Expert, despre măsurile economice luate de Guvernul Chicu: În ce condiții bugetul de stat ar avea de suferit

Bugetul de stat ar putea avea de suferit dacă starea de urgență va fi menținută mai multe 3-4 luni. Cel puțin asta spune expertul economic Roman Chirca într-un comentariu făcut pentru UNIMEDIA în urma deciziei Guvernului cu privirile la acțiunile economice, care sunt propuse ca sprijin în timpul crizei.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui Chirca, aceste alocări sunt benefice și vor permite menținerea cererii pe piață.

„În primul rând, ele sunt îndreptate pentru menținerea angajaților din sectoarele afectate de sistarea activității, cu o sursă de venit pe perioada stării de urgență. Este important în perioada crizei, nu doar asigurarea paturilor social vulnerabile cu un venit, ci și menținerea schimburilor economice la un nivel maxim posibil.

Această va permite menținerea cererii pe piață, achitarea utilităților, încasări pentru întreprinderi de infrastructură, telecomunicații și operatori energetici.Sunt măsuri pe perioada stării de urgență. Efecte severe asupra bugetului pot avea loc, dacă starea de urgență s-ar menține mai mult de 3-4 luni. Până la această perioada se pot face realocari în limita bugetului stabilit”, a punctat expertul.

Amintim că Guvernul, împreună cu BNM și CNFP au lansat o serie de acțiuni, drept suport economic cetățenilor și businessul în perioada stării de urgență.

Printre acestea se numără:

- Scutirea integrală pe perioada stării de urgență, de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic, pe agenții economici.

- Pentru persoanele din diasporă, care au revenit în țară și doresc să activeze/investească în sectorul agrar, statul va oferi suport financiar prin intermediul AIPA.

- amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător aferent primului trimestru al anului 2020, pentru perioada de pînă la data de 25 iunie 2020;

- amânarea până la 25 aprilie 2020 a declarării și achitării impozitului pe venit pentru anul 2019 de către (1) întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești (de fermier), neplătitori de TVA, cu pînă la 3 salariați și de către (2) agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (regimul IVAO);

- reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, începând cu 1 mai 2020;

- introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat pînă la data de 1 iunie 2020. În caz de extindere a Stării de urgență, acest termen va fi prelungit;


Pub