LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

Researchers work on a tube containing the new coronavirus inside a secure laboratory in microbiology and immunology at the University of Maryland School of Medicine, (Robert Haupt/University of Maryland School of Medicine)

PE SCURT

Ora 18:00

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie 2020 care au fost aprobate de Comisia Situații Excepționale. Trei curse  vor fi operate de AIR Moldova (două Paris, una Londra), iar două de FlyOne) Praga și Verona).

Ora 17:05

Pe parcursul zilei de astăzi în Republica Moldova au fost înregistrate 35 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Dintre acestea șase sunt de import, iar 29 de transmitere locală. Astfel, numărul pacienților înregistrați până în prezent a atins cifra de 298 de persoane. Anunțul a fost făcut de Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ministra a anunțat că doi copii infectați cu COVID-19 au fost vindecați. Acestora li s-au făcut două teste care au arătat rezultat negativ. Numărul celor vindecaţi şi externaţi din spitalele din R. Moldova se ridică la 15.

Ora 16:40

Comisia Europeană a decis astăzi realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în Republica Moldova și în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina), în contextul combaterii epidemiei de COVID-19.

Ora 16:20

159 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost repatriați astăzi din Statul Israel. Petru revenirea acasă a moldovenilor a fost organizată prima rută charter din Israel în Republica Moldova.

Ora 16:10

Toți cei care vor deceda din cauza COVID-19, vor fi înhumați în cimitirul “Sfântul Lazăr” din Chișinău, chiar dacă sunt originari din alte localități ale țării, scrie Radio Chișinău cu referire la șefa Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan. Persoanele decedate din cauza virusului  vor fi înmormântate într-un cartier special amenajat în cimitirul „Sfântul Lazăr”.

Ora 15:45

Președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim, a fost testat pozitiv cu COVID-19. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de vicepreședinta raionului, Valentina Barbei.

Ora 15:15

 Un medic originar din R.Moldova, dar stabilit în Spania, s-a tratat de COVID-19. 

Ora 14:50

Un grup de voluntari distribuie prânzuri calde câtorva grupuri de persoane ale străzii pe care a reușit să le identifice până acum. Astăzi vor fi distribuite 75 de prânzuri. Voluntarii spun că numărul persoanelor fără adăpost din Chișinău este mult mai mare, variază între câteva sute de persoane până la 2-3 mii de persoane. „Acum, mai mult ca niciodată, au nevoie de susținere și solidaritate. Hai să fim solidari cu toții oamenii! să fim solidari și cu oamenii străzii!”, se arată în apelul grupului de inițiativă COLIBA ALBASTRĂ, care a anunțat că de astăzi colectează donații pentru a procura hrană, apă potabilă, produse de igienă și medicamente de primă necesitate.

Ora. 13:20

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a transmis astăzi o scrisoare către Misiunea OSCE în Moldova  cerând implicarea organizației pentru a asigura accesul nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate şi în ambele direcţii ale malului Nistrului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.

Ora 13:00

Medicii din Chișinău, care au împlinit vârsta de 63 de ani, au fost trimiși în concediu, a anunțat Direcția sănătate a primăriei. În plus, primarul general al capitalei Ion Ceban a anunțat că a dispus ca toți angajații de vârsta a treia să nu fie supuși riscului și să nu fie scoși în această perioadă la muncă. Edilul a mai informat că în cazul în care angajații vor ieși la muncă de orice gen neechipați, vor fi sancționați șefii și conducătorii de subdiviziune. Aceasta pentru că bani pentru procurarea celor necesare au fost transferați din fondul de rezervă.

Ora 12:45

191 militari și 27 unități de tehnică sunt implicate în servicii de patrulare în municipiile Chișinău, Bălți, Cahul, dar și în raioanele Hâncești și Sângerei, a anunțat ministrul Apărării Alexandru Pînzari.

Ora 11:40

Polițiștii din Chișinău au documentat patru cazuri de comercializare ilicită a dezinfectanților, mănușilor și a măștilor medicinale, utilizate pentru combaterea infecţiei de tip COVID-19. Este vorba despre 4 700 de măști medicinale,  150 recipiente cu dezinfectanți medicali și 100 perechi mănuși medicinale.

Ora 11:20

Un angajat ANSA a fost testat pozitiv cu coronavirus. Cazul a fost depistat după ce administrația ANSA a dispus verificarea zilnică a temperaturii angajaților la intrarea în sediul instituției.

