07:01:40 24.04.2024
Stiri

Cetățenii „își termină banii și alcoolul”, apoi ies la muncă. Mărturisiri sub anonimat din țara unde președintele ignoră COVID-19

Știri 30.03.2020 09:40 Vizualizări2144 Autor: Ziarul National
Cetățenii „își termină banii și alcoolul”, apoi ies la muncă. Mărturisiri sub anonimat din țara unde președintele ignoră COVID-19


În timp ce toată Europa se află în carantină din cauza pandemiei de COVID-19, Belarus reprezintă excepția continentului, ignorând avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății. În fostul stat sovietic, viața continuă ca înainte: încă se joacă fotbal, restaurantele au rămas deschise, iar adunările cu mii de oameni sunt permise.

Președintele Alexander Lukashenko a catalogat criza provocată de coronavirus o „psihoză” și a îndemnat populația să „se trateze cu vodcă”. Liderul de la Minsk a insistat că panica e mai periculoasă decât COVID-19, că închiderea granițelor este ”o prostie” și le-a cerut cetățenilor să meargă la muncă.

În campionatul național de fotbal din Belarus, meciurile din acest weekend s-au disputat cu mii de oameni în tribune. Pe 28 martie, 1.000 de suporteri au fost prezenți la derby-ul orașului Minsk, dintre FC și Dinamo, 3-2 pentru gazde. Fanii s-au înghesuit și la meciul dintre Slavia Mozyr și BATE Borisov, fostă participantă în Liga Campionilor, scor 2-1.

Sub protecția anonimatului, un jucător din campionat a explicat de ce acceptă sportivii să intre pe teren în contextul pandemiei. ”De multe ori, primele de meci sunt mai mari decât salariile lunare fixe, în medie de o mie de dolari. Jucătorii contează pe aceste sume”, a spus fotbalistul, citat de publicația L'Equipe, transmite digisport.ro.

„Unii nu-și pot gestiona banii și rămân fără ei la o săptămână de la plată. Nu mai vorbim despre alcool. Când ai o asemenea mentalitate, chiar dacă ți se spune că te așteaptă moartea afară...”, a adăugat acesta.

„Oamenii bolnavi oricum nu vin la stadion!”

Suporterii care au umplut stadionul la meciul dintre FC Minsk și Dinamo Minsk au explicat că nu se tem de COVID-19.

„Chiar dacă am venit aici, încercăm să ne izolăm. Am venit cu mașina, ne-am spălat de zece ori pe mâini”, a povestit Igor, unul dintre fanii veniți să vadă partida. ”Oamenii bolnavi oricum nu vin la stadion”, a zis Lioudmila, o profesoară de 55 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Federației a asigurat pe toată lumea că măsurile recomandate de Ministerul Sănătății au fost respectate întocmai. În ciuda aparentei relaxări a populației, televiziunile din Belarus au început să vorbească despre pandemie, insistând totuși că o carantină totală nu este soluția.

Până pe 29 martie, Belarus a raportat 94 de cazuri de infectări cu COVID-19. Totodată, autoritățile au anunțat că 32 de persoane și-au revenit complet după boală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md