a deveni focarul întregii comunități. 180 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus și alte câteva sute se află în izolare. Mulți dintre cei aflați în izolare așteaptă încă rezultatele testelor. Spitalele din Rădăuți, Fălticeni, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc au devenit spitale suport unde sunt trimiși pacienții în funcție de afecțiuni, iar cei cu probleme grave de sănătate sunt redirecționați către Iași și Botoșani.

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis locuitorilor Sucevei în discursul său de marți „un gând bun și o încurajare” și a explicat că măsura izolării orașului „a fost luată la timp, a fost necesară” și este „corectă”. Președintele le-a spus oamenilor că nu sunt „singuri” și le-a dat asigurări că autoritățile „vor avea grijă ca tot ce este necesar pentru municipiul Suceava și comunele din jur să și ajungă acolo.”

În România s-au înregistrat până acum 72 de decese, iar în ultimele 24 de ore numărul celor testați pozitiv a crescut cu aproape 300 de cazuri. În total au fost confirmate 2245 de persoane infectate cu virusul Covid 19, dintre care peste 60 de persoane se află la terapie intensive, iar 36 se zbat între viață și moarte

XS
SM
MD
LG