Coronavirus // 60 de lucrători medicali, infectați. Autoritățile spun că doar 9 s-au contaminat în timpul serviciului

Anticoruptie.md
30/03/2020

60 de persoane din numărul total al celor infectați cu noul tip de coronavirus activează în sistemul medical în calitate de medici, paramedici, asistenți medicali, felceri, infirmieri, șoferi sau bufetieri. Nouă persoane au fost infectate în timpul serviciului, anunță autoritățile. Este vorba despre patru medici, trei asistenți medicali și doi infirmieri.

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a subliniat că lucrătorii medicali „sunt un segment specific și riscul de infectare este mai mare decât al populației generale”. „Un al doilea risc este faptul că medicul zilnic se deplasează la serviciu, iar al treilea risc este că medicii contactează cu prima linie – pacientul posibil infectat sau deja infectat”, a declarat Nicolae Furtună.

Șeful ANSP a anunțat că în 28 de cazuri medicii, asistenții medicali și infirmierii nu au putut indica în fișele epidemiologice care este sursa primară a infectării, iar 26 de cazuri sunt cu cale comunitară de transmitere.

Luni, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a anunțat că medicii din Capitală care au trecut de vârsta de 63 de ani sau care suferă de maladii cronice vor beneficia de concediu în următoarea perioadă, în condițiile în care reprezentă grupul de risc în contextul pandemiei de COVID-19.

Totodată, ministra Sănătății a semnat un ordin, potrivit căruia, cadrele medicale implicate în lupta cu noul coronavirus vor primi un supliment în mărime de 100% din salariu. 

Amintim că al doilea deces provocat de noul tip de coronavirus este cel al unui medic. Ecaterina Litvinschi ar fi contractat boala după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19 și nu a îmbrăcat echipamentul special. Despre aceasta spune nepotul decedatei, colonelul de poliție Iurie Botnari. „Din data când a fost internată Ecaterina Litvinschi în Spitalul Toma Ciorbă au fost făcute presiuni din partea administrației spitalului ca să nu dezvăluie informația că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112”, a precizat colonelul Botnari într-un mesaj emoționant plasat pe Facebook după înmormântarea doctoriței.

Până la ora actuală au fost înregistrate 263 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19. Cazuri de import sunt 59, iar cu transmitere locală – 204. Totodată, sunt 13 cazuri de recuperare și două decese.

Anticoruptie.md
30/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii