(video/doc) Mai puține privilegii pentru magistrați: Guvernul mărește vârsta de pensionare a judecătorilor și exclude indemnizația unică

Guvernul a decis să mărească vârsta de pensionare și să lipsească magistrații de unele privilegii, precum indemnizația unică. Decizia a fost aprobată atăzi în cadrul ședinței Legislativului.

Foto: https://www.bizlaw.md/

„Legea judecătorilor constă în ajustarea vârstei de pensionare a judecătorilor reieșind din vâsta generală din sistemul public al Republicii Moldova. Totodată, se ajustează cuantumul pensiei judecătorilor. În același timp, se elimină norma care prevede indemnizația unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător, pentru acei judecători care ies la pensie”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

„Proiectul ține cont de toate standardele internaționale, le garantează lor capacitățile de a trăi decent ca urmare a ieșirii la pensie, dar în același timp, noi nu prea identificăm acele elemente care justifică această disproporție a vârstei de ieșire la pensie. Știm că judecătorii din statele UE ies la pensie la o cu totul altă vârstă decât cei din Republica Moldova. Nu cred că a fi judecător este cel mai ofensiv loc de muncă”, a conchis Nagacevschi.

21 by UNIMEDIA on Scribd


Pub