Medic moldovean din Italia: Gluma a dispărut atunci când am fost invadați de pacienți. „Stați acasă, dragii mei moldoveni”

Un medic moldovean, angajat al unui spital din Lombardia, cea mai afectată zonă din Italia, a povestit în cadrul emisiunii Cutia Neagră, de la postul de televiziune TV8, despre situația în care se află spitalul la care activează, și cum în doar o luna, a fost invadat de pacienți, 90% fiind cei cu Covid-19.

Foto: UNIMEDIA

Petru Namașco este un moldovean care timp de zece ani activează la spitalul „Carlo Poma” din Lombardia, Italia, în prima linie „Pronto Socorso”. Acesta a mărturisit că, începând cu sfârșitul lunii februarie, ritmul de muncă s-a schimbat radical, atunci când cazurile de infectare au început să crească.

„De 10 ani sunt în prima linie „Pronto Socorso”, care este o structură specifică unde separăm, repartizăm pacienții și îi tratăm. Treaba s-a schimbat radical, de pe 22-24 februarie, am inceput să avem primii pacienți, era glumă, oleacă serios, iar după un moment dat, gluma a dispărut atunci când am fost invadați de pacienți care veneau pe propriile picioare și ambulanțe, și aici s-a schimbat radical ritmul de muncă, s-a schimbat tot, spitalul a devenit 90 % cu secție de Covid-19 și glumele au dispărut.

Întrebat ce îndemn ar transmite cetățenilor de acasă, răspunsul a fost unul evident: „stați acasă, dragii mei moldoveni”.

„Ceea ce trebuie să facem, nu e nimic nou, ceea ce spune guvernul, medicii, să fie izolați, stați acasă dragii mei moldoveni, un pacient pozitv, infectează 5 sănătoși, așa o să ajutați părinții, copii, neamurile să nu ajungă în terapie intensivă, să nu fie intubați, aveți timp să citiți o carte, să priviți un film, să faceți o reviziune, aveți o ocazie foarte bună, acasă să stați să faceți ceva bun pentru poporul moldovenesc”, a mai povestit acesta.

Ieri, au fost confirmate alte 15 cazuri. Bilanțul a ajuns la 109.

Unul dintre medicii infectați cu Covid-19 a trimis un mesaj către cetățeni, prin intermediul ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.


Pub