‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
22.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCare sunt principalele lucrări în stupină. Recomandările specialiștilor

Care sunt principalele lucrări în stupină. Recomandările specialiștilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar dacă, de aproape 2 săptămâni a fost decretată stare de urgență, iar mai multe activități au fost sistate, totuși lucrările în stupină trebuie realizate la timp. Cu atât mai mult cu cât, potrivit lui Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), apicultorii se pot deplasa la stupină fără a avea nevoie de permis special.

Contactat de Agrobiznes, Vladimir Miron, ne-a cumunicat că la această etapă se realizează o serie de intervenții, dar foarte scurte și rapide pentru a nu răci puietul.

„La moment, se efectuează intervenții scurte și rapide, deoarece este important să nu ținem stupii mult timp deschiși, maxim 3-5 minute, deoarece este încă destul de rece. Recomand ca lucrările să fie realizate în timpul amiezii, când este puțin mai cald. Trebuie să avem grijă să nu răcim în exces stupul”.

Totodată, apicultorul recomandă să fie monitorizată cantitatea de hrană.

„Acum începem lărgirea cuibului, acolo unde au fost restrânse, cu rame deja clădite. Se asigură hrana, dacă nu este proteină din natură, adică polen, punem turta proteică. Dacă este polen, atunci punem doar hrană glucidică, adică sirop. Cea mai importantă activitate pe care trebuie să o aibă la moment apicultorul este să monitorizeze hrana pentru albine și spațiu. Chiar dacă în stup sunt 2-3 rame cu miere, aceasta nu este de ajuns. Mierea care este depozitată reprezintă rezervele strategice și albinele ajung la această miere atunci când au deficit de hrană. Este important să nu lărgim în exces cuiburile. În cazul în care o să revină frigurile trebuie să asigurăm albinele cu hrană căldă. Paralel, se pregătesc ramele, vetrele unde o să fie deplasați stupii. Suntem și crescători de regine și în această săptămână o să începem instalarea fagurilor speciali pentru creșterea trântorilor. Identificăm familiile care o să fie crescătoare de trântori și pregătim nucleele de împerechere. O altă recomandare este ca fagurii care nu s-au casat din toamnă să fie înlăturați. În același timp, pregătim colectoarele de polen, cred că în maxim 2 săptămâni o să înceapă culesul la polen”.

Înghețurile înregistrate nopțile trecute nu au afectat familiile de albine, mai ales dacă au fost restrânse bine, a mai constatat Valdimir Miron.

„Personal, am ieșit din iarnă cu 100% albine, poate o să fie câteva mai slabe, dar am să le unific. În general, au iernat foarte bine, albina este sănătoasă. Dacă sunt stupine care au avut probleme în această iarnă, cred că doar din vina apicultorului. În general, a fost o iarnă foarte bună pentru albine cu temperaturi normale, cu consum mic de hrană. Cred că avem o perioadă bună, dacă ar mai fi și puține ploi, ar fi mult mai mult curaj și nădejde”.

Chiar dacă se părea că salcâmul o să înceapă înflorirea mai devreme, totuși, ne-a spus apicultorul că nu o să fie mai devreme de 15 mai, dar depinde foarte mult de cum o să evolueze temperaturile.

„La moment nu sunt înregistrate careva boli. De obicei, bolile apar în perioada de primăvară atunci când stupul nu are posibilitatea să încălzească puietul, acesta răcește și dacă nu este albina care să curețe puietul care moare, atunci apar probleme. Am tratat în toamnă contra Varroa și nu am văzut să fie cazul să repetăm tratamentele. Recomand să se intervină mai târziu, când are loc schimbul de generații, peste vreo 2-3 săptămâni”.

Cu toate acestea, Vladimir Miron se arată îngrijorat de schimbările generate de COVID-19.

„Facem cumpărături mai mult online, deși odată cu deschiderea magazinelor agricole s-au soluționat mai multe probleme. Cea mai mare temere este să nu fie identificat vreun caz de îmbolnăvire și să fim plasați în carantină, în rest ne descurcăm”.

‹ adv ›

Amintim că, în Republica Moldova la data de 17 martie curent, a fost declarată stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›