LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT

18:00

Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și 13 persoane tratate și externate. De asemenea, premierul a anunțat că peste 100 de biserici au organizat slujbe cu credincioși, ceea ce înseamnă că slujitorii bisericii vor fi sancționați.

Mai mult, autoritățile vor deschide un centru de triere.

16:00

Un administrator al unui club de noapte urmează să achite până la 75 de mii de lei pentru că a organizat o petrecere și nu s-a conformat măsurilor impuse de către Comisia Situații Excepționale pe timp de stare de urgență.

15:00

Bărbatul infectat cu coronavirus care a fugit ieri din spital riscă o amendă de aproape 40 de mii de lei sau închisoare de până la 1 an. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

12:50

În comuna Trușeni, din suburbia Chișinăului sunt 11 oameni infectați cu coronavirus.

12:35

Vineri au zburat două avioane charter de la Chișinău spre Moscova cu 190 de persoane din Transnistria. Ambasada Federației Ruse la Chișinău a anunțat că timp de o săptămână au fost repatriate peste o mie de persoane.

11:00

Rudele doctorei povestesc prin ce a trecut și prin trece familia după decesul doctorei. Potrivit rudelor, Ecaterina Litvischi ar fi fost presată de administrația spitalului ca să nu dezvăluie informația precum că a fost infectată în timpul serviciului, ducându-se la o persoană bolnavă fără echipament special.

10:30

13 persoane sunt în stare gravă și sunt internate la Spitalul Clinic Republican. Mai mult, vor fi activate spitalele raionale. Ministra comentează condițiile din instituțiile medicale.

09:00

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat un video în care arată cum sunt examinați pacienții infectați cu coronavirus.

08:00

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 542 traversări.

PE LUNG

UPDATE. 18:00

Centru de triere, dosar penal pentru încălcări
și peste 100 de biseri care au încălcat regulile

Pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost făcute 246 de teste, dintre care 32 au fost pozitive. 31 dintre ele sunt locale, iar 1 importat din Bulgaria. De asemenea, 7 cazuri sunt din Transnistria.

Din totalul de teste, 255 au fost făcute la Agenția Națională de Sănătate Publică, iar 8 în laboratoarele private.

În prezent, 13 persoane sunt tratate și externate, iar 250 sunt internate în spitale.

De asemenea, premierul Chicu a anunțat că va fi organizat un spital-centru de triere. Acest centru va fi la Moldexpo și va avea 700 de paturi (5 mii metri pătrați, câte 7-8 metri părați pentru fiecare pacient).

„Dacă va fi dinamica actuală a numărului de cazuri confirmate, acest spațiu ne va trebui începând de săptămâna viitoare. La prima etapă, va fi centru de triere”, a declarat Chicu.

De asemenea, premierul a anunțat despre numărul slujitorilor bisericești care au respectat măsurile de carantină. Prin urmare, din 1 441 biserici:

787 și-au sistat activitatea

369 au desfășurat slujbe doar cu preoți

285 au avut slujbe cu credincioși cu până la 3 credincioși

100+ au organizat slujbe cu mai mulți credincioși

„Din păcate, poliția este nevoită să aplice măsurile de sancționare. Au fost lansate aceste proceduri conform legislației și eu regret foarte mult că am ajuns în această situație când nu se respectă regula. Statul este obligat să asigure respectarea tuturor cerințelor”, a comentat Chicu.

Cu toate acestea, activiștii civici spun că cifrele prezentate de premier nu ar fi exacte. 

https://www.facebook.com/rgavriloi/posts/10222467868149526?__tn__=-R

Totuși, trebuie să menționăm că au gost organizate slujbe online. Un exemplu este Maxim Melinti, parohul bisericii din Ghidighici.

https://www.facebook.com/100000103129103/videos/3368505236496214/

Premierul a vorbit și despre pedepse, după ce în spațiul public a apărut știrea despre cum un administrator va fi amendat cu până la 75 mii de lei pentru că a organizat o petrecere. Potrivit premierului, legislația noastră nu permite caz penal atunci când nu este demonstrată consecința sau prejudiciul, în cazul de față – contaminați. Comisia Situații Excepționale o să vină cu propunerea de modificare a legislației pentru pedepsirea penală pentru încălcare.

Foto simbol: Spital din China

UPDATE. 16:00

Amendă pentru petrecere

Până la 75 de mii de lei urmează să plătească un administrator al unui club de noapte din Chișinău după ce a organizat o petrecere. În timpul descinderilor de joi noaptea, în club au fost depistate și identificate 11 persoane care consumau alcool. Patronul a adunat petrecăreții prin intermediul rețelelor sociale.

UPDATE. 15:00

Amendă sau închisoare pentru fuga din spital

Bărbatul din s. Dănceni care a fugit din Spitalul Clinic Republican și ulterior prins de către poliție, riscă o amendă de până la 37 500 de lei sau cu închisoare de până la 1 an. Deschide.md scrie că potrivit lui Alexei Grosu, șeful-adjunct al Poliției Capitalei, pe acest caz a fost înregistrat un material la IP Centru, iar polițiștii au pornit procedura penală prin prisma art.215 din codul Cod Penal „Răspândirea bolilor epidemice”.

Citește despre cum a fugit bărbatul din spital și ce s-a mai întâmplat ieri în țară legat de coronavirus AICI.

UPDATE. 12:45

11 persoane infectate într-un sat din suburbia Chișinăului

În comuna Trușeni, din suburbia Chișinăului au fost identificați 11 oameni infectați cu coronavirus. Autoritățile anunță că în localitate mai sunt două persoane suspecte, iar 14 persoane se află în carantină.

103 persoane din comuna Trușeni sunt monitorizate la domiciliu.

UPDATE. 12:35

Zboruri charter pentru cetățenii
Transnistriei și F. Ruse prin Chișinău

Vineri, 27 martie, două aeronave au zburat din Chișinău spre Moscova. Presa transnistreană anunță că Ambasada Federației Ruse în Moldova a rezervat două zboruri ale Air Moldova pentru cetățenii ruși și transnistreni care trebuie să zboare la Moscova. Potrivit așa-zisului Minister al Afacerilor Interne al regiunii separatiste, 190 de persoane din întreaga regiune au fost transportate vineri la Chișinău pentru a zbura spre Moscova.

„95 de persoane au plecat din Tiraspol. Pentru persoanele din Transnistria au fost furnizate două autobuze. Și restul doritorilor de a zbura în Rusia a fost organizat transport”, a declarat reprezentantul responsabil de echipamente din cadrul MAI transnistrean, Eduard Guțol.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, cu asistența autorităților moldovenești, a organizat întoarcerea în Rusia (în perioada 21-28 martie a.c.), cu șase zboruri ale companiilor Aeroflot, Fly One și Air Moldova, a 1053 de cetățeni ruși blocați în Republica Moldova drept urmare a măsurilor întreprinse pentru combaterea pandemiei coronavirusului.

UPDATE. 11:00

Cu așa apreciere a muncii personalului medical,
în Moldova chiar vor rămâne să muncească doar
pensionarii, ca mătușa mea la cei neîmpliniți 80 de ani 

Ieri, 28.03.2020, a fost înmormântată Ecaterina Litvinschi, primul cadru medical care a decedat din cauza coronavirusului. Femeia a activat ca medic de urgenţă medicală în cadrul PAMU Cricova din cadrul SAMU Râşcani circa 35 de ani.

Potrivit rudelor, a fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1.

Știți, mi s-a făcut așa de dureros la inimă, deoarece a fost înmormântată la marginea cimitirului, alăturea cu traseul Leușeni-Poltava. Așa din vremuri se înmormântau cei, care își pun capăt zilelor prin sinucidere, la o margină îndepărtată sau în afara cimitirului. Oare o așa ”onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, spune Iurie Botnari, o rudă a doctorei decedate.

Potrivit rudelor, imediat cum Ecaterina Litvinschi a fost internată în spitalul „Toma Ciorba”, „i s-a făcut un presing din partea administrației spitalului, să nu dezvăluie informația, că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112”.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2782045458499806&set=a.193699764001068&type=3&theater

UPDATE. 10:30

Condițiile din instituțiile medicale

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

91 – stare medie

35 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 14 copii și 5 maturi:

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 15 persoane.

