LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

Researchers work on a tube containing the new coronavirus inside a secure laboratory in microbiology and immunology at the University of Maryland School of Medicine, (Robert Haupt/University of Maryland School of Medicine)

PE SCURT

17:30 

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali la Spitalul Clinic Republican. De asemenea, premierul a anunțat că în total sunt 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv.

17:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a publicat ordinul prin care se amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

16:15

Primarul satului Condrița, mun. Chișinău a anunțat că primăria va achita compensații tuturor locuitorilor pentru utilitățile din luna martie și aprilie.

14:30

Un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă este infectat cu COVID-19. Una dintre secțiile Institutului a fost astăzi închisă.

12:10

Reprezentanții PDM solicită că examenele de la sfârșitul clasei a IX-a și bacalaureatul să fie anulate. Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020. În online-ul moldovenesc, deja există o petiție prin care i se cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării anularea examenelor de bacalaureat.

11:30

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

11:25

Unul dintre medicii infectați cu COVID-19 de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, povestește ce s-a întâmplat în ultimele zile în cadrul spitalului.

10:45

Patru lucrători medicali de la Spitalul Raional Ialoveni, în carantină, după ce au contactat cu o persoană infectată cu COVID-19.

10:20

Oficiul Avocatului Poporului va reduce cheltuielile prevăzute pentru anul 2020 cu aproximativ un milion de lei și este dispus să le restituie în bugetul de stat pentru ca aceste mijloace financiare să fie redirecționate în susținerea măsurilor de combatere a pandemiei de Coronavirus de tip nou.

9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19 a fost înregistrat astăzi în Republica Moldova. Victima lucra de mulți ani în asistența medicală urgentă prespitalicească.

PE LUNG

UPDATE. 17:30

Opt lucrători medicali din cadrul
Spitalului Clinic Republican, infectați

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali și toți sunt de la Spitalul Clinic Republican. Ministra Muncii, Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a ținut să menționeze că în celelalte trei instituții-cheie în care sunt tratați oamenii cu coronavirus, nu există niciun lucrător medical infectat.

De asemenea, premierul a anunțat că suntîn total 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv. Este vorba de preotul care a organizat excursia la mănăstirea Poceaev, Ucraina și un preot al Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chișinău.

Enlarge

pcoceaev
Infografic realizat cu datele de până la 25 martie 2019

Autoritățile au anunțat că 9 persoane au făcut testul repetat și ambele au fost negative. În următoarea săptămână, aceștia vor fi încă o dată testați. Dacă testele vor ieși negative și a treia oară, vom putea vorbi de încă 9 cazuri tratate.

UPDATE. 17:00

Sunt amânate examenele pentru cei mici

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suspendă desfășurarea Olimpiadelor Republicane la disciplinele de studiu până la data de 18 mai 2020 și amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

Prin urmare, examenele de absolvire a claselor primare vor fi amânate. De asemenea, vor fi amânate pretestările pentru clasele a IX-a și a XII-a.

AICI puteți vedea ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

UPDATE. 16:15

Compensații pentru tot satul

După ce a anunțat că cei care vor denunța vecinii care nu respectă carantina, vor primi remunerări oficiale, primarul satului Condrița a mai anunțat despre o măsură pe placul sătenilor. Andrei Donică spune că Primăria s. Condrița va compensa în mărime de 100% toate serviciile comunale casnice, inclusiv telefonul fix (în afară de internet și TV), pentru lunile martie și aprilie 2020. Potrivit primarului, compensații vor primi toți locuitorii s. Condrița, din Bugetul Local al Primăriei Condrița, indiferent de statutul social: pensionar, invalid, angajat, șomer, student ș.a.

