Ministra Sănătății explică de ce două spitale pentru copii nu au echipament special pentru protejarea de Covid-19

Spitalele pentru copii Ignatenco și Serghei Lazo din capitală au expediat o scrisoare avocatului poporului, prin care s-au plâns că nu dispun de echipamente speciale necesare pentru protecția personalului medical de Covid-19. La rândul său, ministra Sănătății afirmă că cele două instituții nu primesc pacienți suspecți sau infectați cu noul coronavirus, de aceea nu au fost dotate cu echipamente speciale.

Foto: UNIMEDIA

„Am luat legătura cu cele două instituții spitalicești indicate. Este spitalul pentru copii Ignatenco și Serghei Lazo, care s-au adresat la Ombudsman.

Aceste spitale nu au profil Covid, de acee nu au necesitatea de a dispune de echipament de protecție sportită. Însă instituțiile au alte echipamente necesare de protecție, măști și mănuși. De asemenea, am solicitat informații despre stocurile de care dispun ca să le consolidăm”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății.

Totodată, oficiala a anunțat că Primăria Chișinău a donat 1 milion de lei spitalului Ignatenco, iar instituția medicală Serghei Lazo a primit 500 de mii de lei, bani ce vor fi cheltuiți pentru a consolida echipamentul medical.

„Toate instituțiile destinate profilului Covid-19 sunt asigurate cu echipament special absolut necesar. Puteți să vedeți și medicii care vin la chemări cum sunt dotați și echipăți. În momentul când vom activiza un alt spital, la necesitate, primul element va fi instruirea personalului medical privind precauția individuală și dispunerea de echipament pentru protecție individuală”, a adăugat ministra Sănătății.

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății emis pe 8 martie 2020, pacienții adulți, inclusiv gravide cu forme clinice ușoare și medii vor fi internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar cei cu forme severe, inclusiv cu insuficiență respiratorie și necesitate în respirație dirijată – la Spitalul Clinic Republican.

Totodată, copiii cu forme clinice ușoare și medii vor fi duși la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, iar cei cu forme severe, inclusiv cu insuficiență respiratorie și necesitate în respirație dirijată vor fi internați la Institutul Mamei și Copilului.

În același timp, alte două instituții de resort au fost pregătite pentru a interveni în caz de necesitate pentru acordarea asistenței medicale pacienților cu forme clinice ușoare și medii. Este vorba despre Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale destinat adulților, iar gravidele și lăuzele vor putea fi supravegheate la Maternitatea Municipală nr. 2. Personalul medical de la cele două instituții va fi asistat, în caz de pacienți infectați cu coronavirus, de medici infecționiști din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Spitalele au fost selectate printr-o decizie coordonată cu Organizația Mondială a Sănătății. Acestea au fost evaluate prin prisma necesităților de dotare cu mijloace specifice în baza formularului OMS și dotate cu echipamente de protecție.


Pub