2 – gravitate medie

13 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate 41 persoane, toate în stare satisfăcătoare.

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare satisfăcătoare.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că Spitalul Raional din Bălți și Căușeni au început să primească persoanele suspectate de infecție cu coronavirus.

De asemenea, ministra a menționat că foarte multe persoane raportează condițiile din instituțiile medicale.

Îmi trimit fotografia blocurilor sanitare, lenjeria de pat. Da, vreau să menționez că sistemul de asistență medicală este în starea în care cu adevărat este la momentul actual. Sistemul de asistență medicală este în starea în care au fost prioritățile determinate anterior pentru acest sistem. Este cel care actualmente pe prima linie trebuie să asigure lupta cu COVID-19 și să contribuie în mod direct la tratarea pacienților cu COVID și nu doar. Urmează să se determine prioritățile noastre. În condițiile noastre, să investim în sistemul de asistență medicală, să contribuim la motivarea adecvată a personalului medical.

UPDATE. 09:00

Cum sunt examinate persoanele infectate

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat un video în care arată cum sunt examinați pacienții infectați cu coronavirus. „Noi suntem aici ca să avem grijă de sănătatea voastră, pe VOI vă rugăm să stați acasă. Protejați-i pe cei dragi vouă. Împreună în lupta pentru sănătate!”

https://www.facebook.com/imps.scr/videos/922968781482379/

UPDATE. 08:00

Sistarea activității a două puncte de trecere a frontierei

Și-au sistat activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rossoșani. În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 542 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2 361 traversări persoane, dintre care 1 087 treceri la frontiera moldo-română, 610 treceri la frontiera cu Ucraina și 664 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3 542 persoane și completate 2 361 de fișe epidemiologice individuale.

50 lucrători medicali infectați

50 de lucrători medicali sunt infectați cu coronavirus, anunță Agora. Asta înseamnă că fiecare a 5 persoană infectată cu coronavirus este lucrător medical.

Ieri seara a avut loc ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Autoritățile au anunțat despre 32 de cazuri noi de infecție cu coronavirus de tip nou, 2 cazuri de import din România și Marea Britanie și 30 – locale. În total, s-au prelevat 231 de probe.

Numărul cazurilor confirmate crește, reiterăm apelul către cetățeni de a fi foarte prudenți. Suntem siguri că dacă vom respecta rigorile, nu vom admite un salt al cazurilor cu coronavirus și vom avea capacități să gestionăm situația. Se poate de evitat acest scenariu sumbru, dacă vom fi solidari. Este clar că vom depăși această situație, și autoritățile și cetățenii depun eforturile necesare”, a menționat prim-ministrul.

8 000 și mai mult – numărul angajaților ai MAI implicați în supraveghere

5 324 de persoane au fost verificate în comun cu medicii de familie și primarii

6 000 + agenți economici au fost verificați

2 agenți economici au încălcat măsurile restrictive și s-au întocmit procese verbale

1 040 de procese verbale contravenționale au fost întocmice (pentru per. fizice, agenți economici, transportatori și alții)

De asemenea, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a aprobat DISPOZIȚIA nr. 8 din 28 martie 2020  prin care Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, suma de 19,5 mil. lei, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea respiratoarelor prin intermediul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, în scopul prevenirii și combaterii răspândirii infecției COVID-19.

Dispoziția permite Ministerului Afacerilor Interne, achiziționarea, utilizând procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, a produselor antiseptice și a echipamentelor de protecție individuală (mănuși, măști, ecrane de protecție, combinezoane de protecție), necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției COVID-19, în sumă de până la 1 mil. lei inclusiv, fără taxa pe valoarea adăugată, estimate pentru numărul de efectiv.

Mai mult, Comisia a aprobat următoarele două zboruri charter:

ISRAIR AIRLINES, din 30 martie 2020, TEL-AVIV – CHISINAU – BUCURESTI;

AIR MOLDOVA, din 01 aprilie 2020, CHISINAU – NICE – CHISINAU.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.