‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCercetătorii din Elveția au elaborat o tehnologie unică de păstrare a fructelor

Cercetătorii din Elveția au elaborat o tehnologie unică de păstrare a fructelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică Federală din Zurich au propus o nouă metodă ce ar permite reducerea efectului etilenei asupra maturării fructelor și legumelor.

Etilena este considerată hormon de maturare, deoarece fiind generată de ţesuturile vegetale, sporeşte permeabilitatea membranelor celulare sau a organitelor celulare şi intensifică astfel metabolismul.

Cercetătorii Huizhang Guo și Mirko Lukovic, au propus o tehnologie ce presupune îndepărtarea ligninei din lemn, pentru a obține o substanță care leagă celuloza, parte a hemicelulozei. Delignificarea permite ca suprafața lemnului să devină cât mai poroasă. În continuare, lemnul delignificat este tratat cu 2 preparate, unul din care conține particule de platină.

Mai întâi este aplicată baza care asigură menținerea particulelor de platină în porii lemnului, apoi urmează soluția care conține platină, ce pătrunde în structura lemnului.

Datorită acestor straturi aplicate, trecând prin structura poroasă a lemnului, moleculele de etilenă intră în pereții porilor și sunt forțate să interacționeze cu platina, care favorizează descompunerea gazului în apă și dioxid de carbon (CO2).

Acest simplu cub de lemn pe care Mirko Lukovic îl ține în mână constituie baza noului proces de păstrare a fructelor. FOTO: nanowerk.com

Oamenii de știință au reușit să demonstreze că la temperatura camerei catalizatorul neutralizează în mod eficient aproape întregul volum al „hormonului de maturare” – etilena. Cu toate acestea, la utilizarea acestei metode, temperatura este foarte importantă.

‹ adv ›

Dacă temperatura scade până la 0°C, atunci apa – unul dintre produsele de descompunere – nu se evaporă, dar rămâne pe catalizator și nu permite ca reacția chimică să aibă loc pe viitor. Astfel, pentru ca metoda să funcționeze, oamenii de știință propun încălzirea structurii timp de câteva minute la fiecare 2 ore. În aceste condiții etilena se va descompune fără probleme.

În viitor, cercetătorii intenționează să perfecționeze tehnologia pentru a asigura posibilitatea aplicării acesteia la scară industrială. Dispozitivele astfel create pot fi instalate în frigidere și depozite pentru a preveni maturarea fructelor și asigura depozitarea pe termen lung. Mai mult, termenul de funcționare al unui astfel de catalizator este practic nelimitat și depinde doar de durata de viață a frigiderului în care va fi instalat.

FOTO: pubs.acs.org.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›