00:57:18 25.04.2024
Stiri

Un prim caz de COVID-19 ar face PRĂPĂD în pușcării: Avocatul Poporului cele măsuri alternative de detenție pe durata crizei epidemiologice

Social 25.03.2020 11:22 Vizualizări1092 Autor: Ziarul National
Un prim caz de COVID-19 ar face PRĂPĂD în pușcării: Avocatul Poporului cele măsuri alternative de detenție pe durata crizei epidemiologice


Persoanele aflate în detenție pentru infracțiuni mai puțin grave, care au vârste de peste 50 de ani și boli cronice, ar trebui plasate la domiciliu sub monitorizare electronică pe perioada crizei epidemiologice, pentru a le asigura dreptul la viață și sănătate.

Propunerea pentru aplicarea măsurilor alternative detenției pe durata crizei epidemiologice a fost expusă de Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, într-un demers expediat pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton.

Avocatul Poporului menționează că asemenea decizie este oportună în condițiile supraaglomerării instituțiilor penitenciare, a insuficienței cadrelor medicale în subdiviziunile Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), inclusiv a igienei precare din instituțiile de detenție.

Mihail Cotorobai reiterează faptul că a fost informat despre situații concrete în care angajați din cadrul instituțiilor penitenciare au febră, despre lipsa echipamentelor necesare de prevenire și tratare a coronavirusuluide de tip nou în penitenciare, în special în cadrul instituției penitenciare nr.16-Pruncul (spital penitenciar).

Deși Ministerul Justiției în colaborare cu ANP a emis dispoziții interne în vederea prevenirii răspândirii epidemiei de COVID-19 în instituțiile penitenciare, aceste acțiuni nu sunt suficiente, spune Avocatul Poporului.

Aceeași sursă atenționează că în penitenciarele din R. Moldova există probleme legate de ventilarea celulelor, care nu pot fi soluționate din cauza edificiilor vechi, și există riscul iminent ca instituțiile penitenciare să nu poată preveni propagarea maladiei, iar cele civile să nu poată asigura tratamentul persoanelor infectate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md