Coronavirus // Unde se testează la Covid-19 membrii Guvernului

Julieta Savițchi
31/03/2020

Testele la Covid-19 pentru membrii Cabinetului de miniștri și mai mulți angajați din Guvern, de la care au fost prelevate probe marți dimineață, sunt efectuate în laboratorul privat Invitro Diagnostics. Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de surse din Guvern. În laboratorul respectiv au fost testați la coronavirusul de tip nou și cei șase medici de la Spitalul Clinic Republican (SCR), fapt ce a generat ulterior destituirea din funcție a directorului instituției, profesorul Anatol Ciubotaru.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Silvia Murgoci, medic în laboratorul Invitro Diagnostics, a evitat să ne spună dacă miniștrii s-au testat la coronavirus în laboratorul respectiv, menționând că probele sunt confidențiale. „Am aflat din presă că membrii Guvernului au dat probe pentru testarea la Covid-19. Presupun că testele sunt efectuate la noi. Pentru prelevarea testelor la Covid-19 nu este obligatoriu ca persoana să se prezinte la noi. Prelevarea materialului pentru testele la coronavirus este o procedură simplă și se poate face și la domiciliu. Doritorii trebuie să procure de la noi containere speciale, să achite în casă pentru servicii, iar după prelevarea probelor containerele sunt aduse la laborator, fiecărui test fiindu-i atribuit un cod secret. Astăzi a fost procurat un lot de 30 de containere. Din acest motiv cred că reprezentanții Guvernului au decis să-și facă testele la noi”, a precizat Silvia Murgoci.

Omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, reprezentantul laboratorului Invitro Diagnostics, a spus că nu cunoaște, dar nu exclude că angajații Guvernului au ales anume acest laborator pentru a se testa la Covid-19. „S-a investit mult în Invitro Diagnostics, utilajul este de ultimă generație, testele sunt produse în Germania, corespund standardelor cerute de Organizația Mondială a Sănătății. La fel, și metodologia de testare corespunde normelor cerute de OMS”, a precizat Ceaicovschi.

Membrii Cabinetul de miniștri în frunte cu Ion Chicu și angajații aparatului premierului au dat astăzi probe pentru a fi testați la Covid-19. Deși niciunul dintre cei 30 de angajați ai Guvernului de la care au fost prelevate probele nu prezentau simptome de boală, aceștia și-au motivat decizia prin faptul că au intrat în contact cu multe persoane în timpul executării atribuțiilor de serviciu.

Vitalie Dragancea, consilierul premierului Ion Chicu, a declarat pentru mass-media că fiecare oficial și-a achitat testul din banii proprii. Serviciile pentru o testare la Covid-19 prestate de laboratorul Invitro Diagnostic costă 700 de lei.

Amintim că în cadrul unui briefing din 19 martie, Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că testele la coronavirus efectuate în laboratoarele private nu ar fi de încredere. „Îmi pare foarte rău că sunt unii oameni de afaceri care pe această situaţie îşi fac activitate economică. Autorităţile centrale sunt cele abilitate în cazul dat pentru efectuarea acestor teste. Laboratorul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP) este acreditat de Organizația Mondială a Sănătății și se lucrează aici cu acele teste aprobate de OMS. Îmi pare foarte rău că unele laboratoare sau clinici private au găsit o „găselniță” și profită de pe seama sănătății oamenilor”, a declarat atunci Dumbrăveanu.

Amintim că la 24 martie a fost demis din funcția de director al SCR cardiochirurgul Anatol Ciubotaru, după ce acesta a organizat testarea a șase subalterni de-ai săi în laboratorul Invitro Diagnostic. Motivul invocat atunci de Comisia pentru Situații Excepționale a fost că directorul ar fi încălcat regulamentul, care prevede că testele se fac doar în laboratorul ANSP și doar atunci când persoanele au simptome de boală sau au contactat cu persoane infectate ori revenite din zonele afectate de pandemie.

Ulterior, Primăria Chișinău a încheiat un contract cu laboratorul Invitro Diagnostics privind testarea a 1.500 de medici din Capitală, antrenați în lupta cu coronavirusul de tip nou.

Julieta Savițchi
31/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii