LIVE TEXT/ 24 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova. Numărul total a ajuns la 149

PE SCURT

Ora 18:20

Autoritatea Aeronautică Civilă atenționează despre posibile escrocherii cu privire la efectuarea unor curse charter și
îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să se informeze din surse oficiale

Ora 17:25

Astăzi au fost procesate 153 de probe în cadrul laboratorului Agenției Naționale de Sănătate Publică, dintre care 24 sunt pozitive. Trei cazuri sunt de import (două cazuri Marea Britanie și un caz din Germania) și 21 cu transmitere locală. Astfel, numărul total al bolnavilor cu COVID-19 a ajuns la 149.  Toate persoanele sunt spitalizate și beneficiază de asistența medicală corespunzătoare, a anunțat în cadrul unui briefing Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Ora 17:00

1500 de teste de diagnosticare COVID-19, procurate de Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, au ajuns la Chișinău.

Ora 16:30

Cetățenii vor putea beneficia de consiliere psihologică în legătură cu pandemia COVID-19.Un grup de 15 psihologi din municipiul Chișinău și-au început activitatea în cadrul echipelor de operatori ai Liniei Verzi a ANSP, care oferă informații despre COVID-19 – 080012300.

Ora 16:00

Guvernul va aloca din fondul de rezervă 36 milioane de lei pentru cumpărarea echipamentelor de protecție în lupta cu COVID-19. Astfel, vor fi achiziționate 200 000 de ecrane de protecție și 500 000 de respiratoare.

Ora 15:30

O femeie din Bălceana, raionul Hâncești, localitate din R.Moldova care a intrat în carantină din cauza COVID-19, a fost amendată cu 22 500 lei, după ce a părăsit localitatea și a mers în vizită la fratele său, în satul vecin. Cu o amendă de 22 500 lei s-a ales și fratele femeii. 

Ora 14:35

Elveția donează măști, mănuși și dezinfectați instituțiilor medicale din zece raioane ale Moldovei. De suport vor beneficia 68 de centre de sănătate și 211 de oficii ale medicilor de familie din țară.

Ora 13:45

Consiliul Audiovizualului a cerut instituțiilor mass-media din R. Moldova ca, pe durata perioadei stării de urgență, să prezente obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente despre COVID-19, iar prezentatorilor/moderatorilor/redactorilor să renunțe unilateral la „enunțarea și favorizarea neavizată” atât a propriei opinii, cât și a „liberei formări de opinii arbitrare” în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia.

Ora 13:30

Instituțiile sanatoriale de la Vadul lui Vodă ar putea fi utilizate pentru izolarea persoanelor infectate cu virusul de tip nou. Urmează ca serviciile de profil să verifice corespunderea unităților menționate pentru primirea cetățenilor din categoria de risc menționată.

Ora 12:55

Spitalul din Cărpineni, raionul Hâncești, intră în carantină pentru 14 zile. 24 de angajați ai instituției sunt suspecți de coronavirus, după ce au contactat cu o pacientă originară din satul Bălceana, care nu a declarat ca a fost în contact cu o persoană infectată cu COVID-19.

Ora 11:11

575 de moldoveni au revenit acasă în ultimele 24 de ore, autoritățile naționale asigurând în acest sens culoare tranzit, prin înțelegere cu statele vecine. În fluxul de călători înregistrat pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost identificați doi conaționali, care ar fi avut contact cu persoane infectate cu COVID-19. S-a solicitat serviciul medical de urgență 112.

Ora 10:55

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a înaintat un demers pe numele prim-ministrului, Ion Chicu, în care îi comunică despre intenția unui număr impunător de medici de a depune cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție, care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale.

Ora 10:30

20 de unităţi de tehnică militară din dotarea Armatei Naţionale, împreună cu echipajele Inspectoratului Național de Patrulare al IGP, au plecat azi dimineaţă spre mai multe localități din țară, dar şi prin capitală, pentru a patrula şi monitoriza respectarea măsurilor impuse de autorități. Echipajele comune se deplasează prin localitățile raioanelor Cahul, Hîncești, Sângerei și Bălți.

Ora 10:00

În Republica Moldova rămân confirmate 125 de cazuri de COVID-19, în total fiind investigate 1 011 persoane. Dintre cei infectați, 20 de pacienți se află în stare gravă. 

În același timp, 116 persoane sunt suspecte că ar fi infectate cu noul tip de coronavirus. Pe parcursul zilei de astăzi urmează a fi aflate rezultatele testelor, a menționat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit ei, dintre moldovenii diagnosticați cu COVID-19, 45 sunt de import, iar 80 de cazuri cu transmitere locală. 

PE LUNG

UPDATE.Ora 18:20

Autoritatea Aeronautică Civilă atenționează că ar putea crește numărul cazurilor de escrocherie inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, care țintesc persoane ce intenționează să revină acasă, oferinduli-se date false despre efectuarea unei curse charter, percepând plata în avans pe conturi deținute în diferite sisteme electronice de plăți cum ar fi PayPal, WebMoney etc.

În acest sens, pentru a nu cădea prada schemelor de escrocherie, Autoritatea Aeronautică Civilă sugerează tuturor cetățenilor moldoveni să fie precauți și să se informeze privind zborurile charter care sunt efectuate în scopul repatrierii cetățenilor Republicii Moldova din alte state, din surse oficiale; în special pagina web a Autorității Aeronautice Civile (www.caa.md), a Guvernului (www.gov.md), a Ambasadei sau Consulatului Republicii Moldova din țara respectivă.

UPDATE. Ora 17:25

În cadrul briefingului după ședința centrului unic de comandă, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că alte 24 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate astăzi în R.Moldova, după ce au fost testate 153 de probe. Ministra a precizat că detalii privind starea de sănătate a celor infectați va fi anunțată mâine dimineața.

La același briefing premierul Ion Chicu a făcut referire la decizia Consiliului Audiovizualului prin care presa a fost obligată  să prezinte obligatoriu poziția oficială „a autorităţilor publice competente” atunci când prezintă subiecte despre COVID-19. „Nu intenționăm să restricționăm accesul oamenilor la informație, nu intenționăm să limităm libertatea presei, dar vin cu un apel către presă: faceți vă rog un efort înainte de a difuza informația – verificați-o la Ministerul Sănătății. Aceasta va ajuta mult”, a declarat Ion Chicu.

UPDATE. Ora 17:00

Un lot de asistență umanitară sub formă de 1500 de teste diagnostice, procurate de Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, a ajuns la Chișinău și au fost transmise Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon.

Oficialul a precizat că în perioada următoare Republica Moldova va mai primi un lot de ajutoare din partea Republicii Populare Chineze care constă din circa 3 tone de medicamente, materiale și echipamente medicale necesare pentru a sprijini autoritățile țării noastre în lupta cu pandemia COVID-19.

UPDATE. Ora 16:30

15 psihologi din Chișinău și-a început activitatea în cadrul echipelor de operatori ai Liniei Verzi a ANSP, care oferă informații despre COVID-19 – 080012300. Psihologii au fost instruiți de către specialiștii ANSP despre modul de infectare, măsurile de prevenire, comportamente sigure, referințe utile și alte informații privind infecția cu COVID-19.

În calitate de operatori sunt angajați tinerii medici-rezidenți în diferite specialități ai USMF „Nicolae Testemițanu”. Operatorii pentru consilierea psihologică ai Liniei Verzi a ANSP vor lucra de luni până vineri, între orele 9:00 – 17; 00.  Măsura a fost introdusă odată cu înregistrarea unui număr aporit de persoane care solicită consiliere psihologică, în legătură cu agravarea situației epidemiologice cauzate de COVID-19 și trecerea la măsurile impuse de situația excepțională din țară.

UPDATE. Ora 16:00

Guvernul a aprobat astăzi alocarea, din fondul de rezervă, a 36 de milioane de lei pentru cumpărarea echipamentelor de protecție în lupta cu COVID-19.  Este vorba despre 200 000 de ecrane de protecție și 500 000 de respiratoare. „Este un proiect pentru a ne asigura pentru perioada următoare cu echipamente de protecție. Avem aceste echipamente, dar ne pregătim pentru a doua lunii aprilie și luna mai”, a menționat premierul Ion Chicu.

