Epopeea curselor charter pentru moldoveni sau cum Facebook-ul te ajută mai mult decât autoritățile

niceairportaerial-e1562590344444
Foto: monacolife.net

Ideea acestui articol a pornit de la anunțul publicat de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, prin care s-a anunțat lansarea cursei charter cu direcțiile Chișinău-Nisa-Chișinău pentru data de 1 aprilie. Este un anunț fără vreun link atașat spre site-ul de unde moldovenii blocați în Nisa (Franța) ar putea procura bilete pentru a reveni acasă.

Reporterul #diez a urmat pașii recomandați de autorități pentru a se înscrie în lista de așteptare.

Vă spun din start, recomandările lor mi-au fost inutile. În articolul de mai jos vă prezint două scenarii pe care le-am parcurs pentru a afla site-ul de unde pot procura bilete pentru cursa charter Chișinău-Nisa-Chișinău și cum mă pot înregistra în lista de „aur”.

Disclaimer!

Aceste informații nu mi-au fost furnizate de autoritățile naționale pe care le-am contactat: Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova și Centrul de Apel din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Acest articol se va termina cu un happy-end, dar risca să se termine cu un sad end.

Vă prezint pașii cronologici pe care i-am întreprins pentru a afla răspuns la întrebarea vizată mai sus.

Scenariul #1. Instituțiile publice

Primul pas. Am sunat la Autoritatea Aeronautica Civila a Republicii Moldova la numărul de telefon 022 823 500. Aici mi-a răspuns paza și nu mi-a putut oferi informațiile solicitate. Am sunat la al doilea număr indicat în subsolul site-ului – 022 823 523 – și iarăși nimeni nu mi-a răspuns la apel.

Pasul doi. Am sunat de câteva ori la Serviciul Comunicare și Interacțiune cu Presa, însă nici acolo nimeni nu mi-a răspuns la telefon.

Pasul trei. Am sunat în anticamera Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene – 022 57 82 05 – unde mi s-a spus să sun la Centrul de Apel (022 788 722) din cadrul MAEIE. „Vă ajută ei cu informație.”

Pasul patru. Am sunat la Centrul de Apel, unde i-am rugat să-mi spună unde moldovenii din Franța pot cumpăra bilete pentru cursa din data de 1 aprilie. Iată ce răspuns am primit: „Vă rog să contactați Direcția comunicare cu mass-media din cadrul ministerului”. (vezi pasul doi) „Pentru așa informații trebuie să discutați cu colegii mei din Direcția comunicare cu mass-media, vă rog.”

Dacă nu a mers să obțin informații în calitate de jurnalist, am întrebat: „Cum oamenii simpli să afle această informație?”. Răspunsul oficial: „Puteți găsi pe pagina ambasadelor, ministerului informația în detaliu despre această procedură. Poate va fi mai rapid decât să contactați Direcția comunicare cu mass-media. Mai încercați, poate sunt la vreo ședință.”

Am sunat încă o dată. Tăcere între melodia monotonă „biiiip, biiiiip”. După aceasta am căutat direct un comunicator al ministerului pe Facebook și i-am scris cu rugămintea să-mi spună de unde moldovenii pot să cumpere bilete pentru cursa Chișinău-Nisa-Chișinău. Răspunsul reprezentantului a venit puțin mai târziu și iată ce mi-a răspuns: „Este un formular pe care trebuie să-l completeze. Pe paginile ambasadelor sunt chestionarele pentru fiecare țară.” La acel chestionar revin mai târziu.

Pasul cinci. Am urmărit recomandările din pasul patru și am accesat paginile de Facebook a ministerului și a ambasadei Republicii Moldova în Republica Franceză. Am accesat, de asemenea și pagina de Facebook a Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova.

Iată ce informații acolo sunt.

Pe pagina MAEIE sunt prezentate informații despre „organizarea curselor charter excepționale în vederea repatrierii cetățenilor moldoveni aflați în dificultate peste hotarele țării”, fără a specifica data/ora/prețul biletului/site-ul de unde pot fi procurate biletele. Este prezentată lista tuturor ambasadelor Republicii Moldova de peste hotare.

