LIVE TEXT/ 16 cazuri noi de COVID-19. Numărul bolnavilor a ajuns la 125

PE SCURT

Ora 19:35

Începând de mâine, transportul public din Chişinău şi Bălţi va funcționa fără prezența taxatorilor, ceea ce înseamnă întreprinderile muncipale respective vor presta aceste servicii fără a percepe bani de la pasageri, a declarat premierul Ion Chicu după şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale. „Introducem aceste acțiuni pentru a limita contactul taxatorilor și pasagerilor”, a menționat premierul.

Potrivit oficialului, în stațiile de transport public vor fi amplasați polițiști pentru a asigura respectarea cerințelor de combatere a noului tip de coronavirus, iar conducătorii auto nu vor avea voie să ia pasageri decât pe scaune.

Ora 17:30

În Republica Moldova au fost înregistrate alte 16 cazuri noi de infecție cu coronavirus. Astfel cifra celor care au fost diagnosticați cu COVID-19  a ajuns la 125. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu.

Ora 16:00

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari a anunțat că Armata Națională este pregătită să intervină cu un număr de peste 1500 de militari și circa 160 unități de tehnică militară pentru a asigura patrularea în spațiile publice, alături de polițiști și carabinieri, în parcuri, spații de agrement și alte zone mai aglomerate de pe întreg teritoriul țării.

Ora 15:35

Președintele Igor Dodon a semnat un decret privind antrenarea militarilor la acțiunile de combatere a COVID-19. La scurt timp după aceasta, pe rețelele sociale au apărut imagini video cu mașini militare, surprinse  pe străzile din Chișinău.

Ora 15:10

După ce presa a scris că patru medici de la Spitalul Republican ar fi fost infectați cu coronavirus, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că este vorba despre suspiciunea de infectare a unui medic, a 2 asistente medicale și a unei infermiere. Directorul instituției, fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

Ora 14:40

A fost aprobată o procedură simplificată de autorizare pentru agenții economici din regiunea transnistreană, care importă produse alimentare, produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Decizia a fost luată pentru a asigura locuitorii regiunii transnistrene cu produse alimentare și cele destinate pentru lucrările agricole.

Ora 14:26

Locatarii unui bloc din orașul Cricova au fost plasați în carantină, după ce patru dintre persoanele care locuiesc în clădire au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19.

Ora 13:40

Președintele Igor Dodon a semnat un decret care permite militarilor să participe la acțiunile de combatere a COVID-19. Astfel, militarii urmează să ajute Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv să patruleze în locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale (implicit a autoizolării vîrstnicilor sau copiilor). De asemenea, Ministerul Apărării urmează să disponibilizeze la necesitate resursele sale logistice pentru sprijinirea personalului medical.

Ora 12:42

Copiii de grădiniță, elevii și studenții din Republica Moldova vor sta acasă până pe 31 martie 2020. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a publicat ordinul ministrului Igor Șarov.

Ora 11:35

Primarul de Condrița Andrei Donică a venit cu un apel către locuitorii comunei de a-l informa telefonic despre cazurile de nerespectare a regimului de auto-izolare a celor care s-au întors în localitate din străinătate. Drept recompensă, pentru fiecare sesizare adeverită, primarul anunță că garantează o remunerare de circa 50 la sută din amenda aplicată, prevăzută în sumă de 22 500 lei.

Ora 11:00

Clopotele tuturor bisericilor din R.Moldova vor fi trase zilnic la ora 12:00, timp de trei minute.

Ora 10:00

În Republica Moldova, la această oră, numărul persoanelor infectate cu coronavirus rămâne de 109. Dintre numărul total 64 sunt femei, iar 45 bărbați, sunt opt copii. Totodată, 43 de cazuri sunt de import ( Italia, Marea Britanie, Franța, Elveția, Ucraina, Rusia, România și Cehia) și 66 sunt de transmitere locală. 

Zece persoane infectate cu COVID-19 se află în stare gravă, dar stabilă. Starea celor opt copii este este de gravitate medie, a anunțat în briefingul de dimineață ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu,î

PE LUNG

UPDATE. 19:35

După ce a anunțat că transportul public din Chișinău și Bălți, timp de două sptămâni, va fi gratuit. premierul Ion Chicu a mai menționat după ședința Comisiei Situații Excepționale că oentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican a fost luată decizia de a opera modificări la nivelul managementului acestei instituții. „Deci, va fi înlocuit directorul actual al acestei instituții”, a precizat premierul.  Declarația survine după ce astăzi  Ministerul Sănătății a anunțat că un medic, două asistente medicale și o infermieră de la acest spital sunt suspecte cu COVIID-19. Directorul spitalului, fără să informeze MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor pentru cele patru persoane în cadrul unui laborator privat. Testele au fost pozitive, dar pentru că acestea nu au fost realizate la laboratorul specializat al ANSP, singurul din RM acreditat de OMS, persoanele date nu pot fi considerate infectate cu COVID-19, „Este vorba de suspiciunea de infectare!, a precizat ministerul.

UPDATEOra 17:30

Ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat în cadrul unui briefing că pe parcursul zilei de astăzi laboratorul specializat al ANSP a procesat 104 de teste, dintre care 16 au arătat prezența COVID-19. Trei cazuri sunt de import(Franța, Ucraina și Marea Britanie), iar în cazul a 13 cazuri este vorba despre transmitere locală a infecției.

Ministra a mai anunțat că angajații medicali implicați în luptă cu COVID-19 vor fi motivați financiar. „Fiecare dintre cei implicați în asistența medicală a persoanelor suspecte sau confirmate cu COVID-19, vor primi un salariu de funcție în mărime de 100% suplimentar la motivațiile financiare. Există și agenți economici, persoane fizice care transferă bani pe contul deschis de Ministerul Finanțelor. Acești bani vor fi direcționați pentru motivarea celor care luptă în prima linie”.

UPDATE. Ora 16:00

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari a anunțat că militarii vor fi mobilizați pentru a ajuta autorităţile în gestionarea crizei legate de pandemia COVID-19.

Armata Națională este pregătită să intervină cu un număr de peste 1500 de militari și circa 160 unități de tehnică militară pentru a asigura patrularea în spațiile publice, alături de polițiști și carabinieri, în parcuri, spații de agrement și alte zone mai aglomerate de pe întreg teritoriul țării.

„Militarii Armatei Naționale vor veni în sprijinul Ministerului Afacerilor Interne pentru a realiza multiplele măsuri întreprinse de autorități în combaterea răspândirii Coronavirusului. Totodată, vom disponibiliza, la necesitate, resursele logistice ale Ministerului Apărării pentru sprijinirea personalului medical implicat în gestionarea crizei. Vom pune la dispoziție unități spitalicești, de implicare a personalului medical militar, unități de transport, tot de ce au nevoie autoritățile pentru a face față situației”, a declarat Alexandru Pânzari.

UPDATE. Ora 15:35

Locuitorii capitalei au postat pe rețelele sociale imagini video cu mașini blidate surprinse în Chișinău. În primul caz, imaginile sunt surprinse pe străzile Alecu Russo și Studenților.

Cel de-al doilea filmuleț a fost postat în grupul Moldova Adevărată fără a se preciza însă străzile unde au fost observate mașinile militare.

UPDATE. Ora 15:10

Astăzi, portalul Deschide.md a scris că alți patru medici din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost testați pozitiv pentru coronavirus, fiind vorba despre un bărbat și trei femei. Portalul a scris că aceștia sunt asiptomatici, iar rezultatele testelor au fost transmise personalului medical în această dimineață.

Ulterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că este vorba de suspiciunea de infectare a unui medic, a 2 asistente medicale și a unei infermiere. Directorul instituției fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

Testele nu au fost realizate în cadrul laboratorului ANSP și nu intră în numărul celor 15 cazuri confirmate ieri.

„Starea de sănătate a lucrătorilor medicali este satisfăcătoare”, a precizat ministerul.

UPDATE. Ora 14:40

Comisia națională pentru situații excepționale a instituit o procedură simplificată de autorizare pentru agenții economici din regiunea transnistreană, care importă produse alimentare, produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Decizia a fost luată pentru a asigura locuitorii regiunii transnistrene cu produse alimentare și cele destinate pentru lucrările agricole.

Astfel, agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați la Agenția Servicii Publice (ASP), vor putea fi înregistrați în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar ținut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și în sistemul TRACES (pentru importatorii de produse alimentare) în termen de trei zile, termenul obișnuit fiind de 20 de zile. Agenții economici neînregistrați la ASP și ANSA vor putea efectua operațiunile de import numai după autorizarea/înregistrarea acestora la Agenția Servicii Publice permanent sau provizoriu, prin reducerea termenului de examinare a setului de documente.

Viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic a precizat că după declanșarea pandemiei de coronavirus COVID-19, Ucraina a notificat despre închiderea unor puncte la frontiera de stat, inclusiv pe segmentul central cu regiunea transnistreană.

„Astfel, pentru a ajunge la destinație, agenții economici înregistrați la Agenția Servicii Publice, cu sediul în stânga Nistrului vor trebui să introducă produsele prin punctele de trecere ale frontierei  de stat a Republicii Moldova, deschise în această perioadă și posturile vamale autorizate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu respectarea legislației naționale, însă fără achitarea drepturilor de import și a plăților pentru poluarea mediului potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1001/2001 și în baza mecanismului adoptat de Comisia națională pentru situații excepțională ”.

