14:48:54 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Criza provocată de COVID – 19 ar fi un moment prielnic pentru UNIREA celor două state ROMÂNEȘTI. Vlad Filat: „Și azi, ca și acum 102 ani, avem nevoie să fim alături de cei de-un neam cu noi, pentru că UNIȚI suntem...”

Politică 25.03.2020 13:19 Vizualizări5062 Autor: Ziarul National
VIDEO // Criza provocată de COVID – 19 ar fi un moment prielnic pentru UNIREA celor două state ROMÂNEȘTI. Vlad Filat: „Și azi, ca și acum 102 ani, avem nevoie să fim alături de cei de-un neam cu noi, pentru că UNIȚI suntem...”


Fostul premier Vlad Filat sugerează că această criză provocată de COVID – 19 ar fi un moment de cotitură pentru R. Moldova, un moment în care cele două state românești trebuie să fie împreună. În acest sens, Filat a plasat un mesaj sugestiv pe pagina sa de Facebook.

„În urmă cu 102 ani, ca și azi, Europa și aproape întreaga lume era încă sub starea de asediu. Războiul, gripa spaniolă sau tifosul distrugeau țări și milioane de vieți. Atunci, oamenii politici ai vremii, din stânga și dreapta Prutului, au decis la 27 Martie 1918, în virtutea dreptului istoric, dar și a pragmatismului, unirea Basarabiei cu România. Din păcate, istoria nu a fost deloc blândă cu noi”, a scris acesta.

De asemenea, fostul premier amintește că tot în luna martie, dar în anul 2012, a avut loc la Iași, capitală istorică a Moldovei, prima ședință comună a guvernelor României și R. Moldova: „Ședința s-a desfășurat în Universitatea A. I. Cuza, unde și eu și omologul meu Mihai Răzvan Ungureanu învățasem. Reveneam amândoi în instituția care ne formase ca oameni și intelectuali cu o anumită sfială, asemeni unor studenți întârziați. Înainte de a fi o întâlnire pragmatică a fost o întâlnire de suflet, iar imaginea înaintașilor noștri ce ne priveau din tablouri parcă ne copleșea. Am fost la acea ședință de guvern, o singură suveranitate, iar discuțiile vizau doar o singură Țară”.

Filat spune că a făcut parte din prima generație care a trecut Prutul și a fost implicat profund în activitatea Ligii Studenților și Elevilor Basarabeni, care în acei ani era vârful de lance al sprijinului pentru Basarabia.

„Am văzut reunirea noastră ca un proces pragmatic ce trebuia să ducă la o fuziune economică, politică și mai ales umană. Era necesar să ne cunoșteam noi pe noi, iar un act politic urma doar să încununeze un proces complex de racordare, dar și de regăsire. Atunci, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu am semnat un autentic parteneriat strategic pentru Europa, am pus bazele proiectului de interconectare energetică și am demarat mai multe proiecte ce acopereau practic întregul palier al relațiilor româno-române. Încercam să comprimăm și să recuperăm timpul pe care-l pierdusem în anii de indecizie politică. Acordul semnat împreună cu prietenul și omologul meu avea să fie startul pentru foarte multe acțiuni politico-diplomatice ce au culminat cu semnarea Acordului de Asociere cu UE și ridicarea regimului de vize.

Pe parcursul întregului proces de apropiere, negociere și ratificare a acordului cu UE, precum și pentru proiectele strategice dintre celor două state românești, cel mai puternic sprijin, atât eu ca premier, cât și R. Moldova, l-am avut în președintele Traian Băsescu. Nu cred că a existat vreun Consiliu European în cadrul căruia Traian Băsescu să nu fi pledat cauza R. Moldova. Și azi, ca și acum 102 ani, avem nevoie să fim alături de cei de-un neam cu noi pentru că uniți suntem nu doar mai puternici, ci și mai sănătoși”, a conchis Filat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md