‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePână la 70% din muguri la cais și 40% la cireș - afectați de...

Până la 70% din muguri la cais și 40% la cireș – afectați de înghețuri

‹ adv ›
‹ adv ›

Înghețurile de revenire reprezintă un fenomen des întâlnit în Moldova. Acestea provoacă pierderi importante în livezi în special în ultimii ani, deoarece temperaturile atipice înregistrate în timpul iernii favorizează pornirea în vegetație a pomilor, astfel reducând rezistența acestora.

După temperaturi de până la 20ºC înregistrate pe parcursul lunii februarie, în luna martie acestea brusc s-au redus, fiind înregistrate și minime de până la -14ºC în unele zone ale țării.

Potrivit lui Sergiu Popa, expert în pomicultură, în unele livezi pagubele produse de înghețuri au afectat în proporție de până la 70% organele florale a pomilor de cais (butonii florali rezistă la -1,1..-4,9ºC, iar florile deschise -1,1..-2,7).

FOTO: Sergiu Popa

Totodată, au fost afectate și livezile de cireș în proporție de până la 40 la sută în raionul Criuleni (limita de rezistență -1,7..-3,2ºC pentru butoni florali și -1,1..-3,2 pentru flori deschise).

FOTO: Sergiu Popa

Înghețurile frânează sau chiar încetinesc dezvoltarea organelor plantei, în dependență de intensitatea acestora. Este foarte importantă îngrijirea corectă a plantației și efectuarea lucrărilor agrotehnice la timp pe parcursul perioadei de vegetație pentru a diminua impactul acestora.

Cea mai importantă măsură ce poate fi întreprinsă pentru a reduce impactul înghețurilor este amplasarea corectă a plantației, alte metode aplicate post plantare au o eficiență mult mai redusă.

„Toate plantațiile pomicole trebuie amplasate mai sus de nivelul inferior al versantului. Pentru cei ce au plantate așa tipuri de livezi trebuie întârziate tăierile, deoarece acestea anticipează intrarea în vegetație a pomilor, respectiv pomii devin vulnerabili la înghețuri. Rezistența pomilor la temperaturi scăzute poate fi îmbunătățită prin utilizarea stimulatorilor de creștere ce opresc vegetația sau stropirea pomilor cu apă de var. Un aspect important rămâne pregătirea pomilor pentru perioada rece a anului”, a menționat Sergiu Popa.

‹ adv ›

Mai multe detalii despre cum pot fi protejate plantațiile de înghețurile târzii de primăvară – disponibile accesând acest link.

FOTO: Sergiu Popa

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii