Curtea de Apel a respins solicitarea fostului director al Spitalului Republican de a fi restabilit în funcție

Curtea de Apel Chișinău a respins acțiunea în control normativ depusă de fostul director al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, demis din funcție la 24 martie, în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Magistrații CA au luat hotărârea ieri, după ce la 25 martie, Ciubotaru a sesizat instanța, solicitând anularea parțială a actului administrativ normativ privind demiterea sa, emis de Comisie.

Foto: UNIMEDIA

Fostul șef al Spitalului Republican a invocat faptul că, pct. 3 al Dispoziției semnate de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova contravine art. 6 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului și art. 20 din Constituție, care garantează dreptul la un proces echitabil.

Acesta a menționat, totodată, că „asigurarea efectivă a dreptului la un proces echitabil în cazul unei concedieri, în contextul lipsei garanțiilor enumerate în art. 86 alin. (2), 87, 89, 90 din Codului muncii, inclusiv dreptul de a fi restabilit la locul de muncă în cazul eliberării nelegitime din serviciu precum și obligația angajatorului de a demonstra legalitatea eliberării din serviciu a angajatului (art. 89 CM), practic devine imposibilă”.

Astfel, Anatol Ciubotaru consideră că „situația epidemiologică în țară nu poate justifica lipsirea contestatarului de dreptul la un proces echitabil, inclusiv dreptul de a fi eliberat legitim din funcție, dreptul de a fi restabilit în funcție în cazul eliberării nelegitime din funcție, dreptul de a solicita demonstrarea legalității eliberării sale din funcție etc. ”

Anatol Ciubotaru a fost prezentat, în instanță, de doi avocați. Reprezentantul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nu s-a prezentat la ședința de judecată, iar motivul absenței nu a fost comunicat instanței. Astfel, cauza a fost examinată în lipsa părții pârâte.

În urma examinării celor invocate, judecătorii Curții de Apel Chișinău au decis că „actul administrativ normativ contestat este emis de autoritatea competentă și este determinat de starea de urgență instituită în țară, astfel încât se referă la situațiile ce oferă autorității pârâte dreptul de a modifica procedura de numire în funcție și de destituire și de aplicare a altor măsuri necesare, ce se impun în situația stării de urgență instituite. Or, prin dispoziția contestată s-a realizat anume modificarea procedurii nominalizate, astfel încât dispoziția contestată corespunde exigențelor legale pertinente, respectiv actul administrativ normativ contestat este conform cerințelor expuse la art. 21 Cod administrativ. Prin urmare, măsura aplicată de autoritatea pârâtă prin decizia contestată în speță nu are un caracter disproporționat, deoarece urmărește realizarea măsurilor necesare pentru atingerea scopului scontat.”

Astfel, „deoarece instituțiile publice, în calitate de exponenți ai puterii statului, au rolul primordial de a realiza toate măsurile ce se impun în situația de urgență, inclusiv cele dispuse de Comisie, precum și de a fi un exemplu elocvent pentru populație în demonstrarea modalității de realizare a acestor măsuri, Colegiul conchide că este rezonabilă instituirea în privința conducătorilor acestora care admit încălcări ale dispozițiilor Comisiei a unor proceduri simplificate de eliberare din funcție”, a concis Colegiul CA.

Hotărârea Colegiului Curții de Apel Chișinău este irevocabilă din momentul pronunțării.

Pe 24 martie, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că potrivit deciziei Comisiei pentru situații excepționale., directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis din funcție. Fiica ex-directorului spitalului a criticat Comisia, în care „toți decidenții nu au lecuit în viața lor pe nimeni”, pentru decizia pe care a adoptat-o în privința lui Anatol Ciubotaru. Potrivit ei, Ciubotaru a fost demis pentru că a efectuat teste la Covid-19 pentru angajații spitalului, care au acuzat simptome specifice unei infecții cu Covid-19, la un laborator privat.

Pe de altă parte, fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a lăsat să se înțeleagă faptul că decizia de demitere a fostului director al Spitalului Republican este una corectă, iar greșeala Comisiei pentru Situații Excepționale a fost că nu și-a argumentat public hotărârea.


Pub