R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT

Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi aduse la Chișinău cu o cursă charter. Pentru revenirea moldovenilor din diasporă vor fi organizate zilnic câteva curse charter. Cursele vor fi autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale.

Angajații statului, care au fost infectați cu COVID-19 și se află în prima linie de luptă, (medici, asistenți medicali, polițiști, ș.a_ vor primi un ajutor unic în mărime de 16 mii de lei/om. Angajaților la întreprinderile închise în urma decarării stării de urgență, prin decizia Comisiei Situații Excepționale, statul le va întoarce integral suma impozitelor pe venit, celor sociale și impozitului perceput pentru plata poliței medicale.

PE LUNG

100 000 teste procurate din China

Autoritățile din Republica Moldova vor achiziționa 100000 de teste din China. „Din toate testele primite până acum, în opinia specialiștilor, cele donate de China sunt cele mai eficiente și rapide. Nu vreau să supăr partenerii e dezolvoltare și să spun că restul sunt proaste. Câteva zile în urmă am comandat 100  000 de teste și suntem în contact cu conducerea de vârf a Chinei pentru a le livra”, a declarat Igor Dodon. după ședința tradițională de luni a conducerii de vârf a țării.

Potrivit președintelui, testele vor fi aduse cu o cursă charter.

Curse charter pentru moldovenii care vor să revină acasă

Șeful statului a afirmat că pentru revenirea moldovenilor din diasporă vor fi organizate zilnic câteva curse charter.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va întocmi lista persoanelor prin intermediul ambasadelor, iar ulterior, acestea vor fi propuse Comisiei Situații Excepționale. Zilnic vor fi 3-4 curse charter pentru acei din diasporă care vor să se întoarcă acasă. Cursele vor fi organizate oficial, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene care a aprobat o instrucțiune pentru toate ambasadele. Președintele a menționat că prioritate la aceste curse charter vor avea femeile însărcinate, mamele cu copii, studenții, persoanele bolbave, familiile care trebuie să se întoarcă acasă.

Angajații de stat,  cu COVID-19 și aflați pe prima linie, vor primi 16 mii lei

Pentru angajații de stat care au fost testați pozitiv la COVID-19 și se află în prima linie de luptă, (medici, asistenți medicali, polițiști, ș.a) statul le va acorda un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei, echivalentul a 2 salarii medii pe economie. „La moment sunt peste 70 de persoane – statul va acorda un ajutor unic de 16.000 de lei. Suplimentar, reamintesc că pentru lucrătorii medicali din prima linie salariu va fi suplimentat cu 100%”, a anunțat Dodon.

Patru măsuri de susținere a agenților economici afectați de starea de urgență

1. Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei Situații Excepționale, statul coparticipă (din Bugetul de Stat) la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare.

2. Pentru celelalte întreprinderii care și-au sistat total sau parțial activitatea (nu prin decizia Comisiei Situații Excepționale) se restituie 60% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

3. Pentru persoanele care au activat cel puțin 9 luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă – se adresează la oficiile forței de muncă și se restituie 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru acesta, Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de 3 ori.

4. Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum 9 luni, sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj – statul le va acorda un suport financiar în mărime de salariul minim garantat pe economie, în valoare de 2775 de lei.

Reamintim că până astăzi, 30 martie curent, în Republica Moldova au fost înregistrate 263 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 59 sunt de import, iar 204 sunt cu transmitere locală, inclusiv 18 din stânga Nistrului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.