(foto) Lista localităților din Moldova aflate în carantină. Ce măsuri s-au luat și ce restricții au fost impuse

sate

Mai multe localități din Republica Moldova au intrat în carantină după ce unii locuitori s-au infectat cu noul coronavirus. Autoritățile locale s-au mobilizat și restricționează accesul în localități, fie că e vorba de intrarea sau ieșirea din ele. La momentul actual, sunt înregistrate șase localități care se află în carantină.

Printre localitățile aflate în carantină se numără: satul Bălceana din raionul Hâncești, satul Sofia, raionul Hâncești, satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă, satul Pohorniceni din raionul Orhei, satul Păulești din raionul Călărași și orașul Sângerei.

Primele localități care au intrat în carantină sunt satele Bălceana și Sofia din raionul Hâncești. Acestea au intrat în carantină începând cu data de 16 martie 2020 în urma unei decizii aprobate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din Hâncești, după ce în cele două localități au fost identificate nouă persoane infectate cu COVID-19.

Satul Sofia

oficial.md

Primarul satului Sofia, Ion Mîrza, a declarat pentru TV8 pe 16 martie că la intrarea și la ieșirea din localitate au fost instalate posturi de poliție și nimeni nu poate ieși din sat, fără un motiv bine întemeiat. De asemenea, el a precizat că sunt trei locuitori ai satului testați deja pozitiv la coronavirus, iar alte câteva zeci de persoane care au fost în contact cu ele sunt autoizolate la domiciliu și sunt monitorizate de medici.

Contactat astăzi, 26 martie, de echipa #diez, primarul satului Sofia a refuzat să ne ofere informații actualizate ce țin de carantină și mobilizarea persoanelor infectate de COVID-19 din sat.

Satul Bălceana

Foto: Iurie Păsat/Facebook

Satul Bălceana din raionul Hâncești a fost plasat în carantină în aceeași zi, pe 16 martie. Aici au fost confirmate șase cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus COVID-19. Primarul localității, Iurie Pasat, a precizat pentru ZDG că în localitate sunt confirmate șase cazuri de infectare.

Potrivit primarului, începând cu 16 martie, locuitorii din Bălceana nu vor mai putea părăsi localitatea. În schimb, cei care s-au aflat în afara localității vor putea reveni fără probleme.

„În Bălceana vor putea intra locuitorii care, din diferite motive, au fost plecați. Până la 31 martie, nimeni însă nu va mai ieși”, precizează acesta.

Dată fiind carantina, în Bălceana este sistată activitatea mai multor instituții. Rămâne a fi activ doar punctul medical și poșta care vor funcționa într-un regim special, dar și magazinele alimentare care vor activa în regim obișnuit.

În Buletinul informativ emis de Ședința Extraordinară a Comisiei Raionale, se menționează faptul că această carantină va dura până pe 31 martie 2020.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în Bălceana pe 13 martie la o femeie care a călătorit la bordul aceluiași avion cu prima pacientă din Republica Moldova diagnosticată cu COVID-19.

Satul Talmaza

atulmd.wordpress.com

Următoarea localitate care a fost plasată în carantină este satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă. Localitatea a fost plasată în carantină după ce două persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Carantina aici a fost inclusă pe un termen de 40 de zile până pe 29 aprilie.

O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul localității.

# Se instituie carantină în satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă pe un termen de 40 zile (21.3.2020-29.4.2020), cu respectarea prevederilor Legii nr. 10 din 3.2.2009 „Privind supravegherea de stat a sănătății publice”.

Monitorizarea ordinii publice va fi asigurată de către Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă.

# Se instituie trei puncte de control la intrare-ieșire în satul Talmaza în scopul verificării cetățenilor și accesul doar al persoanelor care au necesitate strictă de a efectua lucrări agricole, lucrătorilor medicali, pompieri, poliție.

