Reacția ANP la adresarea Avocatului Poporului: În penitenciare se respectă toate procedurile pentru prevenirea și combaterea Covid-19

Administrația Națională a Penitenciarelor a venit cu o reacție la adresarea Avocatului Poporului, care a cerut procurorului general aplicarea în perioada stării de urgență a unor măsuri alternative detenției pentru deținuții cu vârsta de peste 50 ani, cu boli cronice. ANP a declarat că în penitenciare se întreprind toate procedurile necesare pentru a limita situațiile de risc asociate infecției cu Covid-19 și că până astăzi, niciun deținut nu a fost infectat cu noul tip de coronavirus.

Foto: UNIMEDIA

ANP a luat act de adresarea Avocatului Poporului și a declarat, într-un comunicat de presă, că în toate subdiviziunile structurale și instituțiile penitenciare sunt distribuite măști, dezinfectante, mănuși de protecție.

„Astfel, sunt respectate procedurile bine dezvoltate pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile, similare celor promovate la nivel de comunitate, măsurile de prevenție stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ceea ce privește utilizarea măștilor medicale, eticheta respiratorie, distanțarea fizică. Totodată, penitenciarele sunt pregătite să facă față demersurilor de ordin imediat, ori de câte ori sunt identificate sau suspectate cazuri, inclusiv măsuri de natura izolării medicale a persoanelor, dacă aceasta se impune”, se arată în comunicat.

Totodată, purtătorul de cuvânt al ANP, Oleg Pantea, a precizat pentru UNIMEDIA că niciun deținut din penitenciarele din țară nu a fost infectat cu noul tip de coronavirus.

„În sistemul penitenciar din Republica Moldova avem doi angajați care au fost testați pozitiv la infecția cu Covid-19 - unul de la penitenciarul Rusca și al doilea de la penitenciarul din Soroca. Ambii au fost internați la Toma Ciorbă, starea lor este satisfăcătoare”, a declarat Oleg Pantea.

Unii angajați, domiciliați în zone de risc sporit de infectare cu noul coronavirus, precum satul Bălceana din raionul Hîncești, au fost trimiși acasă și înlocuiți cu angajați de rezervă.

Oleg Pantea a dat asigurări că sistemul administrației penitenciare cooperează în permanență cu instituțiile din domeniul sănătății, a ordinii și securității publice și monitorizează zilnic starea de sănătate a persoanelor deținute și a funcționarilor din sistem.

În contextul situației epidemiologice din țară, ANP a pus la dispoziție pe site-ul instituției un buton de acces suplimentar „COVID-19” unde sunt prezentate societății informațiile de interes privind situația epidemiologică în instituțiile penitenciare.

Amintim că Avocatul Poporului a înaintat un demers către procurorul general Alexandr Stoianoglo și către președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton, în care a solicitat aplicarea în perioada stării de urgență a unor măsuri alternative detenției pe durata crizei epidemiologice, pentru categoriile de infracțiuni mai puțin grave, în care sunt vizate persoane cu vârsta de peste 50 ani și cu boli cronice (plasarea la domiciliu, monitorizare electronică etc.).

Mihail Cotorobai susține că măsurile care se întreprind în penitenciare nu sunt suficiente și că a fost informat despre situații concrete în care angajați din cadrul instituțiilor penitenciare au febră, despre lipsa echipamentelor necesare de prevenire și tratare a Coronavirusului de tip nou în penitenciare, în special în cadrul instituției penitenciare nr.16 - Pruncul (spital penitenciar).


Pub