Moldova ia cu împrumut încă 10 milioane de euro, pentru a construi închisoarea ce va înlocui Penitenciarul nr.13

Republica Moldova ia cu împrumut încă 10 milioane de euro, pe lângă cele 39 de milioane acordate anterior de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru construcția unui penitenciar nou în Chișinău, care va înlocui penintenciarul nr 13. Un amendament la acordul semnat între RM și BDCE în acest sens a fost aprobat ieri de Guvern.

Foto: adevarul.ro

„Este vorba despre ajustarea sumei contractului de credit de la 39 la 49 de milioane de euro, necesari pentru construcția acestui penitenciar, care va înlocui penitenciarul 13 și care ne face o faimă la nivel internațional de mulți ani și care permanent ne duce la faptul că CtEDO ne sancționează conformt articolului 3 din Conveția Europeană a Drepturilor Omului”, a menționat ministrul Justiției, Fadei Nagacevshi.

Ministrul a explicat necesitatea majorării sumei împrumutului prin faptul că la etapa elaborării schiței de proiect a penitenciarului au fost efectuate calcule estimative, fiind imposibilă indicarea unui volum concret al lucrărilor propuse, dar și creșterea anuală a ratei inflației.

La 10 octombrie 2013, a fost semnat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, care va asigura respectarea Regulilor Penitenciare Europene și altor recomandări ale instituțiilor internaționale.

Pentru a fi construit penitenciarul au fost alocate 44,6 hectare de pământ de lângă localitatea Bubuieci, din mun. Chișinău.

La 5 iulie 2019, Consiliul de administrare al BDCE a aprobat majorarea împrumutului inițial de 39 de milioane de euro cu încă 10 milioane. Astfel, suma îmrpumutului va constitui 49 de milioane de euro. În noiembrie 2019 a fost semnat și un amendament în acest sens, de către ambele părți.

Potrivit planului de finanțare pentru realizarea proiectului, BDCE pune la dispoziție și un cont de dividende sociale pentru subvențiile la împrumutul acordat, în valoare de un milion de euro.

Conform estimărilor inițiale, penintenciarul ar fi trebuit să fie construit până în 2018.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevshi, a declarat, în cadrul unui interviu pentru UNMEDIA, că penitenciarul nr.13 din capitală ar putea fi demolat, închis sau transformat în muzeu, în contextul reformei justiției ce prevede renovarea și reconstruirea instituțiilor penitenciare din Republica Moldova.


Pub