Bugetul Primăriei Condrița, de exemplu, pentru anul 2019 a ajuns la 1 171 400 lei. Satul numără 595 de oameni, potrivit BNS.

https://www.facebook.com/andrei.donica.3/videos/3553519061389366/

Primarul de Condrița Andrei Donică a venit cu un apel către locuitorii comunei de a-l informa telefonic despre cazurile de nerespectare a regimului de auto-izolare a celor care s-au întors în localitate din străinătate. Drept recompensă, pentru fiecare sesizare adeverită, primarul anunță că garantează o remunerare de circa 50 la sută din amenda aplicată, prevăzută în sumă de 22 500 lei. Citește AICI mai multe detalii.

UPDATE. 14:30

O secție din cadrul Institutului
de Medicină Urgentă a fost închisă

Secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă pentru carantină. Decizia a fost luată după ce un pacient internat cu ictus a fost confirmat cu COVID-19. Informația a fost confirmată de către Vasile Șovgur, șeful Departamentului Clinic de Medicină Urgentă, anunță publika.md.

Site-ul de știri Sănătatea.info scrie ieri, 26 martie, că un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost testat pozitiv cu COVID-19. „Acesta a făcut gărzi la noi în Departamentul de Primiri Urgente, dar el face gărzi și la CNAMUP. Acum ne ocupăm de identificarea contacților”, a declarat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu. Potrivit managerului, după infectarea medicului, personalul medical și pacienții au fost izolați acasă.

„Pacientul cu AVC a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Cu toate că pacientul a fost izolat în salon aparte, în secția de boli cerebro-vasculare. După transferul pacientului, secția a fost supusă decontaminării totale, cu izolarea personalului și pacienților. Aceștia sunt izolați la domiciliu. În prezent secția lucrează în regim normal pentru pacienții STROKE și cei cu boli cerebro-vasculare”, a precizat Mihai Ciocanu, ieri înainte de a se închide una dintre secții.

UPDATE. 12:10

Anularea examenelor?
Ce spune Ombudsmanul Copilului

Într-o conferință de presă, deputatul PDM, Pavel Filip, a declarat că bacalaureatul și examenele de la sfârșitul treptei gimnaziale trebuie anulate, dacă elevii nu vor reveni în școli până la sfârșitul perioadei stării de urgență (15 mai).

De asemenea, s-a elaborat o petiție către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin care se cere anularea examenelor de bacalaureat. „Din cauza situației în țară, dorim adoptarea tehnicii din Olanda:  validarea diplomei va fi făcută pe baza notelor obținute de-a lungul anilor de liceu”, se arată în petiție.

Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Ombudsmanul Copilului consideră inoportună desfășurarea pretestării candidaților la examenele naționale de absolvire, sesiunea de examinare 2020. Maia Bănărescu de asemenea propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Într-un demers adresat ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, pledează pentru renunțarea la mecanismul de pretestare în situația în care procesul de învățământ are loc la distanță. Acest exercițiu, în opinia Ombudsmanului Copilului, nu-și va atinge scopul și va provoca un stres suplimentar pentru copii. Scopul organizării pretestărilor este de a observa nivelul de pregătire a elevului pentru examenele naționale și pentru a-i arăta acestuia un model de test similar celui care va fi în cadrul evaluării finale. În condițiile instruirii la distanță nimeni nu poate garanta că elevul va rezolva testul respectiv de sine stătător sau nu va folosi surse din internet, astfel, rezultatul testării fiind din start compromis. Maia Bănărescu recomandă MECC plasarea pe site-ul ministerului și ale instituțiilor subordinate a modelelor de teste fără a efectua procedura de pretestare, cu stabilirea obligației pentru elevi de a soluționa sarcinile din teste.

De asemenea, Ombudsmanul Copilului consideră oportună elaborarea testelor pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Maia Bănărescu își argumentează poziția prin faptul că procedura de studiere la distanță este una pilot pentru sistemul național de educație din Republica Moldova, eficiența acesteia urmează a fi evaluată din punct de vedere al corespunderii cerințelor educaționale și din domeniul protecției drepturilor copilului. Astfel, pentru a asigura o echitate socio-juridică pe segmentul evaluărilor naționale de absolvire pentru anul 2020, acestea urmează a fi elaborate doar în baza materialului care a reușit să fie predat până la intrarea în vigoare a măsurilor speciale instituite prin Hotărârea nr. 6 din 10 martie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 18 martie 2020.

