Angajați ai penintenciarelor cu febră la serviciu și fără echipamente pentru a preveni și trata Covid-19. Avocatul Poporului trage un semnal de alarmă

Avocatul Poporului solicită aplicarea în perioada stării de urgență a unor măsuri alternative detenției pentru categoriile de infracțiuni mai puțin grave, în care sunt vizate persoane cu vârsta de peste 50 ani și cu boli cronice (plasarea la domiciliu, monitorizare electronică etc.). Un demers în acest sens a fost expediat pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și pe numele președintei interimare a Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton.

Foto: sputnik.md

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai solicită aplicarea măsurilor alternative detenției pe durata crizei epidemiologice, în condițiile supraaglomerării instituțiilor penitenciare, a insuficienței cadrelor medicale în subdiviziunile Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), inclusiv a igienei precare în instituțiile de detenție.

Mihail Cotorobai susține că a fost informat despre situații concrete în care angajați din cadrul instituțiilor penitenciare au febră, despre lipsa echipamentelor necesare de prevenire și tratare a Coronavirusului de tip nou în penitenciare, în special în cadrul instituției penitenciare nr.16-Pruncul (spital penitenciar).

Potrivit Avocatului Poporului, deși Ministerul Justiției în colaborare cu ANP a emis dispoziții interne în vederea prevenirii răspândirii epidemiei de COVID-19 în instituțiile penitenciare, aceste acțiuni nu sunt suficiente.

Astfel, s-a dispus identificarea unor spații/celule pentru plasarea persoanelor în privința cărora instanța/instanțele de judecată au admis demersurile procurorilor de aplicare a măsurilor preventive arestului preventiv. Funcționarii Oficiului Avocatului Poporului au constatat, însă, că în instituțiile penitenciare ce au și statut de izolator nu sunt suficiente spații/celule, iar în unele penitenciare acestea se află în același bloc în care persoanele își ispășesc pedeapsa privativă de libertate. Mai mult, celulele destinate persoanelor plasate în arest preventiv de obicei se află pe același etaj.

În demersuri se mai amintește de faptul că, potrivit rapoartelor Ombudsmanului, Consiliului pentru prevenirea torturii 1 și ANP, există probleme legate de ventilarea celulelor, care nu pot fi soluționate din cauza edificiilor vechi. Astfel, există riscul iminent ca instituțiile penitenciare să nu poată preveni propagarea maladiei, iar cele civile să nu poată asigura tratamentul persoanelor infectate.


Pub