Ora 9:50

44 de persoane din cele 163 infectate cu coronavirus în R. Moldova sunt în stare gravă. 32 de bolnavi se află la spitalul „Toma Ciorbă”, iar 12 la Spitalul Clinic Republican. Din numărul total de cazuri cu COVID-19, 59 sunt de import, iar restul la nivel local. Ttodată, din cei infectați  149 sunt femei, iar 115 sunt bărbați,  Detaliile au fost oferite de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, la tradiționalul briefing de dimineață. 

Ministra a anunțat că pentru bolnavii cu COVID 19 va mai fi deschis un spital strategic – Spitalul Arhanghelul Mihail din Chișinău. Totodată, Viorica Dumbrăveanu a mai spus că  pe parcursul săptămânii curente vor mai fi activate spitale raionale, unde vor fi internați pacienți. La același briefing, șeful ANSP, Nicolae Furtună, a precizat că din numărul total,  60 de persoane cu COVID-19 sunt medici, paramedici, asistente medicale, felceri, șoferi de ambulanțe. 

PE LUNG

UPDATE. Ora 18:00

Potrivit Autorității Aeronautice Civile, au fost aprobate următoate curse charter:

Curse charter operate de AIR MOLDOVA:
31 martie 2020 – CHISINAU- PARIS(CDG) -CHISINAU
2 aprilie 2020 – CHISINAU- PARIS(CDG) -CHISINAU
4 aprilie 2020 – CHISINAU- LONDRA(STANSTED) – CHISINAU

Curse charter operate de FLYONE:
3 aprilie 2020 – CHISINAU- PRAGA –CHISINAU
5 aprilie 2020 – CHISINAU- VERONA –CHISINAU

UPDATE. Ora 17:05

Ministra Viorica Dumbrăveanu a precizat în cadrul briefingului că astăzi au fost procesate 169 de probe, dintre care  35 au avut rezultate pozitive la COVID-19. Șase cazuri sunt de import (trei din România, două din Marea Britanie și un caz din Belarus). 29 de cazuri sunt de transmitere locala: Chișinău (17), Ștefan Vodă (5), Soroca (2), Cahul (2), Ialoveni (1), Strășeni (1), Orhei (1).

Persoanele infectate cu COVID-19 conform criteriului de vârstă:

  • 0-10 ani – 2 cazuri
  • 10-20 de ani – 4 cazuri
  • 20-30 de ani – 4 cazuri
  • 30-40 de ani – 9 cazuri
  • 40-50 de ani – 2 cazuri
  • 50-60 de ani – 10 cazuri
  • 60-70 de ani – 2 cazuri
  • 70-80 de ani – 2 cazuri

Ministra a informat că astăzi va fi activat spitalul Arhanghelul Mihail din Chișinău, după care urmează și spitalele din Căușeni, Nisporeni, Cahul, astfel încât pe etape va fi valotrificat tot potențialul spitalicesc. 

UPDATE. Ora 16:40

Pe lângă realocarea a 140 de milioane de euro, Comisia a decis redirecționarea a alte 700 de milioane de euro din instrumente deja existente pentru a reduce efectele socio-economice ale epidemiei de COVID-19 în Vecinătatea Estică. Banii vor fi folosiți pentru achiziția de echipamente medicale și echipamente de protecție, precum ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță.

De asemenea, o parte din bani vor fi alocați și pentru pregătirea personalului medical și de urgență sau sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Suntem în criză, iar nevoile de multe ori ne depășesc resursele. Dar asta nu este o scuză pentru a uita de vecinii noștri care nu sunt în Uniunea Europeană și pentru care trecerea prin această criză va fi poate chiar mai grea. Anunțul a fost făcut de deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova și vicepreședintele Partidului Popular European.
UPDATE. Ora 16:20

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel a anunțat că a organizat astăzi prima rută charter pentru repatrierea a 159 cetățeni moldoveni.

Ambasada a întocmit lista cetățenilor Republicii Moldova, în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, acordând prioritate familiilor cu copii, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, și altor categorii de concetățeni aflați în situații de dificultate în Statul Israel, din cauza crizei COVID-19.

La revenire în Republica Moldova, cetățenii vor trece controlul medical obligatoriu și se vor afla timp de 14 zile în autoizolare la domiciliu.

UPDATE. Ora 16:10

Șefa Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan a relatat pentru Radio Chișinău că în cimitirul „Sfântul Lazăr” din Capitală vor fi înhumate toate persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19, chiar dacă sunt originare din alte localități ale țării.

„În situația când vin persoane din raioane, toți cei care vor fi din Soroca, Glodeni, Hâncești și alte raioane în urma decesului nu vor fi duse la locul de trai, dar vor fi înhumate în cimitirul „Sfântul Lazăr”. Ei urmează să fie în acel cartier 277. Pe parcurs o să vedem dacă o să fie modificări, dar la moment aceasta este situația”.  În cazul persoanelor care și-au rezervat din timp locul pentru înmormântare, acesta nu va fi schimbat.

UPDATE. Ora 15:45

Președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim, a fost testat pozitiv cu COVID-19. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de vicepreședinta raionului, Valentina Barbei. Ea a menționat că, deocamdată, nu se cunoaște sursa primară de unde s-ar fi putut contamina șeful de raion. 

Potrivit acesteia, președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim, a fost spitalizat vineri, 27 martie, după ce a avut simptomele caracteristice COVID-19.

La ora actuală, în raionul Ștefan Vodă au fost confirmate 25 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus,

UPDATE.15:15

Ștefan Botnaru, originar din R. Moldova, dar care activează ca medic în Spania a anunțat pe 20 martie că s-a infectat cu COVID-19. „În pofida faptului că mi-am exercitat profesia respectând cu stricteâe toate protocoalele de protecâie,am fost testat pozitiv la COVID-19. Sunt bine, nu prezint febră și nici tuse, doar congestie nazală. De 8 zile sunt complet izolat. În 6 zile trebuie să repet testul ca să pot merge iar în câmpul de luptă”, se arăta în mesajul medicului postat pe Facebook pe 20 martie.

Astăzi, tânărul a postat un nou mesaj „Mulțumesc tuturor pentru urări și gânduri bune”, atașând rezultatul testului care arătau că nu mai este infectat cu COVID-19.

UPDATE. Ora 14:50

Activista Lilia Nenescu, care face parte din grupul de inițiativă COLIBA ALBASTRĂ, a anunțat că un grup de voluntari deja de 7 zile iese în oraș și distribuie prânzuri calde pentru oamenii străzii. Aceasta în condițiile în care singurul serviciu de găzduire al oamenilor fără adăpost are o capacitate de 100 de persoane. Acum această facilitate e sigilată, nimeni nu iese, nimeni nu intră. Cantinele sociale care activau înainte de pandemie acum sunt închise.

„O persoană fără adăpost lucra taxator la troleibuz, înainte de pandemie. I-au dat 1000 de lei și l-au trimis în concediu cel puțin pînă pe 10 aprilie. Altcineva lucra la o companie de construcții și tot acolo dormea. De 2 săptămâni compania nu mai activează. Celelalte surse de venit: comerțul cu amănunta, munca ocazională, cerșitul nu mai sunt disponibile. Mai mult decît atît, poliția patrulează spațiile publice și trimite persoanele fără adăpost „acasă”. Ieri, la Gara Feroviară, un soldat și un polițist au alungat din scuar persoanele fără adăpost…pentru că e pandemie”, a povestit ea.

Doritorii de a susține această inițiativă o pot face AICI. 

UPDATE. Ora. 13:20

Vicepremierul Cristina Lesnic arată în scrisoarea remisă misiunii OSCE că o problemă sensibilă ține de accesul medicilor în cele 80 de localități situate în Zona de securitate. În multe dintre aceste localități, activează câte un singur medic, iar unii locuiesc în stânga Nistrului și nu se pot deplasa la serviciu.

„Chișinăul, acum, ca niciodată are nevoie de personalul medical (medici, surori medicale, medici din spital, urgenţă), care deservesc spitalele raionale şi localităţile din Zona de Securitate, or deja de 2 săptămîni malul drept, nu are suficient personal medical.  Semnalizez această problemă şi subliniez, că în condiţiile de criză, pentru salvarea vieţii, medicii mereu au prioritate”, a se arată în scrisoarea semnată de Cristina Lesnic.

Chișinăul, în această situație, vine cu propunerea de a interveni solidar pentru depăşirea acestui impas, stabilirea unei înțelegeri de urgență dintre Chișinău și Tiraspol în cazul circulației medicilor.

Până acum, Chișinăul a demonstrat prin inițiativele sale orientarea spre rezultate și a acționat prompt pentru autorizarea în procedură accelerată și în termen de 3 zile (procedura standard fiind de 30 de zile) importul medicamentelor în regiunea transnistreană de către 7 agenți economici din stânga Nistrului, înregistrați la Agenția Servicii Publice, pentru a asigura pe deplin accesul populației la medicamente. În plus, cca 60 de agenți economici au fost înregistrați în sistemul TRACES al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru importul de produse alimentare, de uz fitosanitar și fertilizanți.