# Agenții economici vor asigura stocurile necesare de produse alimentare.

Satul Pohorniceni

atulmd.wordpress.com

În satul Pohorniceni din raionul Orhei carantina a fost aplicată pe o perioadă de 14 zile. Această măsură a fost luată în urma unui caz confirmat de contaminare cu COVID-19.

Drept măsuri de prevenire a răspândirii pandemiei, în sat se desfășoară măsuri de identificare a locuitorilor care este posibil să fi luat contact cu pacientul infectat de COVID-19.

În aceste 14 zile, în localitate sunt restricționate deplasările din și în satul Pohorniceni.

În acest sens, Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Orhei a emis unele condiții de autoizolare la domiciliu.

# Angajații instituțiilor publice și private nu vor merge la serviciu pe durata regimului de carantină.

# Lucrătorii medicali ai Spitalului Raional Orhei vor acorda o atenție sporită pacienților din localitățile Pohorniceni, Piatra și Furceni.

# De asemenea, în sat va fi organizat un punct mobil de informare sonoră pentru locuitori privind instituirea regimului de carantină.

Satul Păulești

 

Satul Păulești din raionul Călărași a intrat în carantină pe 21 martie 2020.

Decizia a fost luată la ședința Comisiei Raionale pentru Situații Excepționale din 21 martie, în contextul în care, medicii au confirmat existența unui caz de infectare cu COVID-19 la un cetățean al satului Păulești, care a fost internat la Chișinău.

Autoritățile au instituit starea de carantină până în data de 5 aprilie, iar printre măsurile întreprinse se includ: determinarea cercului de persoane care au fost în contact cu cetățeanul infectat, izolarea acestora la domiciliu și asigurarea lor cu alimente.

Potrivit unui comunicat emis de Celula Teritorială Călărași de monitorizare a COVID-19, la moment în raion se află sub supraveghere medicală 75 de persoane, iar în regim de autoizolare la domiciliu se găsesc 248 de persoane.

Orașul Sângerei

Foto: protv

Orașul Sângerei a intrat în carantină pe 21 martie 2020. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de la Sângerei, în comun cu primarul orașului, Arcadie Covaliov. Decizia s-a luat în urma depistării unei persoane testate pozitiv cu noul coronavirus.

În acest context, în oraș au fost luate măsuri suplimentare pentru menținerea ordinii și securității publice.

De exemplu, atât la intrarea în oraș, cât și la ieșire, au fost instalate două posturi de poliție menite să supravegheze respectarea ordinii publice, dar și să verifice persoanele și unitățile de transport care intră și ies din oraș.

Acțiunile necesare în cazul instituirii carantinei la nivel local

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu unele precizări în vederea plasării în carantină a localităților unde au fost depistate cazuri de infectare cu COVID-19.

Măsurile sunt următoarele:

# restricția activităților de circulație ce presupune interzicerea intrării și ieșirii din zona de carantină, cu excepția asigurării localității cu servicii și bunuri de primă necesitate;

# limitarea circulației în zona de carantină;

# izolarea şi/sau separarea de alte persoane a persoanelor suspecte de a fi infectate, dar care nu sunt bolnave;

# se va asigura organizarea în comun cu lucrătorul medical a deservirii medicale urgente pentru locatarii zonei de carantină;

# colaborarea și informarea cu regularitate a echipei locale și Comisiei teritoriale pentru Situații Excepționale/Sănătate Publică privind situația și măsurile realizate.

Măsuri de protecție pentru fiecare.

# Spală-te des pe mâini cu o soluție pentru mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă.

# Menține distanța de cel puțin un metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.

#Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.

# Îți acoperi gura și nasul cu un șervețel sau să strănuți și să tușești în pliul cotului. Apoi aruncă imediat șervețelul folosit.

Dacă prezinți simptome (ai febră, tuse și dificultăți de respirație) sau ai fost în contact cu asemenea persoane trebuie să rămâi acasă și să soliciți asistență medicală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente