/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Medicii sparg tăcerea! Mai mulți doctori spun că duc lipsă de măști și dezinfectanți

missing
25 martie 2020, ora 21:20

În plină stare de urgență națională, directorul spitalului Clinic Republican a fost dat afara. Autoritățile centrale explică demisia prin faptul că vor fi operate modificări la nivel de conducere. Plecarea acestuia are loc după ce patru medici din instituție au fost diagnosticați de un laborator privat cu Covid 19. Între timp, Ministerul Sănătății anunța că medicii care tratează bolnavii de coronavirus sunt protejați suficient de bine. Iar la Cărpineni, din raionul Hîncesti, un spital întreg a fost pus în carantină după ce 24 de medici au contactat cu o persoana infectata de coronavirus.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU:

„Pentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican de a face față provocării în domeniul epidemiologic a fost luată decizia de comisia respectivă de a opera modificări la nivel de management. Deci va fi înlocuit directorul actual al acestei instituții medicale”.

Demisia lui Anatol Ciubotaru din funcție nu a fost comentată nici în briefingurile zilnice ale ministrului Sănătății. Decizia de a-l da afară din funcție a fost anunțată după ce ieri un medic, o sora medicală și doua infirmiere de la Spitalul Clinic Republican au fost diagnosticate cu noul coronavirus . Testele însă au fost făcute la un laborator privat, iar ministerul Sănătății nu a fost înștiințat. Am încercat să-l contactam pe Cibotaru pentru o reacție, dar nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaje. Între timp, pe rețelele sociale au apărut mai multe mesaje în care angajații acestui spital s-ar revolta, în discuția cu un fost purtător de cuvânt al instituției, de faptul că muncesc fără măsuri de protecție.

Mărturiile medicilor de la Spitalul Clinic Republican: „Măști coasem din tifon, dezinfectanți nu sunt. Eu sincer nu o sa mă duc acasă. Am trei copii. Rămân la spital, am cabinet. Uite cum ii aduc fără masca și echipament. Îi duc la etajul 14. Eu nu cred ca prin ventilare virusul nu se răspândește”.

Iar un grup de medici de la un spital s-au plâns avocatului poporului că nu au echipament de calitate.

ELENA CERNĂUȚAN, REPREZENTANTA AVOCATULUI POPORULUI:

„Am fost informați că li s-a livrat pentru întreg spitalul zece costume necesare pentru protecție, dintre care patru deja au fost utilizate. Deci pentru un spital întreg au mai rămas încă șase costume. Au fost livrate câte 5 măști de protecție pentru fiecare medic de familie, ceea este insuficient”.

Astfel, o bună parte ar fi vrea sa-și dea demisia, întrucât nu se simt protejați la lucru.

ELENA CERNĂUȚAN, REPREZENTANTA AVOCATULUI POPORULUI:

„Predomină frica de infectare. Medicii sunt îngrijorați pentru că nu au cele necesare. 01:43-01:50 Omul are dreptul să depună cerere de demisie, este un drept constituțional. Angajatorul nu poate să-i refuze”.

Ministerul Sănătății însă îl contrazice pe Avocatul Poporului si spune ca medicii sunt, de fapt, echipați corespunzător.

MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII:

„S-au indicat două unități spitalicești, care în realitate dispun de echipamentul necesar și conducerea acestora nu a venit până la această etapă cu solicitări de suplimentare cu echipamente și medicamente”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Sănătății. Chiar și fiind dotați cu echipament, un spital din raionul Hancesti a fost închis, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8:

„Începând cu ziua de astăzi Spitalul de la Carpineni este în carantină. Se întâmplă după ce 24 de medici ar fi contactat cu o pacienta din satul apropiat Balceana, diagnosticata cu noul tip de coronavirus. Totuși deocamdată la fata locului nu am găsit niciun semn ca accesul ar fi restricționat, mai mult, iar trecerea pe teritoriu e liberă. Despre faptul ca spitalul e în carantina amintește doar un anunț, încleiat pe o ușa din spatele instituției”.

În schimb la intrarea principala in instituție nu am găsit nicio informație despre faptul că spitalul e închis. În pofida carantinei, înăuntru continuă să activeze o farmacie și centrul medicilor de familie.

FARMACISTĂ:

Nu lucrează, spitalul e mai departe. Uitați-vă, e scris carantină. -Medicii nu vin la lucru? -Nu, nimeni nu vine la lucru. Aici la noi e centrul de sănătate și avem medicii de familie care primesc”.

ION CĂRPINEANU, PRIMAR COMUNA CĂRPINENI:

„Noi nu avem niciun medic suspect care să prezinte semne de răceală sau de COVID 19. Bolnavii sunt preluați de către asistența medicală urgentă de la Hâncești, împreună cu spitalul din Hâncești”.

Iar străzile satului sunt pustii, după ce doua localități apropiate, Bălceana și Sofia au fost izolate din cauza cazurilor confirmate de îmbolnăvire cu temutul virus.

„Stați în casă. Puteți să ieșiți în curte pentru activități legate de gospodărie, dar evitați să primiți oaspeți și să ieșiți în locurile cu multă lume”.

La momentul actual, cei 24 de medici care au contactat cu o persoana bolnava de coronavirus sunt izolați în casele lor. Dacă aceștia nu vor prezenta simptome, peste 14 zile vor putea reveni la lucru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram