12:33:28 28.03.2024
Stiri

De ce NU sunt MEDICI în Comisia pentru Situații Excepționale, care gestionează criza legată de COVID-19: Răspunsul premierului Chicu

Politică 29.03.2020 19:07 Vizualizări2474 Autor: Ziarul National
De ce NU sunt MEDICI în Comisia pentru Situații Excepționale, care gestionează criza legată de COVID-19: Răspunsul premierului Chicu


Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), organul care conduce, de fapt, R. Moldova în perioada situației de urgență, gestionează situația din toate domeniile, nu numai din medicină.

Așa explică premierul Ion Chicu faptul că din componența CSE lipsesc medicii, așa cum reclamă unele voci din domeniul medicinei.

Potrivit oficialului, deciziile care vizează situația din medicină sunt luate de către medici, la Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

„Există Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Acolo există medici și acolo se iau deciziile pe dimensiunea medicină, cum trebuie de reacționat în medicină. Comisia pentru Situații Excepționale nu este organ care gestionează lucrurile în medicină. Este formatul prin care se iau deciziile privind gestionarea lucrurilor în republică, nu neapărat cele medicale. Dacă veți consulta cele opt dispoziții emise de CSE, n-o să găsiți măcar 3% din decizii care ar avea ceva cu medicina. Toate țin de gestionarea economică, de salarii, de organizarea lucrurilor în republică etc. CSE nu este grupul focal din medicină care se întrunește în fiecare dimineață și nu este Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Vă rog să înțelegeți acest lucru și să nu insistați pe transformarea CSE în organ colegial al medicilor”, a declarat astăzi Ion Chicu.

CITIȚI și VIDEO // Patru copii cu vârsta de până la 5 ani, dar și doi cetățeni de peste 80 de ani, infectați cu COVID-19 în R. Moldova: Ultimele date despre noul coronavirus, anunțate oficial

De asemenea, premierul a explicat de ce moldovenii care revin din străinătate nu pot fi „duși la Vadul lui Vodă” și plasați în carantină pentru 14 zile. Chicu a declarat că experții de la Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă o astfel de practică, fiindcă „dacă măcar o persoană este infectată cu noul coronavirus, în trei zile o să aveți întreg avionul cu 200 de persoane infectate, o să le duceți la „Toma Ciorbă” și o să vă blocați sistemul medical”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md