UPDATE. Ora 14:26

Locatarii unui bloc din orașul Cricova au fost plasați în carantină, după ce patru dintre persoanele care locuiesc în clădire au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, scrie Newsmaker.md. Potrivit primarului localității, este vorba, în total, de circa 160 de persoane care locuiesc în blocul respectiv.  „A existat inițial un focar de infecție de la două persoane care locuiau în acea scară, o familie compusă din soț-soție. Apoi s-a molipsit încă o familie: mamă și fiu”, a menționat primarul de Cricova.

UPDATE.13:53

Igor Dodon a anunțat că, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, a luat decizia de a implica efectivul Ministerului Apărării în gestionarea  ituației legate de combatere a COVID-19.Șeful statului a semnat în acest sens un decret care permite militarilor să participe la acțiunile desfășurate în acest scop.

În acest sens, Ministerul Apărării urmează să disponibilizeze la necesitate resursele sale logistice pentru sprijinirea personalului medical implicat în gestionarea crizei respective, fie că este vorba despre punerea la dispoziție a unor unități spitalicești, de implicare a personalului medical militar, de capacități de transport, puse la dispoziția autorităților sau alte tipuri de sprijin.

Totodată, militarii urmează să ajute ministerul Afacerilor Interne în realizarea măsurilor deja luate de autorități de combatere a răspîndirii virusului, inclusiv să patruleze în locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale (implicit a autoizolării vîrstnicilor sau copiilor).

Acolo unde va fi necesar, militarii vor asigura și sprijinul persoanelor în etate pentru ca acestea să nu fie nevoite să părăsească domiciliu.

UPDATE.Ora 12:42

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că prelungește perioada de suspendare a proceselor de formare profesională continuă a cadrelor didactice și manageriale, a activităților de învățare atât pentru copii cât și pentru adulți, oferite de persoane juridice de drept privat sau public, pe întreg teritoriul țării, până la data de 31 martie 2020.

UPDATE. Ora 11:35

Primarul comunei Condrița Andrei Donică a îndemnat locuitorii comunei să-l informeze telefonic despre cazurile de nerespectare a regimului de auto-izolare a celor care s-au întors în localitate din străinătate. Drept recompensă, pentru fiecare sesizare adeverită, primarul anunță că garantează o remunerare de circa 50 la sută din amenda aplicată.

„Recompensa va fi în sumă de 11 250 de lei până la 12 500 lei în funcție de amenda aplicată în conformitate Codului Contravențional al RM art.761-nerespectarea măsurilor de profilaxie , prevenire și combatere a bolilor epidemice. „Altfel nu se poate! Doar așa vor înțelege cei iresponsabili! Doar așa îi motivăm pe cei responsabili!STOP GENOCID!”, a scris Andrei Donică pe Facebook.

UPDATE. Ora 11:00

Clopotele tuturor bisericilor din R.Moldova vor fi trase zilnic la ora 12:00, timp de trei minute. „Decizia de a trage clopotele și de a ne ruga împreună este luată în contextul epidemiei de Covid-19 și al decretării stării de urgență”, se arată într-o decizie a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Ora 10:00

Potrivit ministrei, profilul persoanelor infectate după vârstă:

0-9 ani – 1

10-19 ani – 8

20-29 de ani – 17

30-39 de ani – 23

40-49 de ani – 13

50-59 de ani – 27

60-69 de ani – 16

70-79 de ani – 2

peste 80 de ani – 2

Totodată,  din numărul total de cazuri 40 au fost înregistrate în Chișinău, 17 în raionul Hâncești, câte 8 în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni și 4 cazuri în raioanele din partea stângă a Nistrului.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că a comunicat prin telefon cu doctora care a fost depistată recent cu COVID-19.  Ea a transmis un mesaj cetățenilor, care a fost dat citirii de Viorica Dumbrăveanu.

„Ajutați medicii să vă ajute. Livrați date verifice când intrați în contact cu personalul medical, nu ascundeți informația, nu denaturați informația, pentru că aceasta poate avea efecte negative atât pentru viața dvs. cât și pentru lucrătorii medicali, care vă vin în ajutorul dvs.”, a menționat ministra. 

Viorica Dumbrăveanu a anunțat că Organizația Mondială a Sănătății a livrat, ieri seara, un lot de teste pentru confirmarea virusului COVID-19. Ea a mai spus că că autoritățile au încheiat deja câteva contracte pe termen mediu cu firme furnizoare de teste. Până în prezent, în R. Moldova au fost aplicate 907 teste.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.