Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip de coronavirus ar putea fi implicată și Armata. Deocamdată forțele armate nu vor fi implicate, întrucât Ministerul de Interne face față situației.  

După întrevederea tradițională de luni a conducerii de vârf a țării, Igor Dodon a declarat că autoritățile au stabilit trei metode pentru ca vârstnicii să-și poată ridica pensiile, astfel ca să fie diminuat riscul transmiterii  coronavirusului. Oficialul a mai spus că în lupta cu COVID-19 Republica Moldova primește ajutor din partea OMS, China și urmează să primească suport și din Federația Rusă. Președintele Dodon a recunoscut că nu a fost și nici nu a solicitat să fie testat contra COVID-19.

PE LUNG

„Suntem pregătiți să facem față lucrurilor, avem capacități și forțe. Suntem gata să implicăm și armata. Dar la această etapă prin efectivul Ministerului Afacerilor Interne, a poliției, situația este gestionată. Dar ne-am pregătit, am pregătit diferite protocoale, pentru a implica dacă va fi necesar și Armata. La această etapă nu este necesară implicarea unor forțe suplimentare, deoarece se face față lucrurilor cu resursele și cu forțele care sunt”, a declarat șeful statului. 

Președintele a mai relatat că în cadrul ședinței au fost discutate și mecanisme pentru ca pensionarii să nu facă cozi la ridicarea banilor, aceasta în condițiile în care săptămâna viitoare, vor fi achitate pensiile.

Astfel, pensiile urmează să fie achitate, acolo unde este posibil, pe card, pentru bătrânii care au deschis un cont. O altă metodă este organizarea unui cordon special pentru pensionarii, la oficiile poștale. Și cea de-a treia metodă este elaborarea unui grafic, încât să nu se formeze cozi și să nu fie rând mare la oficiile poștale.

Cât privește menținerea în continuare a carantinei în instituțiile de învățămînt, în prezent se discută majorarea numărului de școli care au trecut la procesul de studii la distanță. „În prezent, aproximativ 30-35% din numărul cadrelor pedagogice din țară sunt instruite pentru a putea activa on-line, însă aceasta se referă în special la Chișinău, de aceea s-a pus drept scop extinderea acestei practici pe tot teritoriul Moldovei”.

Igor Dodon a mai relatat despre asistența externă în lupta cu COVID-19. Țara noastră continuă să primească cu regularitate asistență din partea Organizației Mondiale a Sănătății, iar la finele săptămînii, la Chișinău va veni o cursă specială din China cu teste de coronavirus, cu medicamente și materiale medicale necesare. „Suntem în așteptarea unui sprijin similar și din Federația Rusă”, a adăugat oficialul.

 Întrebat despre persoanele care în aceste zile ies în parcuri sau la grătare, șeful statului a spus că deocamdată nu sunt prevăzute amenzi pentru astfel de situații. „Următorul tip de restricții, în caz că situația se va agrava, ar putea prevede inclusiv interdicția de a ieși din casă. Deocamdată nu am ajuns la acest nivel și sper că nu vom ajunge”, a precizat oficialul.

Igor Dodon a fost întrebat dacă el și familia sa au fost testați la coronavirus..„Noi nu am fost testați și nici nu ne-am adresat. Se adresează toți cei care au simptome. Toți cei care au simptome și s-au adresat la medicul de familie sunt examinați și dacă sunt simptome au fost testați”, a răspuns președintele. 

Citiți și: LIVE TEXT/ 12 persoane infectate cu coronavirus sunt în stare gravă

Până la ziua de azi, în Republica Moldova au fost confirmate 94 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus. 37 cazuri sunt înregistrate în Chișinău, 16 în Hâncești, 7- în Ștefan Vodă, 6 cazuri- în Ialoveni și Căușeni, Soroca 5 cazuri. Totodată, în Republica Moldova au fost  înregistrate două cazuri de recuperare și un caz de deces.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.