Consiliul Audiovizualului a anunțat anularea deciziei care impunea un șir de restricții și obligațiuni

Valul de critici din rândul jurnaliștilor și ONG-urilor, a determinat Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol să „calmeze spiritele din societate” și să anuleze decizia care reglementa activitatea presei în perioada Stării de Urgență, având la bază un șir de restricții și obligațiuni.

Foto: UNIMEDIA

„Conducându-mă de prevederile art. 86 din Codul serviciilor media audiovizuale Cooperarea cu societatea civilă și ținând cont de faptul că Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rândul mai multor jurnaliști și ONG-uri (Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Centrul Acces-info, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, RISE Moldova, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic), care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, în scopul calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziție.

Totodată, textul respectivei dispoziții va fi supus dezbaterilor în cadrul proximei ședințe publice a Consiliului Audiovizualului. Vă asigur de faptul că membrii Consiliului Audiovizualului vor lua în considerație toate opiniile, viziunile, criticile și temerile exprimate în aceste zile.Concomitent, vin cu următoarele precizări:

  1. Am emis la 24 martie 2020 Dispoziția nr. 02 luând în considerație faptul că traversăm o perioadă critică, extrem de gravă din toate punctele de vedere, dictată de expansiunea pandemică a noului Coronavirus (COVID-19), ținând cont de instituirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, în scopul acționării în regim de putere publică și în vederea realizării interesului public al Consiliul Audiovizualului (CA), în calitatea sa de garant al interesului public și de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale.
  2. Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 nu a fost semnată de mine abuziv și unilateral, ci cu consultarea tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului, unii dintre ei venind cu sugestii și precizări. În final, în unanimitate, toți membrii Consiliului Audiovizualului au agreat textul acestei dispoziții.
  3. În condițiile pericolului pandemiei COVID-19, nu a fost posibilă convocarea fizică în cadrul unei ședințe publice a membrilor Consiliului Audiovizualului din considerentul evitării riscului deplasării la serviciu a membrilor și colaboratorilor CA.
  4. Luând în considerație recomandările mai multor ONG-uri de media, voi supune dezbaterii textul Dispoziției nr. 02 din 24 martie 2020 (deja abrogate) în cadrul proximei ședințe a CA, ședință pe care o voi convoca în regim de urgență.
  5. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (art. 79 alin. (4) lit. b)), președintele Consiliului Audiovizualului semnează deciziile și alte acte emise de către Consiliul Audiovizualului. Deci și alte acte, în cazul nostru fiind vorba despre o dispoziție, mai ales că am avut agrementul tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului.”, se arată în comunicatul emis de CA.

Președintele țării, Igor Dodon, a calificat decizia Consiliului Audiovizualului privind activitatea presei în perioada Stării de Urgență drept una nejustificată, recomandând Consiliului Audiovizualului să revadă această decizie.


Pub