UPDATE. 11:30

Credit de la FMI pentru diminuarea
impactului provocat de coronavirus

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

„În cazul Republicii Moldova, vorbim de un volum de finanţare RCF şi RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a circa 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), debursaţi integral şi cât mai curând posibil”, transmite FMI, printr-un comunicat oficial.

Deputatul Igor Munteanu a comentat momentul.

https://www.facebook.com/igor.munteanu.3/posts/10219209143717370

UPDATE. 11:25

Un medic infectat cu COVID-19 povestește ce s-a întâmplat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Într-o petiție online, medicul reanimatolog, Iulian Namolovan, cere autorităților ca în Comisia pentru Situații Excepționale să fie obligatoriu cel puțin 3 medici epidemiologi cu renume în țară și șefii spitalelor strategice. Ministrul Sănătății să fie numit un medic care cunoaște sistemul de sănătate. Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, să fie repus în funcție imediat.

Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă din cauza epidemiei de coronavirus. În aceste momente critice pentru țară, medicii sunt cei care trebuie să ia decizii, pentru că ei sunt cei care au pregătirea și cunoștințele necesare cum să lupte și să învingă epidemia!

În Comisia pentru Situații Excepționale unde se iau toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juriști, 7 ingineri, 5 economiști, 4 reprezentanți ai structurilor de forță, 1 diplomat și 1 pedagog!

Ministerul Sănătății este condus de un jurist.

Cel mai mare spital din țară, IMSP Spitalul Clinic Republican a fost decapitat” de Comisia pentru Situații Excepționale și ministrul sănătății, pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri să trateze pacienții și să protejeze medicii, inclusiv pe mine, Iulian Namolovan, medic reanimatolog din acest spital”, scrie medicul în petiție.

În dimineața zilei de 23 martie, la sfârșitul gărzii de noapte, în secția cu bolnavii cei mai gravi cu COVID-19, i-am spus șefului meu că am febră. L-am rugat pe directorul nostru, prof. Anatol Ciubotaru să ne ajute să fim testați toți de urgență, pentru ca să nu devenim o problemă pentru cei din jur. Eu cu soția mea așteptăm un copil. Ea este însărcinată în ultima lună cu al doilea nostru copil, pe primul l-am pierdut la scurt timp după naștere… Dr. Ciubotaru a organizat prompt testarea noastră. A două zi am aflat că sunt infectat eu și alți 3 colegi.

Mulțumim prof. Ciubotaru că ne-a testat, izolat și a dispus imediat tratamentul nostru. Cine știe câte vieți a salvat cu această decizie…? Dar în aceeași zi, pe 24 martie ministrul sănătății, NEMEDIC, a prezentat acțiunile Directorului nostru ca încălcare a procedurilor și neglijență de serviciu în fața Comisiei pentru Situații Excepționale formată din NEMEDICI, care a decis să-l concedieze imediat. Decizia a fost anunțată de Prim-ministru, NEMEDIC și el.

Noul director numit a anunțat astăzi dimineața că spitalul nu va plăti testele medicilor și că fiecare din noi trebuie să-și plătească singuri asemenea analize, dacă insistă să fie testați. Nu am cuvinte.

Eu vreau să pot să ajut să fie tratați TOȚI pacienții cu COVID-19 și fără, eu vreau ca soția mea să fie sănătoasă și să avem un copil sănătos, eu vreau toți din această țară să fie sănătoși și ca pandemia cu COVID-19 să nu mai facă jertfe omenești. Din păcate, asemenea jertve vor fi, mai ales dacă deciziile importante le iau nespecialiștii, iar cei mai buni specialiști, așa cum este Directorul nostru, doctorul Anatol Ciubotaru, sunt dați afara pentru profesionalismul lor.

VĂ ÎNDEMN SĂ SEMNAȚI ACEASTĂ PETIȚIE pentru ca medicii să fie lăsați să își facă munca și să fie protejați, pentru că doar așa vă putem salva pe cît mai mulți.

Petiția poate fi văzută AICI.

UPDATE. 10:45

4 lucrători medicali din Spitalul
Raional Ialoveni, în carantină

După ce ieri s-a depistat un caz nou de coronavirus la Dânceni, Ialoveni, astăzi, administrația Spitalului Raional Ialoveni a decis să pună în carantină mai mulți lucrători medicali.

Pe 25 martie, persoana infectată a fost dusă cu ambulanța la Spitalul Raional Ialoveni. A contactat cu mai mulți medici, asistente medicale, infirmiere, fără protecție. Asta se întâmplă pentru că personalul medical din instituțiile medicale raionale nu dispune de echipamente speciale, care au fost repartizate doar instituțiilor strategice. A fost trimis la Chișinău să facă testul, iar testul a ieșit pozitiv”, a anunțat avocata Olga Diaconu.

Directorul Spitalului Raional Ialoveni, Mihail Cotovan, a confirmat informația. „Un medic, o asistentă medicală, un felcer și o infermieră sunt izolați la domiciliu. Pacientul a fost identificat la secția de internare cu febră și tuse. A fost examinat și ulterior a fost expediat cu salvarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, a explicat specialistul.

Primara satului Dănceni, Ialoveni, Victoria Butuc-Guranda, a confirmat cazul și a îndemnat ca oamenii să rămână acasă, iar în caz contrar, polițistul de sector va pune amenzi.

https://www.facebook.com/victoria.butuc/posts/2932416353513854

În raionul Ialoveni sunt confirmate 10 cazuri de COVID-19.

https://www.facebook.com/raionulialoveni/photos/a.866104663488622/2729722283793508/?type=3&theater

UPDATE. 10:20

Avocatul Poporului va reduce cheltuielile
cu aprox. 1 mln. lei pentru lupta cu COVID-19

Reducerea alocațiilor pentru Oficiului Avocatului Poporului cu aproximativ un milion de lei este posibilă grație revizuirii compartimentelor de cheltuieli destinate procurărilor de bunuri materiale și echipamente, deplasărilor în interes de serviciu, organizării unor activități planificate de instituție în anul de referință întru realizarea atribuțiilor Avocaților Poporului.

Avocații Poporului și echipa Oficiului Avocatului Poporului dau curs apelului Președintelui Republicii Moldova și cheamă instituțiile publice să-și revadă bugetele pentru anul curent în scopul de a identifica resurse care să fie îndreptate spre combaterea pandemiei de COVID-19 sau a urmărilor crizei cauzate de aceasta.

UPDATE. 9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19
și 33 persoane în stare gravă

A decedat încă o pacientă. Potrivit minstrei Viorica Dumbrăceanu, femeia este din domeniul asistență medicală urgentă prespitalicească. Avea 79 de ani și suferea de insuficiență cardiacă și diabet. A fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pe 19 martie, însă pe 24 martie a fost transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, pentru că i se agravase starea de sănătate.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

25 – în stare gravă

60 – stare medie

44 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internate 10 persoane: doi maturi și opt copii.

4 – stare medie

6 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 10 persoane.

2 – gravitate medie

8 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt internate 14 persoane.

4 – stare medie

10 – stare satisfăcătoare

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare medie.

În total, astăzi avem 177 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Ieri seara (26 martie), după ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie 2020, premierul Chicu a declarat că începând de astăzi (27 martie), moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără un act care le-ar confirma identitatea.

De asemenea, și ziua, și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”. Ce s-a întâmplat și ce măsuri s-au luat ieri în țară, citiți AICI.

Foto simbol: Washingtonpost.com

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare