LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT

Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de infectare.

Ora 17:25: 1040 de procese verbale contravenționale au fost întocmite de la anunțarea stării de urgență în Republica Moldova.

Ora 16:50: În această duminică, 29 martie, trecem la ora de vară. Nu uitați să dați ceasul cu o oră înainte. Iar pentru că astăzi este Ziua Planetei, ca și în toți anii, îți recomandăm la ora 20:00 să stingi luminile din casă pentru o oră, ca să arăți că-ți pasă nu doar de sănătatea ta, ci și cea a Pământului. 

Ora 15:10: Mai multe tiruri moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție, sunt blocate la frontiera cu Turcia.

Ora 14:00: Bărbatul infectat cu COVID-19, care a fugit de la spital, a fost găsit. 

Ora 12:49: Începând cu astăzi, 28 martie, moldovenii care vor să ajungă acasă cu rutele aeriene charter pot să se înregistreze online pe paginile misiunilor consulare și diplomatice.

Ora 12:27: În perioada stării de urgență, transportul public din mun. Chișinău și Bălți va circula după un program special: câteva ore dimineața și câteva ore seara. 

Ora 12:11: SUA va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari, iar Rusia – 10 mii de teste pentru diagnosticarea de laborator a COVID-19.

Ora 11:53: În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3668 de persoane și completate 2340 de fișe epidemiologice individuale, anunță Poliția de Frontieră. Mâine își vor sista activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rosoșani.

Ora 11:36: Președintele raionului Cahul și șefa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din raion sunt printre cei 199 de infectați cu COVID-19. 

Ora 11:23: Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 2340 persoane.

Ora 11:12: În primele două săptămâni de pandemie, moldovenii au folosit cu peste 28% mai mult internet și convorbiri telefonice, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ora 9:30: O persoană infectată cu COVID-19 a fugit ieri seara de la spital. Poliția îl caută și cere oamenilor, în caz că l-au văzut, să sune la 112.

Pe parcursul acestei zile urmează să fie externate alte șase persoane tratate, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale examinată opțiunea de a activa Spitalul Republican din Bălți, Spitalul din Comrat, precum și Spitalul din Cahul, „pentru a ușura încărcătura care este acum pe umerii personalului medical din Chișinău”.

PE LUNG

UPDATE 17:41: După ședința Comisiei Situații Excepționale, premierul Ion Chicu a anunțat că au fost întocmite mai multe regulamente, care vor fi publicate pe pagina Guvernului, ca autoritățile locale și regionale să le poată respecta. El s-a arătat mulțumit că slujitorii bisericilor au respectat rugămintea să nu organizeze servicii divine cu participarea credincioșilor. „Sper să nu avem temei să aplicăm amenzi”, li s-a adresat premierul. De asemenea, el a declarat că oamenii trebuie să facă tot posiblul ca să nu cadă în depresie, „pentru că vom trece peste această situație”. De asemenea, ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre alte 32 de cazuri de infectare cu COVID-19. „Două sunt de import din Marea Britanie și România și 30 sunt cu transmitere locală”. Astfel, până în acest moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri.  

UPDATE 17:25: Până în prezent, 1040 de procese verbale contravenționale au fost întocmite în privința persoanelor fizice, agenților economici și companiilor de transport, anunță Ministerul Afacerilor Interne. De regulă, este vorba despre persoane care au încălcat regimul de carantină, localurile de alimentație publică care își continuă activitatea în pofida interdicției stricte, transportul de pasageri în care numărul de persoane în interiorul unității este mai mare decât cel admis.

UPDATE 16:50: În această duminică, 29 martie, trecem la ora de vară. Nu uitați să dați ceasul cu o oră înainte.

UPDATE 15:10: Mai multe tiruri moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție, sunt blocate la frontiera cu Turcia. Despre acest lucru a anunțat Corina Cojocari, directoarea executivă a Asociației Patronale a Industriei Ușoare din Republica Moldova (APIUS), în cadrul unei video-conferințe organizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu asociațiile de transportatori auto, responsabilii de la Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și reprezentanții mediului de afaceri. Responsabilii de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au informat despre acțiunile întreprinse pentru deblocarea intrării autocamioanelor moldovenești înSlovenia, Ungaria și Turcia. „Sectorul logistic și al transporturilor de mărfuri este foarte important pentru economia țării, deoarece de acesta depinde activitatea tuturor industriilor. Pentru a nu admite blocarea camioanelor cu mărfuri sau cu materie primă necesară în activitatea de producere, încurajez antreprenorii să analizeze opțiunea transportării mărfurilor prin Portul Internațional Giurgiulești. Pentru desfășurarea neîntreruptă a activității Portului a fost autorizată prestarea serviciilor de remorcaj şi pilotaj la manevrele de sosire şi plecare a navelor din port de către angajații unei companii specializate din România”, a spus Serghei Railean.  

UPDATE 14:00: Bărbatul infectat cu COVID-19, care a fugit de la spital, a fost găsit. În acest moment, el este transportat la Chișinău, pentru a fi internat în spital. „Ne aflăm într-o situație fără precedent, a fi bolnav nu este o rușine, este un lucru de care nu putem fi asigurați nici unul din noi… este nevoie să fim responsabili și să fim maxim transparenți, pentru a proteja pe cei din jur, pentru a nu răspândi acest virus! Și cel mai important să dăm dovadă de bun simț și înțelegere!”, a scris Victoria Butuc-Guranda, primara s. Dănceni, Ialoveni, de unde este bărbatul care a fugit de la spital.

UPDATE 13:59: Organizația Mondială a Sănătății explică lucrătorilor medicali cum trebuie să îmbrace și să dezbrace corect echipamentul personal de protecție. 

De asemenea, OMS explică oamenilor că masca de protecție poate fi purtată până când aceasta devine umedă de la respirație. Când o scoți ca să o arunci, trebuie să atingi doar elasticul care se prinde pe cap. Înainte de a îmbrăca masca, trebuie să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun. Asigurați-vă că aceasta vă acoperă bine nasul și gura și evitați să o atingeți. Aruncați masca într-un coș de gunoi închis. Ulterior, spălați bine mâinile.

UPDATE 13:40: Oamenii, care vor să facă cumpărături în magazinul Kaufland, stau în rând afară. În interior poate intra un număr limitat de persoane. Asta pentru siguranța oamenilor și pentru a le permite celor din magazin să păstreze distanța recomandată de către medici, anunță reprezentanții companiei. 

UPDATE 12:49: Începând cu astăzi, 28 martie, moldovenii care vor să ajungă acasă cu rutele aeriene charter pot să se înregistreze online pe paginile misiunilor consulare și diplomatice. În acest scop, misiunile diplomatice si consulare vor actualiza informațiile despre persoanele aflate în dificultate, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, și altor categorii de concetățeni defavorizați, anunță MAEIE. Biletele pentru călătoria cu rutele charter excepționale vor fi procurate direct de la operatorii de zbor, după aprobarea rutei de către Comisia pentru Situații Excepționale. Informații actualizate privind cursele charter autorizate pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova. Cursele charter aprobate pentru astăzi sunt: Chișinău-Moscova(Domodedovo)-Chișinău și Chișinău-Londra-Chișinău. La sosirea în Chișinău, pasagerii acestor rute vor trece obligatoriu procedura de evaluare medicală și vor fi plasați pentru 14 zile în autoizolare.

UPDATE 12:27: De astăzi și până la anularea situației de urgență, transportul public din mun. Chișinău va circula în regim special și va fi gratuit:

  • pentru zilele de lucru, între orele: 05:30 – 10:00 și între orele: 16:00 – 20:00
  • pentru zilele de odihnă, între orele: 06:00 – 10:00 și între orele:16:00 – 19:30.  

Conform unui regim special va circula și transportul public în mun. Bălți: 06:00 – 10:00 și 16:00 – 19:00.

UPDATE 12:11: Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor de a răspunde provocării, sporirea comunicării despre riscurile existente, și altele. Sprijinul pentru combaterea COVID-19 se adaugă la asistența de 42 de milioane de dolari oferită de SUA domeniului medicinei și la asistența totală de peste un miliard de dolari acordată Republicii Moldova în ultimii 20 de ani. Amintim că ieri, 27 martie, Rusia a oferit Moldovei 10 mii de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Anunțul a fost făcut de către Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

UPDATE 11:53: În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3668 de persoane și completate 2340 de fișe epidemiologice individuale, anunță Poliția de Frontieră. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci, s-au înregistrat patru mijloace de transport care au transportat 10 cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a trei rute charter din Federația Rusă și din Germania, fiind aduși acasă 447 de cetățeni moldoveni. În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3668 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2340 de traversări persoane, dintre care 1315 treceri la frontiera moldo-română, 576 de treceri la frontiera cu Ucraina și 449 de treceri a frontierei aeriene (rute charter). Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 191 de apeluri de la cetățeni, unde s-a răspuns la întrebările cum se circulă la frontiera de stat, care sunt condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19. Amintim că de mâine, 29 martie, ora 08:00, își sistează activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rosoșani.

