VIDEO // Scandal la Măgdăcești pe timp de coronavirus: Autoritatea publică locală a început amenajarea unui cimitir în centrul satului

Julieta Savițchi
26/03/2020

Primăria satului Măgdăcești a început amenajarea unui cimitir pe un teren de 50 de ari, chiar în centrul localității, cu ridicarea unui gard cu înălțimea de cel puțin doi metri. Locuitorii din apropiere sunt nemulțumiți de perspectiva de a avea un cimitir lângă casele lor și au depus o sesizare pe Harta Corupției. În același timp, primarul din Măgdăcești, Liuba Cojocaru, susține că a decis să îngrădească teritoriul pentru ca sătenii să nu arunge acolo gunoiul.

Decizia privind construcția gardului și care a aprobat amenajarea terenului respectiv pentru cimitir a fost luată de Consiliul local la 23 ianuarie 2020.

La 10 martie, un grup de 50 de locuitori ai satului Măgdăcești a depus o cerere la Primărie prin care a cerut să fie amânate lucrările de amenajare a noului cimitir cel puțin până la o adunare generală a satului pentru a decide dacă acceptă amenajarea cimitirului în locul respectiv.

Oamenii mai sunt nemulțumiți și de faptul că pentru construcția gardului au fost aduși muncitori străini, aceștia lucrează și se plimbă prin sat fără echipament de protecție, iar în condițiile pandemiei de coronavirus de tip nou le este frică pentru sănătatea lor. În pozele și înregistrarea video făcută pentru portalul Anticoruptie.md se vede cum muncitorii lucrează și se duc la alimentară fără măști, iar unul dintre ei a declarat că este din Sângera.

Muncitorii construiesc gardul

Consilierul local Constantin Ursu ne-a comunicat că localitatea are nevoie de un cimitir nou, deoarece în scurt timp cel vechi nu va mai avea capacitate pentru înhumări. În același timp, legislația nu permite amenajarea cimitirelor în centrul localităților, iar terenul respectiv ar fi prea mic.

„Acolo locuiesc oameni și nu vor să vadă morminte atunci când vor deschide ușa casei. Acolo este infrastructură, drum asfaltat, conductă de gaz, sistem de canalizare și apeduct. Terenul este ideal pentru construcția locuințelor. Ar putea fi vândut, iar cu banii câștigați să fie procurat un teren mai mare, la marginea satului, pentru amenajarea cimitirului. Satul este mare și peste o perioadă și acest cimitir va deveni neîncăpător. Va trebui de amenajat un alt cimitir. Oare trebuie să împânzim satul cu cimitire?”, ne-a spus alesul local.

Contactată de reporterii Anticoruptie.md, consiliera Lidia Tentiuc, ex-director al liceului din Măgdăcești, ne-a declarat că a solicitat de mai multe ori administrației locale să construiască un gard în jurul școlii, dar a fost refuzată sub pretextul lipsei de mijloace financiare. „Copiii traversează traseul, unul național și foarte periculos, și se duc la magazinul de peste drum după chifle, dulciuri. Oricând se poate întâmpla o tragedie la cât de mare este traficul acolo. Iată că pentru un gard la școală nu s-au găsit bani, iar pentru gardul la un cimittir care încă nu există s-au găsit”, ne-a declarat consiliera.

La rândul său, solicitată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Liuba Cojocaru a declarat că a decis să costruiască gardul pentru a amenaja teritoriul, dar încă nu se știe dacă va fi acolo cimitir. „Vor decide oamenii. Dar acesta este singurul teren care a mai rămas în proprietatea administrației publice din Măgdăcești. Am hotărât să construim un gard frumos, ca să protejăm acest teren care ne-a mai rămas. Acolo se aruncă gunoiul și pe noi ne costă mai mult evacuarea deșeurilor”, ne-a explicat primărița.

Întrebată câți bani vor fi cheltuiți pentru gard, Liuba Cojocaru a precizat că este vorba de 65 de mii de lei, în sumă fiind inclus și costul lucrărilor.

Șefa administrației din Măgdăcești a respins acuzațiile localnicilor privind muncitorii străini. „Nu sunt de departe, sunt din Peresecina. Le-am zis să întrerupă lucrul în perioada de carantină, dar m-au rugat să-i las să lucreze ca să-și întrețină familiile. Ei respectă toate regulile, au dezinfectanți, poartă măști și nu se apropie unul de altul”, a adăugat funcționara.

 

Julieta Savițchi
26/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii