LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

PE SCURT

Ora 20:10

Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără un act care le-ar confirma identitatea. De asemenea, și ziua și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari, a declarat premierul Ion Chicu după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”.

Ora 17:50

28 cazuri noi de coronavirus au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, în urma procesării a 134 de probe. Din cele 28 de cazuri noi de COVID-19 trei sunt de import, iar 25 cu transmitere locală, a anunțat în cadrul unui briefing Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astfel, numărul bolnavilor cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 177.

La același briefing, președintele Igor Dodon a menționat că propune Comisiei pentru Situației Excepționale să declare săptămână vitoare libera pentru angajații din instituțiile publice. De asemenea, ca ieșirea din casa, pe timp de noapte, să fie interzisă, iar toți moldovenii care revin în țară să fie obligați să procure poliță de asigurare medicală.

Ora 16:30

Începând cu data de 27 martie, Serviciul Fiscal de Stat în comun cu Inspecția Financiară va desfășura zilnic verificări la farmacii. Aceasta ca urmare a sesizărilor multiple parvenite din partea societății privind majorarea prețurilor de comercializare a produselor social importante (măști medicinale, mănuși medicinale, dezinfectanți medicali),

Ora 16:00

 Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” a prezentat pe pagina sa de Facebook două înregistrări video din interiorul instituției, acolo unde sunt tratați pacienții cu COVID-19. 

Ora 15:45

Toate zborurile regulate de pasageri sunt suspendate până pe 15 mai 2020, ora 23:59.

Ora 15:00

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că, în pofida stării de urgență declarate, declarațiile de avere și interese personale anuale, pentru anul 2019, urmează a fi depuse până la 31 martie curent . așa cum prevede norma legală.

Ora 14:05

Numărul lucrătorilor medicali confirmați cu COVID-19 se ridică la 10. În doar două zile 7 lucrători medicali sunt confirmați cu COVID-19. 6 cazuri sunt înregistrate în raioane și unul în Chișinău, potrivit Ministerului Sănătății, informează Sănătate INFO.

Cinci dintre aceștia sunt de la Serviciul Salvării din Soroca. Totodată, un medic de la Institutul de Medicină Urgentă este, de asemenea, confirmat cu COVID-19.

Ora 13;30

Președintele Igor Dodon solicită tuturor instituțiilor statului să-și reducă cheltuielile, pentru ca resursele financiare economisite să fie direcționate pentru lupta cu COVID-19. Președinția urmează să reducă cheltuielile cu peste 4 milioane lei.

Ora 13:00

300 de militari în termen şi pe contract şi 32 de unităţi de tehnică militară din dotarea armatei, împreună cu echipajele de polițiști și carabinieri, se află în mai multe localități din țară, pentru a patrula şi monitoriza respectarea măsurilor impuse de autorități.

Ora 11:40

Compania Air Moldova a anunțat că suspendă toate zborurile pînă la data de 15 mai 2020 ora 23:59.

Ora 11:11

439 de moldoveni au revenit acasă în ultimele 24 de ore. Pentru transportarea acestora în R.Moldova, autoritățile au asigurat zboruri charter din Anglia și Franța, dar și un culoar tranzit din Federația Rusă.

Ora 10:30

Ministerul Educației a anunțat că perioada de suspendare a procesului educațional  se va prelungi pe toată perioada stării de urgență, adică până pe 15 mai.

Ora 10:00

Autoritățile au decis să activeze două spitale regionale, unde vor fi internate persoanele suspecte sau infectate cu COVID -19.  Este vorba de spitalul republican din Bălți și spitalul din Comrat, a anunțat la briefingul de dimineața ministra Sănătății, Municii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu.  

„Sunt două spitale regionale, pe care punem o miză foarte mare și le implicăm în acest circuit ce vizează persoanele suspecte sau infectate cu COVID-19 . Spitalele sunt pregătite, personalul a fost instruit, ieri instituțiile medicale  au ridicat echipamente pentru protecție individuală. Persoanele care sunt suspecte sau confirmate cu COVID-19 vor urma tratamentul în instituțiile medicale respective”, a declarat ministra.

PE LUNG

UPDATE. 20:10

„Creșterea numărului de pacienți în fiecare zi ne vorbește că la data de 10 aprilie putem atinge cifra de 2 000 de infectați. Dacă ajungem la acest număr sistemul medical  va fi pus la grea încercare.. Am văzut evoluțiile în ultimele săptămâni în alte țări, care au investit în sistemele lor medicale, cum ar fi Italia, Franța și Spania, și care nu fac față provocărilor. Evident și sistemul nostru nu va face față… Am rugat colegii să găsească spații alternative de acomodare a noilor pacienți, inclusiv hoteluri, săli, etc, dar acestea vor fi spitale improvizate, fără un nivel de asistență medicală pe care îl avem acum. Depășirea numărului de 3000-4000 de afectați va însemna ca nu vom putea acorda asistență medicală tuturor. Dacă vom fi iresponsabili, vor muri mulți”, a declarat Ion Chicu.

