Prima mea carantină. Corina Erșov povestește despre cum trece primăvara unei traducătoare pe timp de pandemie

foto main

Noi continuăm să vă aducem istorii din casele oamenilor. Chiar dacă suntem cumva blocați, viața nu se oprește în loc. Da, suntem în carantină, iar asta înseamnă că trebuie să ne adaptăm condițiilor și să mergem mai departe. Corina Erșov este traducătoare. Odată cu declararea stării de urgență în țară și trecerea în carantină, viața ei ca și a noastră a tuturor trece prin mai multe schimbări. Cum reușește să le facă față și cum trece pentru o traducătoare o zi de muncă acasă, aflați din textul de mai jos.

Primăvară-n carantină.

#Stăm acasă! Peste tot domină acest slogan. Și iată așa, brusc, omenirea, care în secolul XXI se tot încuraja să fie UN TOT ÎNTREG, acum este rugată să stea cuminte acasă, izolată.

Afară e primăvară și voi vreți să stau acasă? Da, trebuie! Bun, hai să vedem ce putem face acasă. Sunt oameni pentru care lenevitul pe canapea este o ocupație firească. Dar ce să facă cei ca mine, care anterior aveau 20 de activități pe zi? Cei care consideră că viața trebuie trăită în mișcare și cu maximă utilitate pentru comunitate? Cei care văd statul acasă ca pe o parazitare a planetei? Dar, asta e, trebuie să ne adaptăm…

Sunt freelancer, lucrez ca traducătoare/interpretă, deci fac traduceri verbale la comandă, iar formatul e diferit: conferințe, instruiri, discuții, dezbateri etc. Ador acest job; în fiecare săptămână traduc un nou subiect, niciodată nu te plictisești. Cu anii, deprinzi terminologii și devine tot mai ușor și mai captivant.

Acum stăm acasă, lumea s-a oprit în loc. Dar tot ce e viu se mișcă și vine o zi pentru fiecare, când înțelege că nu putem doar sta și aștepta să se întâmple lucrurile, ci trebuie să le mișcăm noi din loc. Așa e și pentru noi, traducătorii. Deoarece Moldova are sute și mii de parteneriate cu UE, evident că acum dialogul trebuie reluat pentru a găsi soluții comune în noile condiții.

Băieți și fete creative, care lucrează în domeniul IT, elaborați în prezent tot mai multe instrumente de comunicare la distanță, adaptându-se la condițiile austere din prezent. A trebuit și eu să-mi instalez câteva aplicații de chat colectiv și așa, încetul cu încetul, trecem la ședințe online. Din cele câteva experiențe pe care le-am avut până acum, pot spune că e destul de ușor, dar ca orice inovație are și plusuri și minusuri. Plusuri: poți economisi bani pe transport, haine, coafură, manichiură, cosmetică, pentru că așa ședințe (dacă sunt audio) îți permit să participi prezentându-te profesionist și în pijama. Minusuri: nu ești total conectat la participanți și nu ai privilegiul de a observa mimica și limbajul corpului, care uneori transmit niște mesaje importante. Mai e și minusul că în ședințe audio nu prea poți controla cine după cine ia cuvântul. Evenimentele video vin și ele cu provocări, dar și cu oportunități.  Dar ele ne oferă și posibilitatea de a fi mai OAMENI. Atunci când într-o ședință online o persoană crede că încă nu este conectată și se scobește în nas, dar deja videoul este pornit, înțelegem cu toții că și atotputernicii manageri de corporații au necesități fiziologice ca și noi toți, toți suntem oameni oarecum egali în fața crizelor.
Însă toată treaba asta cu lucrul de acasă e o provocare în special pentru cei care nu locuiesc singuri. Întreaga familie e pusă în așteptare pe timp de ședințe online. Toți se mișcă prin casă pe vârful degetelor și chiar câinelui îi e interzis să latre!

Imagine din carantina Corinei Erșov

O să fie bine! Omenirea a trecut prin diferite crize și le-a depășit. Acum sunt sigură că avem o lecție mare de învățat, dar avem și de adaptat la condiții noi. Deja devine clar că lumea nu va mai fi la fel după această pandemie, rămâne să ne asigurăm că am înțeles mesajul Universului și vom fi mai conștienți de acum încolo…


Carantina ne-a prins pe toți așa cum ne-a prins: fără pregătire psihologică sau emoțională și cu multe alte neajunsuri. În această situație, indiferent de vârstă, statut social sau job, majoritatea oamenilor trăiesc și experimentează același lucru: prima carantină din viața lor. Dacă ai și tu o istorioară despre prima ta carantină, pe care ai vrea să o împarți cu cititorii noștri, nu ezita să ne scrii!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente