Linkuri accesibilitate

Mihnea Mihai: „Dacă măsurile de blocare ar fi fost luate mai devreme, populația nu le-ar fi putut înțelege”


Spitalul clinic de la Geneva
Spitalul clinic de la Geneva

Elveția are în acest moment cea mai mare rată de infecții cu coronavirus confirmate pe cap de locuitor dintr-o țară europeană. Miercuri, 25 martie, Berna a raportat aproape 10 000 de cazuri de infecții cu COVID-19 (iar numărul include 133 de decese).Ceea ce însemnă că mica țară alpină cu doar 8,5 milioane de locuitori este țara europeană cea mai lovită de pandemie, dacă raportăm numărul de cazuri la cel de locuitori, depășind chiar Italia. Cantoanele din vest Vaud și Geneva au cele mai multe infecții - 2.100, respectiv 1.500, mai mult de o treime din totalul cazurilor din țară.

Interviu cu Mihnea Mihai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:47 0:00



În total, 17 persoane au murit la Vaud și 12 la Geneva din cauza virusului.

Cantonul Ticino, care se învecinează cu nordul Italiei, a fost puternic afectat de focar, numărând peste 1200 de cazuri - și 55 de morți.

Țara a încercat să-și intensifice testarea, dar Daniel Koch, de la biroul federal elvețian de sănătate publică, a avertizat că stocul este pe final. El a spus că Elveția încearcă să procure mai multe teste, dar ca este dificil, deoarece „întreaga lume caută în prezent teste”.

Ministrul elvețian al Sănătății, Alain Berset, a avertizat, într-o conferință de presă, că spitalele din regiune „ajung la limitele capacității lor”. Consiliul Federal a declarat vineri, 20 martie, că va pune la dispoziție 32 miliarde de CHF pentru a acoperi impactul economic al crizei, deși aceasta așteaptă confirmarea guvernului.

Cuvântul de ordine în Elveția ultimelor săptămâni este responsabilitate...


De asemenea, guvernul a interzis grupurile de mai mult de cinci persoane, permițând însă livrări de colete și alimente. Luni, 16 martie, guvernul elvețian a declarat o stare de urgență care va dura până pe 19 aprilie, în încercarea de a combate pandemia coronavirusului. Pe 17 martie, Consiliul Federal (organul executiv al Elveției) a emis o recomandare pentru toți rezidenții să rămână acasă, în special bolnavii și vârstnicii. Fac excepție: rezidenții care trebuie să meargă la locul lor de muncă sau nu pot lucra de acasă, persoanele care trebuie să meargă la medic sau să ia medicamente de la farmacie, cei care oferă asistență cuiva în nevoie sau cei care au nevoie să cumpere mâncare sau alte consumabile esențiale de uz casnic. De asemenea, guvernul a aprobat utilizarea a până la 8.000 de militari pentru a sprijini cantoanele.

„În Elveția noi spunem că ne confruntăm cu o problemă serioasă. Că mai avem 5 minute până la ziua Z în care putem încetini evoluția acestei epidemii. Nu folosim însă cuvinte belicoase, de tip război, nu suntem în război cu nimeni, și apelăm foarte mult la responsabilitatea cetățenilor, la maturitatea oamenilor”, spune într-un interviu cu Europa Liberă Mihnea Mihai, președintele Rezist Zürich, care locuiește în acest oraș elvețian.

Europa Liberă: Care este cuvântul de ordine în Elveția aflată în criza Covid19?

Mihnea Mihai
Mihnea Mihai

Mihnea Mihai: „Cuvântul de ordine în Elveția ultimelor săptămâni este responsabilitate. Mesajul autorităților federale și cantonale este ca cetățenii să trateze cu responsabilitate această criză, cu responsabilitatea pe care le-o dă calitatea lor de cetățean într-o democrație, posibilitatea și dreptul de a ieși sau nu din casă. Trebuie să ne gândim de fiecare dată, dacă a ieși din casă este abolut necesar, și dacă este ceva de care ne putem lipsi sau nu. Nu există încă măsuri decât la nivelul unor cantoane mai mici, de a restrânge dreptul unor persoane de a ieși din casă, iar eu zic pe bună dreptate, aceste măsuri trebuie luate doar în cazuri extreme. Guvernul are de luat o hotărâre foarte grea, are de hotărât între importanța libertății noastre de mișcare, și importanța libertății oamenilor mai vulnerabili, care trebuie să fie protejati de efectele nenorocite ale acestui coronavirus. Nu este o situație ușoară, dar este o situație în care o societate deschisă, democratică, chiar dacă dă impresia că se mișcă mai încet, poate răzbi. O dată ce s-a ajuns la un consens, la înțelegerea că anumite măsuri sunt importante, ele își vor arăta, cred eu, și efectele.”

Europa Liberă: Aproape că nu este stat european unde oamenii să nu fi luat cu asalt magazinele, în condițiile în care știm când începe carantina, dar nu știm când se termină. Cum stați cu aprovizionarea în Elveția?

Mihnea Mihai: „Aprovizionarea este bună. Au fost multe poze pe internet, în mediile sociale, la fel ca și în România cu rafturi goale. Au existat și în Elveția cumpărături exagerate, făcute din panică. Panica este de înțeles în aceste momente, dar nu este un bun sfătuitor. Am fost azi de dimineață la magazinul de la mine din localitate, la unul dintre cele două supermarketuri, și, am făcut poze, și la majoritatea lucrurilor pe care am dorit să le cumpăr, am constatat că se află pe raft. Inclusiv renumita hârtie igienică. Pentru cineva care a trăit comunismul în România lui Ceaușescu, nu suportă comparație. Din punctul de vedere al aprovizionării, ceea ce trăim este o situație normală, este până la un punct normal să avem și temeri, dar nu este ceva de care să ne îngrijorăm în momentul de față. Testarea este o problemă, iar asta o admit inclusiv elvețienii. La început, atenția a fost focusată pe persoanele care veneau din China. În momentul de față nu sunt teste suficiente ca să fie testați chiar și cei cu suspiciuni minore. Știm însă că firma Roche a produs recent un test rapid pentru acest tip de virus. Sperăm să se ajungă într-o fază în care testarea să fie extinsă și să înțelegem și noi care este răspândirea reală a acestei epidemii.”


Europa Liberă: Europa, și Elveția nu face excepție, pare să fi reacționat încet. Măsurile de blocaj au venit târziu. Cum explicăm acest lucru?

Mihnea Mihai: „Sigur este un moment critic, și trebuie să fim judicioși și echilibrați în modul în care judecăm, mai ales de la distanță și fără să avem toate informațiile. Ceea ce aș putea spune despre Franța, este că constat o deosebire fundamentală față de abordarea din Elveția, și anume tonul marțial și paternalist al mesajelor oficiale. Ținem foarte mult la faptul că oamenii au o rațiune și o libertate pe care trebuie să și le folosească judicios în aceste momente. Legat de decizia de bloca mișcarea oamenilor. Este o decizie grea, așa cum scria și publicația NZZ (Neuer Zuericher Zeitung), pe care o vom înțelege abia după ce această epidemie va fi trecut. Spune editorialistul, că este posibil ca întârzierea cu care s-au luat aceste masuri, se explică prin faptul că, dacă ar fi fost luate mai devreme, populația nu le-ar fi putut înțelege.”

XS
SM
MD
LG