De asemenea, este specificată și informația cu privire la bilete. „Biletele pentru călătoria cu rutele charter excepționale vor fi procurate direct de la operatorii de zbor, după aprobarea rutei de către Comisia pentru Situații Excepționale. Informații actualizate privind cursele charter autorizate pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova. Pe acest site nu este menționat de UNDE pot fi procurate biletele.

Pe pagina de Facebook a Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova este prezentată informația despre necesitatea completării unui chestionar pentru cetățenii care doresc să fie repatriați. Acest fișier poate fi completat pe site-ul Ambasadei Republicii Moldova din fiecare țară.

Accesez pagina Ambasadei Republicii Moldova în Franța și ne apare un anunț în această fereastră. Pe scurt, este vorba despre sistarea activității ambasadei, iar pentru situații de urgență moldovenii din Franța sunt rugați să apeleze la numărul de telefon afișat. De asemenea, sunt rugați să completeze formularul atașat acolo.

După aproximativ o oră de apeluri și căutări prin surse oficiale (instituții de stat) am lăsat mâinile în jos și m-am blocat. Am sunat-o pe colega mea și i-am povestit despre această situație. Ea mi-a spus că recent, o tânără ne-a scris un mesaj pe pagina noastră de Facebook în care a relatat experiența ei. „Ea a trecut prin același lucru pe care tu mi l-ai povestit”, mi-a zis Elena. De la discuția asta, am pornit să caut alți oameni care s-au confruntat cu aceeași situație.

Mesajul tinerei

Scenariul #2. Facebook

Pasul unu. M-am abonat la grupul Moldovenii în Franța unde am întrebat dacă cineva a putut să cumpere bilete pentru ziua de 1 aprilie. În zece minute, postarea mea a fost comentată de către un profil numit Chișinău Franța.

Am accesat pagina și voilà! Am găsit informația pe care o căutam jumătate de zi. Așadar, aici este prezentată toată informația despre zbor: ora, terminalul, contul bancar, prețul, contacte pentru rezervări. Absolut toată informația care trebuia publicată pe site-urile instituțiilor publice: MAEIE, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză.

Pasul doi. Am sunat la numărul indicat în anunț – 069223955 – și am aflat cine întocmește lista pasagerilor care urmează să zboare.

„Cursa charter Chișinău-Nisa-Chișinău este organizată în parteneriat cu Air Moldova”, acesta a fost răspunsul la întrebarea cine se ocupă cu transportarea pasagerilor din Nisa.

Ce ține de publicarea informației cu privire la procurarea biletelor, mi s-a spus că: „ea a fost făcută public pe site-ul Air Moldova, pe sputnik.md. La ProTV a fost publicată informația despre lista de înregistrare. În prezent, mai completăm încă o listă de pasageri și o să vedem dacă ne va aproba guvernul. După care vom anunța fiecare om în parte. Prima listă a fost completată cu 220 de persoane și mai avem încă două liste a câte 240 de oameni în așteptare”, mi-a spus reprezentanta Eddy Tour.

Am întrebat reprezentanta Eddy Tour cine se ocupă cu întocmirea acestei liste. Iată ce mi-a răspuns: „Lista de așteptare o face Tatiana Zemba în Nisa. După care, această listă este transmisă la consulat, după care merge cu o cerere către minister.”

După ce am încheiat „investigația”, un domn mi-a scris un mesaj privat (vezi pasul șase), unde mi-a zis că a procurat bilet de la Tatiana Zemba.

În momentul publicării acestui articol, Tatiana Zemba încă nu mi-a răspuns la mesajul expediat. Odată ce îi voi adresa unele întrebări și voi primi răspunsuri la ele, imediat am să adaug reacția dumneaei în acest articol.

În concluzie, mi-a trebuit să cheltuiesc circa o oră ca să sun, să caut prin sursele oficiale informația „de unde moldovenii să procure bilete pentru avion” și doar 20 de minute ca să scriu o postare într-un grup pe Facebook și să iau legătura cu compania care organizează acest zbor.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente