Andrei Năstase cere partenerilor externi alocarea de fonduri pentru Republica Moldova

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase solicită partenerilor externi să aloce fonduri pentru Republica Moldova în contextul luptei cu răspândirea infecției de Covid-19, dar și pentru combaterea efectelor negative asupra economiei țării.

Foto: UNIMEDIA

„Reiterez şi cerinţa adresată guvernării de a fi mult mai promtă în acţiuni concrete, eficiente și adecvate privind salvarea economiei țării, a antreprenorilor şi a oamenilor aflaţi în şomaj tehnic, în contextul crizei pandemice. Este necesar ca Guvernul să revadă conceptul bugetului pentru anul curent și anul 2021 și să solicite de urgență asistență financiară de la partenerii noștri externi, asigurându-i de respectarea angajamentelor asumate și a condiționalităților.

Mă adresez pe această cale partenerilor externi ai R. Moldova, țară aflată la granița de est a UE și NATO, către SUA și Uniunea Europeana, către statele membre și non-UE în vederea alocării de fonduri destinate întăririi sistemului nostru fragil de sănătate, a finanţării achiziţiilor de echipamente de protecţie, de medicamente şi teste, pentru adaptarea mediului de muncă din domeniul de sănătate și sanitar la situaţia actuală, pentru a asigura accesul persoanelor vulnerabile la facilităţile medicale, dar şi pentru a oferi creditare accesibilă pentru intreprinderile mici si mijlocii în vederea atenuării şocurilor financiare provocate de criza COVID-19.

Neadmiterea falimentării intreprinderilor, păstrarea locurilor de muncă și a veniturilor cetățenilor, precum și neadmiterea creșterii speculative a prețurilor la produsele alimentare, inclusiv la legume de primă necesitate ar trebui să fie azi, de asemenea, prioritatea zero a guvernării. Din situația opoziției parlamentare, noi contribuim și suntem dispuşi să contribuim și în continuare cu toată asistenţa de care dispunem pentru a elabora neîntârziat setul de măsuri preventive şi de impact real pentru a salvgarda Republica Moldova de pericolul colapsului social-economic”, a declarat Andrei Năstase.


Pub