Andrei Năstase îi cere lui Igor Dodon să retragă blindatele de pe străzi: „Copiii și cărunții noștri nu trebuie să vadă mitralierele”

Liderul Platformei DA cere președintelui Igor Dodon să retragă blindatele de pe străzile orașului, iar soldații să fie implicați în misiuni de patrulare, fără prezența tehnicii de luptă, care sperie societatea.

Foto: Facebook

„În toată lumea civilizată armata are rolul de susținere a instituțiilor direct implicate în lupta împotriva pandemiei. În Europa, în lumea civilizată, armata a fost scoasă pe străzi sub forma unor patrule care au scopul de a verifica și asigura că restricțiile de circulație sunt respectate. Nimic mai mult. Da, patrulele militare sunt autorizate să folosească în mod regulamentar și forța, dacă este nevoie, dar discutăm, la nivelul întregului spațiu comunitar, doar despre patrule.

La noi, în Chișinău, copiii și cărunții noștri sunt astăzi obligați să vadă strategic și ostentativ așezate, blindate și mitraliere adevărate. Este de neimaginat ceea ce se întâmplă. În calitate de fost viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne solicit retragerea imediată în unitățile militare a tehnicii de luptă și organizarea patrulelor atât de necesare așa cum se întâmplă la nivelul întregii Europe civilizate.

Mai mult decât atât, consider, și o spun în cunoștință de cauză, că întreaga strategie de securitate, mai ales acum, în perioada pandemiei, trebuie gândită în așa fel încât forțele corespunzătoare ale Ministerului de Interne, mult mai solide, să fie capacitate corect, proporțional cu etapa în care ne aflăm”, a scris Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

Totodată, liderul Platformei DA a cerut șefului statului să retragă blindatele și să organizeze o nouă „strategie de apărare a națiunii împotriva acestei amenințări violente și globale” sau să ofere posibilitate altor oameni să o facă.

Decizia de a implica Forțele Armate în patrularea străzilor pentru a evita aglomerarea locurilor publice a fost luată pe 23 martie de către Comisia pentru Situații Excepționale, ca măsură de combatere a răspândirii virusului Covid-19 în Republica Moldova. Președintele Igor Dodon a semnat astăzi un decret în acest sens, iar tehnica militară a fost scoasă pe străzile capitalei.

Până acum, țara noastră a raportat 125 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, iar o persoană a decedat.


Pub