Expert economic: Leul moldovenesc va fi sub presiune, în urma creșterii deficitului de valută în următoarele luni

Timp de 13 luni, cererea anuală de valută a fost mai mare decât oferta, dar în luna februarie 2020, piața a intrat în echilibru, iar oferta în valori anuale a depășit cererea cu 40 de milioane USD, menționează expertul economic Veaceslav Ioniță. Acesta atenționează, însă, că se anticipează o creștere a deficitului de valută în următoarele luni, fapt ce va pune presiune pe leul moldovenesc.

Foto: UNIMEDIA

În perioada (ianuarie 2019 – ianuarie 2020) deficitul de valută pe piața valutară a constituit 138 milioane USD. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în Moldova, deficitul de valută are o trăsătură strict electorală. Altfel spus, cererea de valută crește în preajma alegerilor parlamentare.

Trebuie de menționat că BNM a intrat în această zonă de deficit valutar foarte bine pregătită, cu rezerve valutare de 3,065 miliarde USD, recordul absolut atins în decembrie 2019.

Însă în 2020, piața valutară va fi afectată de doi factori majori: alegerile și criza economică, ce se face din ce în ce mai inevitabilă. În opinia expertului, oferta de valută va scădea puternic în acest an, iar cererea va rămâne relativ stabilă cu tendințe de scădere. Astfel, se anticipează o creștere a deficitului de valută în următoarele luni, ceea ce va pune presiune pe leul moldovenesc.

Veaceslav Ioniță presupune că BNM va interveni activ prin vânzări de valută, dar totuși va admite o ușoară depreciere a valutei naționale, pentru a asigura competitivitatea economiei naționale pe de o parte și protejarea populației de creșterea prețurilor pe de altă parte.

Anul 2020 este văzut ca anul când valutele țărilor în curs de dezvoltare vor avea tendințe puternice de depreciere. Însă datorită alegerilor din toamnă, acest proces în Moldova se va petrece mult mai lent decât în țările din regiune. Astfel, echilibrul atins pe piața valutară riscă să fie cel mai scurt în istoria noastră, iar piața în maxim 2-3 luni va intra iarăși în zona de deficit valutar.


Pub