Efectele Covid-19 în RM. Psiholog: În goană după bunuri materiale, ne-am detașat, iar acum vom învăța ce sunt adevăratele valori

Pandemia de Covid-19 este un eveniment fără precedent și o provocare destul de serioasă pentru umanitate. Cel puțin asta spune psihologul Zinaida Gribincea, într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit acesteia, în condițiile actuale se discută chiar despre o nouă treaptă în evoluția civilizației - etapa post-globalizare.

Gribincea spune că dincolo de orice presupoziții științifice sau interpretări evazive, este dificil, la moment, de a da un pronostic general valabil referitor la evoluția situației, însă, cu cât această perioada va fi mai scurtă, cu atât efectele produse vor fi mai puțin negative.

„Ceea ce pot face oamenii în prezent, indiferent de țara în care locuiesc, este să respecte cerințele impuse pentru localizarea și stoparea epidemiei, să conștientizeze faptul că rezolvarea situației este un obiectiv comun pentru toți, în egală măsură.

Acest val de îmbolnăviri în lanț, ne oferă o lecție dură despre supraviețuire în situație de criză, pe care trebuie s-o însușim într-un ritm alert, despre toleranță la frustrare și durere, dar, cel mai important, despre necesitatea unei noi viziuni asupra vieții, în general. Printre efectele negative ale perioadei de epidemie, se regăsesc teama și îngrijorarea excesivă pentru viitor, tensiunea emoțională, stresul, anxietatea și depresia. Izolarea pe termen lung, duce la apariția unor reacții adverse precum: starea de somnolență, apatie, irascibilitate, pierderea capacității de gândire, memorare și de orientare în timp.

Tind să cred că această provocare va produce schimbări în mentalitatea și în comportamentul oamenilor față de sine, de oamenii din jur, dar și față de natură”, a comentat experta.

Zinaida Gribincea punctează faptul că trăind într-o perioadă de abundență și goană după bunuri materiale, ne-am detașat, oarecum, de spiritualitate și de valorile morale.

„De aceea, cred că trăirile pe care le avem acuma, vor contribui la redefinirea acestora și stabilirea priorităților personale. În momente de genul acesta, când predomină grija pentru sănătatea proprie și a familiei, oamenii constată ce este, cu adevărat important pentru existența lor”, conchide psihologul Zinaida Gribincea.


Pub