‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMinistrul român al Agriculturii: Plafonarea prețurilor la produsele alimentare este o prostie mare

Ministrul român al Agriculturii: Plafonarea prețurilor la produsele alimentare este o prostie mare

‹ adv ›
‹ adv ›

Plafonarea preţurilor la raft este din punct de vedere economic o prostie mare, pentru că în primul rând îl distrugem pe producătorul mic, care este român, iar pe de altă parte încurajăm specula, a declarat, joi, ministrul român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la începutul şedinţei de Guvern.

„Am văzut în ultima perioadă apeluri făcute de unii să se plafoneze preţul (alimentelor n.r.) la raft, asta este din punct de vedere economic o prostie mare, pentru că, dacă plafonăm doar preţul la raft, în primul rând îl distrugem pe producător, pe producătorul mic, care este român. Pe de altă parte încurajăm specula. Ceea ce încercăm să facem noi de două săptămâni: stăm cu fiecare filieră de produs la masă, producător, procesator, comerciant şi încercam să-i determinăm ca marja de adaos, marja de profit dintre fiecare verigă a acestui lanţ să fie discutată şi să o stabilim de comun acord până trece această criză, după ce trece criza, pot să-şi înceapă iarăşi războiul comercial între ei, dar până atunci încercăm să ne asigurăm că nu se întâmplă acest lucru”, a precizat Oros, citat de Agerpres.

El a subliniat că, deocamdată agricultura şi industria alimentară funcţionează, dar atunci când va fi nevoie va interveni prin măsuri de sprijin şi scheme de ajutor de stat ca să încurajeze acele sectoare deficitare.

„Sunt într-adevăr produse deficitare, cel puţin la carnea de porc, unde noi producem doar 30% din consum. Asta se datorează în primul rând şi evoluţiei de doi ani de zile a pestei porcine africane, care a decimat fermele mari şi mai ales partea de reproducţie, şi mai puţin avem probleme la alte produse. Sigur, noi gândim în paralel şi atunci când va fi nevoie – deocamdată agricultura şi industria alimentară funcţionează – dar atunci când va fi nevoie să intervenim prin măsuri de sprijin, prin scheme de ajutor de stat să încurajăm exact acele sectoare care sunt deficitare şi care ar putea fi un avantaj în această perioadă, să relansăm aceste sectoare”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Referitor la plafonarea preţurilor la produse alimentare, premierul român Ludovic Orban a menţionat că, este greu de instituit un mecanism de plafonare, dacă nu aproape imposibil, pentru că întotdeauna se creează un decalaj între cerere şi ofertă.

„În privinţa plafonării vă spun foarte clar că este greu de instituit un mecanism de plafonare, dacă nu aproape imposibil, pentru că întotdeauna când se creează un decalaj între cerere şi ofertă şi acum a crescut exploziv cererea la o ofertă oarecum redusă… Hai să fim cinstiţi, toate restricţiile de transport de marfă, toate problemele care au apărut în lanţul de producţie şi în general pe lanţ au generat discontinuităţi în aprovizionare şi au redus un pic oferta. Ori în condiţiile acestea şi din cauza unei panici instituite artificial, de multe ori prin anunţuri şi prin fake news-uri, s-a generat o creştere a consumului şi a cumpărărilor, s-a creat această oportunitate”, a subliniat Ludovic Orban.

El consideră că, soluţia cea mai bună în această perioadă este de a creşte producţia şi de a avea permanent în vedere asigurarea unei oferte crescute, care să fie cât mai aproape de nivelul cererii.

„Eu vă spun limpede, sunt produse la care dacă se aplică mecanismul, pe care l-am văzut prin tot felul de năzdrăvănii de proiecte legislative, se va crea penurie. Produsele respective vor dispărea de pe piaţă şi abia atunci vor apărea cu adevărat probleme în momentul în care se fixează un preţ administrativ care nu are nicio legătura cu realitatea economiei de pe piaţă şi care nu ţine cont că foarte multe produs sunt importate şi că de multe ori există posibilitatea de a evita orice restricţie administrativă. Adică este foarte simplu să fixezi un intermediar în import, cum fac mulţi şmecheri din Belize, sau din orice paradis fiscal, care (…) practic îţi aduce preţul la import la un preţ foarte mare. Ori practic nu ai făcut nimic dacă ai instituit o plafonare, inclusiv în ceea ce priveşte teoriile de plafonare a adaosului comercial”, a mai spus premierul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii