‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriStatul va oferi suport financiar întreprinderilor ce și-au sistat activitatea din cauza COVID-19

Statul va oferi suport financiar întreprinderilor ce și-au sistat activitatea din cauza COVID-19

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În următoarele zile, va fi aprobată o listă de măsuri de susţinere financiară pentru agenții economici a căror activitate a fost sistată prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale ca măsură de precauție din cauza răspândirii virusului COVID-19, transmite agenția Infotag.

Despre aceasta a anunțat, luni dimineața, Președintele Igor Dodon, după întâlnirea tradițională a conducerii de vârf a Moldovei.

Potrivit lui, pentru această categorie de întreprinderi, statul coparticipă din bugetul de stat la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale, adică 44-45% din fondul de salarizare. Drept bază va fi luată lista angajaţilor la situaţia de la 1 martie.

Pentru celelalte întreprinderii care și-au sistat total sau parțial activitatea, însă nu prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, ci din proprie iniţiativă (în scopul de a proteja angajaţii), se restituie 60% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

Potrivit Preşedintelui, persoanelor care au activat cel puțin 9 luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă statul le va restitui 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru aceasta, ei trebuie să se adreseze la oficiile Agenţiei forţei de muncă. 

Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum 9 luni sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj, statul le va acorda un suport financiar în mărime de salariul minim garantat pe economie, în valoare de 2775 de lei.

„Toate măsurile de susţinere de stat sunt valabile pe perioada stării de urgenţă”, a menţionat Preşedintele.

Totodată, pentru angajații de stat care au fost testați pozitiv la COVID-19 și se află în prima linie de luptă, (medici, asistenți medicali, polițiști ș.a) statul le va acorda un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei, echivalentul a două salarii medii pe economie.

Toate măsurile de sprijin financiar din partea statului pentru agenții economici trebuie să fie aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, Guvern și Parlament, deoarece aceasta ţine de rectificarea legii bugetului de stat pentru anul 2020.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›