Linkuri accesibilitate

Populația din închisori, un grup vulnerabil în vreme de epidemii


Administraţia Naţională a Penitenciarelor spune că a întreprins toate măsurile necesare în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului.

Populația din închisori este considerată de experți drept un grup foarte vulnerabil în vreme de epidemii, din cauză că trăiește în înghesuială, adesea fără să aibă acces la mijloace sanitare corespunzătoare și la îngrijire medicală promptă în caz de nevoie. Este un aspect la care au atras atenția Avocatul poporului și câteva organizații pentru drepturile omului.

Populația din închisori, un grup vulnerabil în vreme de epidemii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct



Riscul răspândirii coronavirusului în penitenciare este unul real, constată cu îngrijorare Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, într-un demers adresat Comisiei Situaţii Excepţionale, căreia i-a cerut să întreprindă măsuri suplimentare de protecție a angajaților din sistemul penitenciar, dar și a deținuților. Avocatul Poporului susţine că a fost informat despre faptul că unii angajați din cadrul instituțiilor penitenciare au febră. La fel, i s-a adus la cunoștință că ar lipsi echipamente necesare de prevenire și tratare a coronavirusului, în special în cadrul penitenciarul nr.16-Pruncul, care are statut de spital destinat deţinuţilor. Mihail Cotorobai consideră că există riscul ca instituțiile penitenciare să nu poată preveni răspândirea maladiei, iar cele civile să nu poată asigura tratamentul persoanelor infectate.

Într-un răspuns la solicitarea noastră, Administraţia Naţională a Penitenciarelor spune că a luat act de îngrijorările anunțate de Avocatul Poporului, dar dă asigurări că a întreprins toate măsurile necesare în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului. Aceste măsuri au fost instituite încă în 12 martie şi prelungite pe 18 martie când a fost anunţată starea de urgenţă. Între ele: instituirea carantinei în penitenciare, suspendarea vizitelor și întrevederilor, interzicerea transferului deținuților, cu excepția internării în cadrul spitalului penitenciar și în instituțiile medico-sanitare publice, restricţionarea transmiterii pachetelor cu provizii și a coletelor, suplinirea stocurilor de echipament şi dezinfectarea zilnică a spațiilor în penitenciare.


Oficiul Avocatului Poporului şi câteva organizaţii neguvernamentale au salutat aceste măsuri, dar au constat, într-un apel lansat săptămâna trecută, că măsurile întreprinse ar fi insuficiente dat fiind că penitenciarele se confruntă cu problema supraaglomerării, motiv din care sunt zone de risc sporit pentru transmiterea maladiilor infecțioase. Semnatarii apelului mai fac trimitere la statisticile despre contingentul deținuților din care rezultă că o bună parte dintre deţinuţi au peste 50 de ani astfel trecând în lista categoriilor de risc. Iar sistemul medical penitenciar este slab dezvoltat, subfinanțat şi în criză de personal. Totodată, este slab dotat cu aparate de ventilare pulmonară și nu dispune de personal medical capabil să asigure acțiuni de terapie intensivă necesare în cazurile grave de coronavirus. În apelul adresat Comisiei Situaţii Excepţionale, Oficiul Avocatului Poporului, Asociația Promo-LEX şi Consiliul pentru Prevenirea Torturii, propun mai multe măsuri suplimentare necesare pentru a împiedica răspândirea epidemiei în penitenciare. Prioritare ar fi măsurile de prevenţie, spune Alexandru Zubco, şeful direcţiei prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului:

„Comisia urmează să aloce în instituţiile penitenciare cel puţin elementele primare de prevenţie şi de tratament, cum ar fi dezinfenctant, mănuşi, măşti, halate, echipamente de protecţie, săpun lichid. În baza informaţiei noastre, instituţiile penitenciare nu deţin aceste elemente primare şi sunt nevoite singure să facă rost de ele sau să le procure.”

În baza informaţiei noastre, instituţiile penitenciare nu deţin aceste elemente primare...
Al.Zubco

Printre alte măsuri necesare ar fi dotarea spitalului din cadrul penitenciarului nr. 16 cu aparate de ventilare pulmonară, stimularea financiară a personalului medical din sistemul penitenciar, verificarea stării de sănătate a personalului penitenciar şi stabilirea procedurilor de escortare a deţinuţilor infectaţi către instituții medicale de profil, spune Alexandru Zubco:

„Astăzi am mai lansat un apel către CSM şi Procuratura Generală să suspende aplicarea măsurilor preventive sub formă de arest pe această durată ca să excludem riscul din partea persoanele noi venite în sistemul penitenciar. Să minimalizăm situaţii de genul dat.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG