ANRE interzice deconectarea consumatorilor de la serviciile comunale în perioada Stării de Urgență

Consumatorii casnici vor beneficia de serviciile comunale chiar dacă nu au reușit sau nu-și permit să plătească facturile. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis, astăzi, să interzică sistarea livrării de gaze naturale, căldură, energie electrică și canalizare până nu va fi ridicată Starea de Urgență.

Foto: UNIMEDIA

„Pe perioada stării de urgență, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), interzice titularilor de licențe reglementați de Agenție să sisteze (prin deconectare) furnizarea serviciilor prestate și să aplice penalități în cazul neachitării în termen de către consumatorii casnici, a facturilor pentru energia electrică, energia termică, gazele naturale sau apă potabilă consumată, cu excepția situațiilor când deconectarea are drept scop evitarea punerii în pericol a vieții și sănătății oamenilor sau prejudicierea proprietății.”, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.

De asemenea, facturile lunare vor fi calculate în termen, conform calculelor estimative, luând în considerație consumul mediu zilnic înregistrat pe parcursul perioadei similare calendaristice similare a anului precedent. La încetarea situației de urgență, furnizorii vor efectua recalculul corespunzător indicilor echipamentelor de măsurare efectiv înregistrați.

În același timp, ANRE recomandă consumatorilor achitarea facturilor prin mijloace electronice disponibile, întru neadmiterea acumulării datoriilor.

Menționăm că la data de 17 martie anul curent, Parlamentul a instituit stare de urgență în țară pentru 60 de zile. Mai multe măsuri prevăzute în decizia Parlamentului au fost deja adoptate, cum ar fi restricționarea circulației, regim special de intrare-ieșire în țară, dar și a unui regim special de circulație în interiorul țării, introducerea măsurilor de carantină, interzicerea manifestațiilor publice, ș.a.m.d.


Pub