UPDATE. Ora 13:00

Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că pe conturile deschise de Primărie pentru lupta cu COVID-19 au fost făcute donații în valoare de repartizați cei 1,099 mln lei. Din acești bani vor fi procurate măști, echipamente, termometre, ect. De asemenea, au fost repartizate cele 500 de teste pentru COVID-19 în instituțiile medicale, teste care au fost donate Primăriei Chișinău săptămâna trecută.

Cât ține de deplasarea medicilor la domiciliu și la serviciu, Primăria a semnat un contract cu un agent economic, care deține microbuze. Astfel, pe zi se efectuează câte 15 curse, iar până în prezent s-au înregistrat 2800 km.

Dezinfectarea străzilor rămâne o prioritate în continuare. Angajații care ies în teren, sunt echipați corespunzător. Aceștia în fiecare dimineață stropesc străzile capitalei, curțile blocurilor, parcurile cu dezinfectant. Transportul public lucrează la capacitate maximă conform orarului stabilit anterior. Toate unitățile sunt dotate cu dezinfectant și la fiecare stație terminus se dezinfectează unitățile.

UPDATE. Ora 12:45

„Astăzi 191 militari și 27 unități de tehnică sunt implicate în servicii de patrulare în municipiile Chișinău, Bălți, Cahul, dar și în raioanele Hâncești și Sângerei”, a anunțat ministrul Apărării Alexandru Pînzari. Pe parcursul săptămânii, militarii vor fi implicați și în alte raioane ale țării.

Echipe mixte de militari, poliţişti şi carabinieri verifică cât de corect respectați regimul de carantină și izolare la domiciliu pe perioada stării de urgență, patrulând prin localităţi, străzi, parcuri și alte zone de agrement.

Doar pe parcursul zilei de ieri, militarii au transportat 84 de cadre medicale de la serviciu spre casă și invers, de acasă spre serviciu. „În doar cinci zile am implicat mii de militari și sute de unități de tehnică pentru a oferi suport Poliției și Medicilor din prima linie care luptă cu COVID-19”, a menționat ministrul.

UPDATE. Ora 11:40

Oamenii legii din capitală au documentat patru persoane care comercializau prin intermediul rețelelor de socializare dezinfectanți, mănuși și măști medicinale în lipsa actelor ce atestă originea, proviniența legală și a certificatelor de conformitate și calitate a mărfurilor.

Astfel, forțele de ordine au depistat și ridicat 4 700 măști medicinale,  150 recipiente dezinfectanți medicali și 100 perechi mănuși medicinale, în valoare totală de  60 000 lei.

Pe aceste cazuri au fost întocmite procese verbale contravenționale, care urmează a fi expediate în instanța de  judecată  pentru examinare  și decidere asupra corpurilor delicte. Conform legislației în vigoare aceștia riscă amendă în mărime de la 3 000 lei la 4 500 lei.

UPDATE. Ora 11:20

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că un angajat a fost indentificat cu simptome de coronavirus.

„Din momentul depistării primelor cazuri de infecție în Moldova, administrația ANSA a dispus verificarea zilnică a febrei angajaților la intrarea în sediul instituției. Astfel a fost posibil de depistat primul caz de infectare”, a precizat instituția.

Persoana suspectă a solicitat efectuarea testului de laborator, care s-a confirmat pozitiv la COVID-19 și actualmente urmează tratamentul în cadrul unui spital din capitală. Toate persoanele cu care acesta a interacționat în ultima perioadă au fost autoizolate la domiciliu și sunt monitorizate de către medicii de familie.

Ora 9:50

Potrivit minitrei Viorica Dumbrăveanu:

La Spitalul „Toma Ciorbă” sunt internați 127 de pacienți, dintre aceștia 32 în stare gravă , iar 86 sunt într-o stare de gravitate medie și satisfăcătoare. 

La Spitalul de boli contagioase pentru copii sunt 15 copii și 5 adulți. 14 persoane au o stare de sănătate de gravitate medie, iar 6 stare satisfăcătoare.

 La Spitalul Republican sunt internate  13 persoane, 12 cu evoluție gravă și una de gravitate medie. 

La Spitalul Ministerului Sănătății sunt 60 de persoane cu COVID-19, șase pacienți au o stare de gravitate medie, iar 54 au o stare satisfăcătoare. 

Șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a precizat că din cei 60 de lucrători medicali  cu COVID-19 ooar 3,4% au fost infectați în procesul de acordare a asistenței medicale bolnavilor.

„Din 60 de persoane cu diagnosticul COVID-19, avem doar 9 cazuri – 4 medici, 3 asistenți medicali și 2 infirmiere – de legătură directă cu prestarea serviciilor de asistență medicală”, a menționat Furtună.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.