UPDATE 11:36: Trei membri ai Comisiei Situații Excepționale din Cahul, președintele raionului Marcel Cenușă, șefa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Svetlana Bruma și un medic epidimiolog, sunt printre cei 199 de persoane infectate cu COVID-19, scrie ZdG

UPDATE 11:23: Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 2340 persoane și toate se află în autoizolare pentru 14 zile. Pe teritoriul țării, la monitorizarea medicului de familie se află 29.114 persoane. La Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore au telefonat în jur de 210 persoane.

UPDATE 11:12: În primele două săptămâni de la înregistrarea primului caz de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, volumul traficului generat în rețelele de comunicații electronice a crescut semnificativ față de perioada similară a anului precedent, anunță Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Astfel, volumul traficului de Internet la puncte mobile generat în rețelele celor trei furnizori (Orange, Moldtelecom și Moldcell) a constituit circa 5,6 mln Gb, ceea ce este cu 28,5% mai mult decât volumul mediu de trafic generat în perioadă similară a anului 2019, iar volumul traficului de Internet la puncte fixe în rețelele furnizorilor cu ponderea cea mai mare pe segmentul respectiv (Starnet, Arax, Moldtelecom, Orange) a atins cifra de 35,5 mln Gb, sau cu 28,1% mai mult decât în aceeași perioada de referință a anului trecut. Volumul de trafic voce în rețelele mobile, la fel a crescut și a depășit cifra de 304,5 milioane minute (în creștere cu 16,1%).

UPDATE 9:30: Din cele 199 de cazuri de COVID-19: 56  sunt de import și alte 143 sunt cu transmitere locală. Pe parcursul acestei zile urmează să fie externate altele șase. În acest moment, 135 de persoane sunt suspecte la infecția COVID-19 și urmează să fie realizate probele de laborator. În cadrul Spitalului Clinic Republican, sunt internați 10 pacienți în stare gravă. În cadrul celorlalte instituții, starea pacienților este de gravitate medie și satisfăcătoare. Din totalul de persoane confirmate, 14 sunt copii. Doi pacienți din stânga Nistrului sunt internați într-o clinică din mun. Chișinău, iar opt se află în instituția medico-sanitară publică din stânga Nistrului. Aceștia sunt în stare medie și satisfăcătoare.

Totodată, ministra a mulțumit agenților economici și voluntarilor de la Universitatea Tehnică din Moldova care se implică activ în confecționarea echipamentelor de protecție pentru personalul medical, cum ar fi ecrane de protecție.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că de astăzi va fi activizat Spitalul Raional Bălți, iar de săptămâna viitoare este examinată opțiunea de a activa Spitalul din Comrat, precum și Spitalul din Cahul. „Ca să asigure deservirea regională a persoanelor infectate sau suspectate și să ușureze încărcătura care este acum pe umerii personalului medical din Chișinău”. De asemenea, ministra a anunțat că au fost semnate contractele de procurare a noilor echipamente de protecție pentru personalul medical și acum așteaptă ca acestea să fie livrate.

Ministra a venit cu un apel către oameni: să stea acasă și respecte un regim sănătos.

Un locuitor al satului Dănceni, Ialoveni, care a fost testat pozitiv cu COVID-19, a fugit ieri seara de la spital. Acesta a luat un taxi și s-a îndreptat într-o zonă necunoscută. Dis-de-dimineața poliția s-a deplasat la el acasă, însă, bărbatul născut în anul 1972 nu se afla acolo. Oamenii sunt rugați să sune la 112, în caz că l-au văzut.

Amintim că ieri, au fost înregistrate și primele 2 cazuri de infectare în Bălți. Este vorba despre soț și soție, care au început să se simtă rău atunci când erau în vizită la copiii lor din Chișinău, scrie esp.md.

Menționăm că, în timpul stării de urgență, ziua, și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”. Ce s-a întâmplat și ce măsuri s-au luat ieri în țară, citiți AICI.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.