Linkuri accesibilitate

Ce nu este în regulă cu statistica COVID-19 în Rusia și Belarus?


Vladimir Putin, vizitând spitalul cu pacienți suspecți de COVID-19 de lângă Moscova, 24 martie 2020
Vladimir Putin, vizitând spitalul cu pacienți suspecți de COVID-19 de lângă Moscova, 24 martie 2020

Rusia are, cel puțin oficial, o statistică de invidiat până acum: mai puțin de 700 de cazuri de coronavirus și 0 morți, la aproape trei luni după depistarea primelor două cazuri pe 31 ianuarie.

Ce nu este în regulă cu statistica COVID-19 în Rusia și Belarus?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00



Autoritățile spun că situația e sub control, iar cifrele joase demonstrează eficiența măsurilor întreprinse. Rusia a închis granița cu China la scurt timp după anunțarea epidemiei și a aplicat peste 166,000 de teste pentru coronavirus, fiind pe locul patru în lume după China, Italia și Coreea de Sud.

Precizia acestor teste a fost pusă la îndoială de portalul rus medical PCR News. Potrivit analizei lor, testele folosite în Federația Rusă au un prag prea înalt și depistează virusul doar în cantități mari.

De asemenea, până recent, rezultatele pozitive erau trimise pentru confirmare la un laborator din Novosibirsk. Pe 23 martie, autoritățile au spus că renunță la această verificare secundară: dacă testul e pozitiv din prima, persoana va fi considerată infectată.


Există suspiciuni și în privința morților cauzate de coronavirus în Rusia. Spre exemplu, o femeie de 79 de ani care a fost testată pozitiv pentru Covid-19 a murit de pneumonie. Autoritățile au declarat apoi că, de fapt, cauza morții a fost un cheag de sânge care nu are legătură cu coronavirusul.

Lukașenka a refuzat să impună măsuri de carantină și a descris epidemia Covid-19 drept o „psihoză”...


Totuși, Kremlinul a publicat pe site-ul său oficial discuția lui Vladimir Putin cu primarul Moscovei Serghei Sobeanin, care a spus că numărul real al celor infectați e cu mult mai mare decât arată statisticile, indicând o potențială schimbare în discursul autorităților ruse.

Cifrele sunt foarte joase și în Belarus – doar 86 de cazuri și zero morți până acum. Președintele Aliaksandr Lukașenka a refuzat să impună măsuri de carantină și a descris epidemia Covid-19 drept o „psihoză”. Belarusul e unica țară din Europa unde evenimentele sportive nu au fost oprite, iar lumea continuă să se adune pe stadioane pentru a privi meciuri de fotbal.

Autoritățile de la Minsk însă nu sunt la fel de relaxate pe cât dă de înțeles Lukașenka. În Belarus au fost aplicate până acum peste 20.000 de teste și biroul local al Organizației Mondiale a Sănătății a lăudat autoritățile pentru eforturile lor.

În aeroportul de la Minsk, testarea unui pasager întors din Egipt, 19 martie 2020
În aeroportul de la Minsk, testarea unui pasager întors din Egipt, 19 martie 2020


Politicienii belaruși din opoziție spun că Aliaksandr Lukașenka, prin refuzul său de a comunica populației gravitatea epidemiei, sporește șansele ca virusul să se răspândească agresiv și în Belarus, unde, până acum, statisticile oficiale arată doar 86 de infecții și zero cazuri letale.

Analiștii spun că Lukașenka nu vrea să dea semne de slăbiciune când au mai rămas doar câteva luni până la alegerile prezidențiale din august pe care le va câștiga oricum, dar speră la o prezență mare care să-i ofere mai multă legitimitate. Aceeași logică ar putea fi împărtășită și de Vladimir Putin, dat fiind referendumul constituțional planificat pentru inițial pentru 22 aprilie, care-i va permite să rămână la putere și după expirarea mandatului curent. Putin a anunțat totuși astăzi că plebiscitul a fost amânat din cauza epidemiei.

XS
SM
MD
LG