Fostul director al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru: „Numărul de medici infectați, în realitate, este mai mare”

Julieta Savițchi
28/03/2020

Fostul director al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, respinge acuzațiile, potrivit cărora el s-ar face vinovat de faptul că medici și lucrători medicali din instituția pe care a condus-o s-au infectat cu virusul COVID-19. Medicul spune, în același timp, că numărul angajaților din sistemul medico-sanitar infectați ar putea fi mult mai mare. 

„Conform datelor literaturii, 30% din purtători sunt asimptomatici, 56% prezintă o clinică ușoară/medie de viroză, 10% necesită internare în spital, 4% necesită internare în terapie intensiva și respirație artificială. Cinismul acestui virus este că în primele 3-5 zile după infectare toți purtătorii sunt virulenți, fără a prezenta careva simptome clinice, iar cei asimptomatici (30%) sunt infecțioși pe toata perioada de infectare care poate dura și câteva săptămîni. Deci, teoretic lucrătorii medicali asimptomatici cu infectare intra-spitalicească sau extra-spitalicească din oricare spital se prezintă regulat la serviciu și continuă să infecteze colegii și pacienții din spital, fără ca măcar să realizeze acest lucru”, a explicat profesorul într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Anatol Ciubotaru mai arată că medicii antrenați în tratarea pacienților cu Covid – 19 rămân cei mai expuși pericolului, în întreaga lume, indiferent cât de avansat ar fi sistemul sanitar. „Experiența mondială cu SARS-Pandemia 2002/2003 ne-a arătat că 22% (iar în Canada chiar 43%!) din rândul celor infectați au fost lucrătorii medicali. În cazul Coronavirus de tip nou, experiența de azi ne arata că în Spania 14% din cei testați pozitiv sunt lucrători medicali, 10-15% din cei testați pozitiv sunt lucrători medicali în Italia.  Dar nu uitați și de purtătorii asimptomatici care, de regulă, nu se testează. Deci, numărul absolut de medici infectați este, în realitate, mai mare. Reamintesc, că doar 4% din cei infectați fac o formă grea a bolii”, a argumentat ex-directorul de la SCR.

Profesorul Ciubotaru a formulat și o listă de recomandări pentru protejarea de Covid-19 a angajaților din sectorul medico-sanitar. Astfel, profesorul recomandă îndepărtarea medicilor în vârsta și cu patologii cronice de secțiile în care se află pacienții cu Covid-19. În același timp, Anatol Ciubotaru mai insistă asupra respectării stricte a regulilor de igienă personală, a dotării lucrătorilor medicali cu materiale de protecție personală eficiente, creării algoritmilor de izolare sanitară a încăperilor destinate pentru pacienții cu COVID-19 și pentru lucrătorii medicali din prima linie și testării regulate a lucrătorilor medicali.

Referitor la demitarea sa, la cererea Comisiei pentru Situații Exceptionale, medicul a scris că „demiterea conducătorului instituției medicale - ca măsura de a micșora rata infectării lucrătorilor medicali? Poate tot ar avea un efect, sdar nu prea am găsit date descrise în literatură în acest sens”. El și-a îndemnat colegii de breaslă, foștii subalterni  să nu boicoteze sistemul după demiterea sa forțată și înlăturarea din sistem. 

Amintim că, demisia lui Anatol Ciubotaru a fost luată în cadrul ședinței din seara de 24 martie a Comisiei pentru Situații Excepționale, la o zi după ce acesta a organizat testarea la un laborator privat a șase angajați care îngrijeau bolnavii infectați cu Covid-19. Premierul Chicu a declarat presei că demisia lui Ciubotaru a fost necesară „pentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican, pentru a face față provocării în domeniul epidemiologic”.

Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată contestația depusă de către Ciubotaru privind demiterea sa, iar succesorul său a refuzat să-l angajeze în calitate de cardiochirurg, înslăturându-l astfel din sistem.

Demiterea lui Ciubotaru a provocat nemulțumirea mai multor angajați din sistem, dar și a oamenilor de rând, care au crticat guvernarea că pe timp de pandemie înlătură profesioniștii din sistem. 

Anatol Ciubotaru este profesor universitar și doctor hablitat în medicină. Timp de 15 ani a activat în domeniul chirurgiei toracice, iar de 25 de ani este cardiochirurg. Anterior, a fost director al Institutului de Cardiologie. În 2011, a plecat în Germania unde a efectuat operații pe cord și a predat viitorilor cardiochirurgi. În 2015, a revenit în țară și a preluat conducerea SCR.

Anatol Ciubotaru a fost singurul conducător de instituție medico-sanitară, care în plină guvernare a PDM, a bătut alarma și a criticat conducerea că se fac economii pe seama sănătății cetățenilor, iar în spitale ajung medicamente și utilaje de calitate dubioasă. La acest subiect, Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova a realizat o anchetă un an în urmă.

Julieta Savițchi
28/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii