01:42:07 20.04.2024
Stiri

Persoanele venite de peste HOTARE pot beneficia de AJUTORUL de ȘOMAJ în valoare de 2 775 de lei

Economie 30.03.2020 12:58 Vizualizări2955 Autor: Ziarul National
Persoanele venite de peste HOTARE pot beneficia de AJUTORUL de ȘOMAJ în valoare de 2 775 de lei Facebook


Persoanele neangajate în câmpul muncii, inclusiv persoanele revenite de peste hotare, pot beneficia de un ajutor de șomaj în mărime de 2 775 de lei, a anunțat astăzi prim-ministrul Ion Chicu.

„Prin suplimentarea esențială (triplarea) „fondului de șomaj”, statul va susține cetățenii apți de muncă, care temporar au rămas fără serviciu. Pentru persoanele eligibile pentru aceste plăți, potrivit legislației actuale, se vor plăti îndemnizațiile de șomaj conform procedurilor în vigoare, dar mărimea acestora nu va fi mai mică decăt salariul minim garantat pentru sectorul real - 2 775 de lei.

Totodată, pentru persoanele, care conform legislației actuale nu pot beneficia de aceste îndemnizații, statul își asumă angajamentul să achite îndemnizațiile respective de șomaj în mărimea salariului minim garantat de 2 775 de lei. De această îndemnizație pot beneficia, bineînțeles, și cetățenii noștri care au revenit de peste hotare și sunt în căutarea unui loc de muncă. Pentru a beneficia de aceste plăți persoanele fără loc de muncă urmează să se adreseze la oficiile Agenției Ocupării Forței de Muncă”, a explicat premierul.

Alte măsuri anunțate de autorități în contextul situației de urgență:

- Statul scutește integral, pe perioada stării de urgență, de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic, pe agenții economici, care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea, urmare a restricțiilor antiepidemice impuse de autorități. Mecanismul de scutire presupune rambursarea imediată din bugetul de stat a plăților aferente impozitării salariilor efectuate de agenții economici în BASS, FAOAM și bugetele locale. Prin acest mecanism se asigură sustenabilitatea acestor trei bugete, dar și rambursarea către business a circa 43% din cheltuielile aferente salariului.

Pentru agenții economici din celelalte ramuri, statul rambursează 60% din volumul impozitelor aferente plăților salariale, conform aceluiași mecanism.

- Pentru persoanele din diasporă, care au revenit în țară și doresc să activeze/investească în sectorul agrar, statul va oferi suport financiar prin intermediul AIPA. Pentru aceste scopuri Fondul de subvenționare în agricultură urmează a fi suplimentat cu 50 mln.lei.

„Săptămâna viitoare, după consultări cu reprezentanții businessului, vom veni cu al treilea pachet de măsuri de susținere a economiei republicii. Totodată, avem deplina înțelegere din partea partenerilor noștri din asociațiile de business că măsurile întreprinse de stat trebuie să asigure și sustenabilitatea sistemului bugetar și financiar al țării. Nu va fi implementată nicio măsură, care ar atenta la stabilitatea acestui sistem”, a menționat prim-ministrul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md