UPDATE. Ora 15:30

O femeie din satul Bălceana, raionul Hîncești, prima localitate din R.Moldova care a intrat în carantină din cauza COVID-19, a mers într-o vizită la fratele său, în satul vecin. Atât femeia, cât și ruda ei s-au ales cu amenzi de 20 de mii de lei, scrie echipa.md.  Alexandru Cuciuc, șeful Inspectoratului de Poliție Hîncești, a menționar că în în jurul satului Bălceana patrulează echipaje ale poliției, dar, chiar și așa, femeia a reușit să treacă neobservată. Oamenii legii au depistat-o acasă la fratele ei, în localitatea Bujor. Atât pe numele femeii, cât și pe a fratelui său, au fost întocmite două procese-verbale în baza articolului 76 prim alin.1, iar cei doi au luat câte o amendă de 22 500 de lei.

UPDATE. Ora 14:35

Medici de familie și asistenți medicali din 68 de centre de sănătate și 211 de oficii ale medicilor de familie din zece raioane în care se desfășoară proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” vor primi măști, mănuși și dezinfectați pentru protecția de noul virus SARS-CoV-2 care provoacă afecțiunea COVID-19 (COronoVIrus Disease of 2019).

Este vorba de 63 700 de măști medicale de unică folosință54 600 de mănuși nitril și 760 litri de dezinfectant pentru mâini si suprafețe. Acțiunea a fost coordonată cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în contextul situației epidemiologice de criză cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2.

 Materialele vor fi livrate la sediul centrelor de sănătate și distribuite oficiilor medicilor de familie din subordine, în două tranșe. În prima tranșă, vor fi distribuite loturile de mănuși și dezinfectanți, începând de astăzi, miercuri, 25 martie 2020. În a doua tranșă – măștile medicale de unică folosință, începând cu 31 martie 2020. Proiectul „Viață Sănătoasă” https://www.viatasan.md/ își focusează intervențiile pe reducerea poverii bolilor netransmisibile, iar pacienții care suferă de aceste boli, preponderent adulții cu vârsta de peste 65 de ani, fac parte din grupul de risc sporit de a se îmbolnăvi de COVID-19. Riscul de îmbolnăvire pentru aceste persoane este de două ori mai mare decât la persoanele tinere și adulții sănătoși.

UPDATE. Ora 13:45

Consiliul Audiovizualului a emis o dispoziție cu titlul executoriu în care se prevede că pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern,  unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății).

„Această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării exactității maxime şi corectitudinii depline a informației, din caracterul esenţial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor”, se arată în dispoziția CA.

Potrivit documentului, de asemenea, în condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă.

UPDATE.Ora 13:30

Instituțiile sanatoriale de la Vadul lui Vodă ar putea fi utilizate pentru izolarea persoanelor infectate cu virusul de tip nou. Urmează ca serviciile de profil să verifice corespunderea unităților menționate pentru primirea cetățenilor din categoria de risc menționată. Subiectul a fost discutat la o întrevedere a primarului general, Ion Ceban, cu responsabilii de la OMS.

Edilul capitalei s-a referit la posibilitatea achiziționării de către instituțiile medicale municipale a unor loturi de teste pentru COVID-19, circa 500 de unități, măsură care ar duce la un control mai mare al îmbolnăvirilor, precum și a răspândirii infecției în rândul populației.

UPDATE.Ora 12:55

Spitalul Cărpineni intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

UPDATE.Ora 11:11

575 de moldoveni, au revenit acasă în ultimele 24 de ore, iar autoritățile naționale au asigurat culoare tranzit, prin înțelegere cu statele vecine. Astfel că 105 conaționali au revenit din Federația Rusă, cu tranzitarea teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci. Alți 250 de cetățeni ai Republicii Moldova au revenit din Polonia, prin tranzit teritoriul ucrainean și cu intrare în țară prin punctul de trecere comun Criva. Iar 220 de pasageri moldoveni au revenit din Franța, fiindu-le asigurat un zbor charter Paris-Chișinău.

Polițiștii de frontieră au supus termometriei toți cetățenii și au dat spre completare fișele epidemiologice individuale, inclusiv persoanele au depus Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile.