UPDATE. Ora 17:50

Alte 28 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore, potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Printre cele 28 de cazuri noi sunt și cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican, care anterior au fost testați la un laborator privat.

Viorica Dumbrăveanu a mai spus la briefing că 25 de pacienți internați la Spitalul „Toma Ciorbă” nu mai prezintă semne clinice de îmbolnăvire, dar rămân internați pentru că testele au arătat că încă mai sunt infectați cu COVID-19. 

La același  briefing, președintele Igor Dodon a anunțat că propune Cimisiei pentru Situației Excepționale adoptarea  unor noi măsuri de combatere a COVID-19.  Astfel, se propune ca toți medicii din Republica Moldova, care luptă în prima linie pentru a identifica și a trata infecția cu coronavirus, să fie testați gratuit la coronavirus. Estimativ, este vorba de circa 10 000 de medici. De asemenea, testarea urmează să fie organizată și pentru colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării și pentru cei de la Poliția Frontieră.

În plus, se propune ca moldovenii care revin de peste hotare să fie obligați să procure poliță de asigurare medicală. Excepție se va face pentru copii și persoanele în etate. Totodată, toți moldovenii care revin în țară ar putea fi testați contra COVID-19. 

„Propunem ca săptămână vitoare să fie declarată săptămână libera pentru angajații din instituțiile publice, cu păstrarea salariului.  Urmează să vedem cum vom face cu cei de la privat”, a mai spus Igoor Dodon.

Șeful statului a mai propus ca ieșirea cetățenilor din casa, pe timp de noapte, să fie interzisă. 

UPDATE. Ora 16:30

Începând cu data de 27 martie 2020, Serviciul Fiscal de Stat în comun cu Inspecția Financiară va desfășura zilnic verificări la farmacii, unități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, pentru a verifica respectarea modului de formare a prețurilor de comercializare a produselor social importante.  SFS informează că în cazul care consumatorii vor constata o majorare a prețurilor la mărfurile social importante, față de perioadele anterioare, informația poate fi comunicată la Linia Centrului de apel al Serviciului Fiscal de Stat 0 8000 1525.

Autoritatea fiscală precizează că monitorizează zilnic activitatea a 812 farmacii, privind prețurile de livrare a produselor social importante. Ca urmare a acțiunilor întreprinse, au fost efectuate 54 controale fiscale, în urma cărora au fost stabilite 6 cazuri de încălcare fiscală.

UPDATE. Ora 16:00

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” a decis să publice două înregistrări video din interiorul instituției, acolo unde sunt tratați pacienții infectați cu COVID-19.

„După cum puteți vedea, medicii noștri sunt echipați corespunzător în timpul intervențiilor, iar pacienții primesc tratamentul prescris”, se arată în mesajul instituției.

UPDATEOra 15:45

„În baza deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și directiva Autorității Aeronautice Civile din 25.03.2020, toate zborurile regulate de pasageri sunt suspendate până pe 15 mai 2020, ora 23:59”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook al Aeroportului Internațional Chișinău.

Pasagerii, care au procurat bilete pentru această perioadă, sunt rugați să contacteze companiile aeriene care urmau să opereze zborurile pentru a afla mai multe detalii.

UPDATE. Ora 15:00

„Autoritatea Națională de Integritate reiterează termenul-limită de depunere a declarațiilor de avere și interese personale anuale, pentru anul 2019, care expiră la 31 martie curent, specificând faptul că, în pofida stării de urgență declarate, careva derogări de la norma legală nu au fost instituite de către organul abilitat”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totodată, pe perioada stării de urgență, ANI a dispus suspendarea accesului persoanelor străine în sediul Autorității Naționale de Integritate. Interacțiunea cu persoanele juridice și fizice se va face prin utilizarea legăturii telefonice, corespondenței scrise sau a celei electronice. De asemenea, au fost suspendate concursurile demarate, activitățile de organizare și participare la întruniri, ședințe, audiențe și citări de persoane.

UPDATE. Ora 14:05

Lucrătorii medicali și pacienții dintr-o secție a Institutului de Medicină Urgentă, în carantină din cauza COVID-19. Numărul lucrătorilor medicali confirmați cu COVID-19 se ridică la 10, informează Sănătate INFO. În doar două zile 7 lucrători medicali sunt confirmați cu COVID-19.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu a confirmat pentru Sănătate INFO că un medic este bolnav. „Acesta a făcut gărzi la noi în Departamentul de Primiri Urgente, dar el face gărzi și la CNAMUP. Acum ne ocupăm de identificarea contacților”.

Managerul a precizat că cel mai probabil medicul s-a infectat de la un pacient, care a fost adus la Institut cu accident vascular cerebral (AVC). Însă din acest motiv personalul medical și pacienții au fost izolați la domiciliu.

UPDATE. Ora 13:30

„Pentru a depăși efectele provocate de criza COVID-19, urmează ca instituțiile statului să vină cu propuneri concrete de diminuare a bugetelor de cheltuieli, astfel încât să putem direcționa o cât mai mare parte a resurselor financiare către lichidarea consecințelor crizei respective”, a declarat președintele Igor Dodon.

Șeful statului a anunțat că „ la nivel de Președinție” a fost finalizat un prim plan de reducere a cheltuielilor cu peste 4 milioane lei. Este vorba despre sistarea achizițiilor care nu sunt absolut necesare, reducerea bugetului pentru deplasări și a primelor pentru personal, precum și tăiate alte costuri.

UPDATE. Ora 13:00

Ministerul Apărării a anunțat că xirca 300 de militari în termen şi pe contract şi 32 de unităţi de tehnică militară din dotarea armatei, împreună cu echipajele Inspectoratului Național de Patrulare şi Inspectoratului General de Carabinieri, se află în mai multe localități din țară, pentru a patrula şi monitoriza respectarea măsurilor impuse de autoritățși pentru a informa cetățenii despre riscurile răspândirii și îmbolnăvirii cu virusul COVID- 19.

Echipele mixte de militari, poliţişti şi carabinieri asigură respectarea de către cetățeni a regimului de carantină și izolare la domiciliu pe perioada stării de urgență.

De asemenea, militarii şi carabinierii monitorizează situaţia în staţii şi unităţile de transport public pe teritoriul oraşelor Chişinău, Cahul şi Bălţi, iar alte echipaje comune inspectează localitățile raioanelor Cahul, Hîncești, Sîngerei și Bălți.

UPDATE. Ora 11:40

Compania aeriană Air Moldova a anunțat că  suspendă toate zborurile până la data de 15 mai 2020 ora 23:59. Pentru pasagerii care au procurat bilete, compania propune următoarele opțiuni:

* Schimbul gratuit de dată pentru aceeași destinație până la 24 octombrie 2020
* Rambursarea conform regulilor tarifului biletului procurat.

UPDATE. Ora 11:11

Poliția de Frontieră a anunțat că 439 de conaționali au revenit acasă în ultimele 24 de ore, fiind asigurate, de către autoritățile naționale, zboruri charter din Anglia și Franța, dar și un culoar tranzit din Federația Rusă.

Moldovenilor eveniți în țară li s-a măsurat temperatura și li s-a solicitat includerea datelor de contact corecte în fișele epidemiologice. La fel, ei au fost informați despre sancțiunile prevăzute de lege odată cu încălcarea regimului de autoizolare și li s-a reamintit îndemnul că în această perioadă să evite deplasările, întâlnirile cu rudele, prietenii sau alte activități care nu sunt urgente.

Prin tranzitarea teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci, s-au înregistrat 10 mijloace de transport care au transportat 35 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară două rute charter din Anglia și din Franța, fiind aduși acasă 404 cetățeni moldoveni.

UPDATE.Ora 10:30

 Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis ordinul privind prelungirea suspendării procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special pe întreg teritoriul ţării, pe toată durata stării de urgență.

Conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile vor trebui să asigure organizarea procesului educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale,

Ora 10:00

Viorica Dumbrăveanu a menționat că este necesar de a activa cele două spitale regionale , pentru a evita transportările pacienților și de a descărca activitatea spitalelor din Chișinău.

Până în prezent, în lupta cu COVID-19 erau identificate patru instituții strategice: Spitalul Toma Ciorbă, Spitalul Clinic Republican, Spitalul de boli contagioase pentru copii și Institutul Mamei și Copilului. Ulterior, s-a decis activarea și Spitalului Ministerului Sănătății din Chișinău.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că dacă vor exista cazuri grave în teritoriu, pacienții vor fi aduși la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Femeile gravide și copii, de asemenea, vor fi aduși la spitalele din Chișinău. 

Totodată, ministra Sănătății a precizat că până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 149 de cazuri de infecție cu COVID-19. 49 de cazuri sunt de import și 100 de cazuri sunt cu transmitere locală.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că 28 de persoane cu COVID-19 se află în stare gravă – 25 se află la Spitalul „Toma Ciorbă”, iar trei la Spitalul Clinic Republican.

Astfel, la Spitalul Clinic de Boli Infecțiose „Toma Ciorbă”, 25 de persoane sunt în stare gravă, 73 de persoane au o stare medie, alte 25 au o stare satisfăcătoare.

La spitalul Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, sunt internate 10 persoane cu gravitate medie.

La Spitalul Clinic Republican, sunt internate patru persoane, trei dintre care în stare gravă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.