Ca rezultat, niciun conațional care a sosit pe cale terestră nu a prezentat simptomatica bolii COVID-19, fiind lăsați să se deplaseze la domiciliu. Însă în fluxul de călători înregistrat pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost identificați doi conaționali, care ar fi avut contact cu persoane infectate cu COVID-19, fapt pentru care s-a solicitat serviciul medical de urgență 112.

Totodată, polițiștii de frontieră au informat persoanele despre obligația respectării regimului de autoizolare și despre sancțiunile contravenționale sau penale care vor fi aplicate celor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie.

UPDATE. Ora 10:55

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a înaintat un demers pe numele prim- ministrului, Ion Chicu, în care îi comunică despre intenția unui număr impunător de medici de a depune cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție, care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale. 

Mihail Cotorobai accentuează că informațiile au parvenit nu doar din instituțiile medico-sanitare publice care asigură tratamentul și diagnosticarea cetățenilor infectați sau suspecți de COVID-19, dar și de la personalul medical din alte instituții medico- sanitare publice (inclusiv raionale), care consideră că nu este suficient protejat pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de pacienți.

Reieșind din cele menționate, Avocatul Poporului a solicitat să identifice de urgență fonduri suplimentare, pentru asigurarea condițiilor adecvate protecției lucrătorilor medicali de contaminare cu COVID-19, atât la nivel de instituții medicale spitalicești, cât și la nivel de asistență medicală primară.

„Avocatul Poporului subliniază că anume riscul major de îmbolnăvire și lipsa condițiilor adecvate de muncă, motivează refuzul multor lucrători de a activa, ceea ce inevitabil se va răsfrânge asupra accesului și calității serviciilor medicale acordate pacienților. Măsurile recomandate sunt imperios necesare atât pentru a asigura respectarea dreptului pacientului la servicii medicale de calitate, cât și în vederea asigurării securității angajaților sistemului sănătății care sunt puși în risc major de îmbolnăvire din cauza condițiilor neconforme de muncă”, se arată în demersul Avocatului Poporului.

UPDATE. Ora 10:30

Ministerul Apărării a anunțat că 20 de unităţi de tehnică militară din dotarea Armatei Naţionale, împreună cu echipajele Inspectoratului Național de Patrulare al IGP, au plecat dimineaţă spre mai multe localități din țară, dar şi prin capitală, pentru a patrula şi monitoriza respectarea măsurilor impuse de autoritățși pentru a informa cetățenii despre riscurile răspândirii și îmbolnăvirii cu virusul COVID- 19. Echipajele comune se deplasează prin localitățile raioanelor Cahul, Hîncești, Sângerei și Bălți.

Potrivit sursei citate, grupurile mixte de angajați ai Ministerul Apărării şi Ministerului de Interne asigură inclusiv respectarea de către cetățeni a regimului de carantină și izolare la domiciliu pe perioada stării de urgență. Totodată, militarii şi carabinierii monitorizează situaţia în staţii şi unităţile de transport public pe teritoriul municipiului Chişinău şi Bălţi.

În acelaşi timp, microbuzele de tip IVECO și Chevrolet ale Armatei Naţionale şi ambulanțele Spitalului Clinic Militar Central al Ministerului Apărării au transportat în aceste zile 58 de cadre medicale şi 22 de persoane, care inițial au avut semne de infectare cu COVID-19, dar testele s-au dovedit a fi negative.

Ora 10:00

Viorica Dumbrăveanu a precizat că,  în prezent, la Spitalul „Toma Ciorbă” sunt internate 107 persoane: 17 sunt în stare gravă, 78 – cu stare de gravitate medie și 12 au o stare de sănătate satisfăcătoare.

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 8 copii și doi adulți.  Patru pacienți au o stare medie, iar 6 satisfăcătoare.

La Spitalul Clinic Republican sunt patru pacienți cu COVID-19 – trei în stare gravă și unul cu o gravitate medie ușoară.

Ministra a mai relatat că la Institutul Mamei și Copilului „Emilian Coțaga” se află o femeie cu un copil. Starea de sănătate a mamei este medie. Copilul a fost testat de două ori,dar  în ambele cazuri rezultatele au fost negative.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.