20:29:51 28.03.2024
Stiri

Încă o localitate din R. Moldova, în CARANTINĂ, din cauza noului coronavirus. Primarul verifică personal ca sătenii să stea acasă: „Ce să așteptăm? Când vom avea un caz de deces?”

Social 23.03.2020 11:05 Vizualizări2242 Autor: Ziarul National
Încă o localitate din R. Moldova, în CARANTINĂ, din cauza noului coronavirus. Primarul verifică personal ca sătenii să stea acasă: „Ce să așteptăm? Când vom avea un caz de deces?”


Satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă este în cărantină pentru o perioadă de 40 de zile, în baza unei dispoziții a primarului Eugeniu Prutean, după ce în localitate au fost confirmate patru cazuri de COVID-19.

Primarul de Talmaza a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că este vorba de o familie întreagă - mama, tata și două fiice majore, una dintre care este deja căsătorită. Toți cei patru membri ai familiei sunt internați la Spitalul „Toma Ciorbă” din Chișinău și au făcut parte din grupul de 35 de persoane care a plecat în pelerinaj la o mănăstire din Ucraina.

Eugeniu Prutean susține că a semnat dispoziția sâmbăta trecută, pe 21 martie, după ce s-a consultat cu autoritățile raionale, fără să aștepte acceptul Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău, așa cum a cerut anterior premierul Ion Chicu.

„Ce să așteptăm? Când o să fie un caz de deces să ne permită (să instituie carantina - n.r.)?”, întreabă primarul Prutean.

CITIȚI și VIDEO // COVID-19 în R. Moldova: 12 persoane, în stare GRAVĂ la spital

Alesul local a întocmit lista persoanelor cu care a contactat familia infectată, a transmis-o la raion și încearcă să se descurce în această situație cu forțe proprii. A distribuit mesaje prin intermediul operatorului de cablu local, a distribuit pliante, merge personal cu mașina dintr-un capăt în altul al satului să verifice dacă locuitorii respectă regimul de carantină și declară cu satifacție faptul că sătenii au conștientizat pericolul. În localitate activează acum doar magazinul alimentar și farmacia.

„Am terminat măștile și dezinfectantul. Am dat comandă să ni se mai aducă și așteptăm. Important este să nu facem panică, să fim liniștiți, să urmăm recomandările și o să trecem peste asta”, ne-a mai spus Eugeniu Prutean.

Despre faptul că primarii sunt lăsați singuri în fața noului coronavirus a vorbit și deputatul Alexandru Slusari, în contextul situației de la Talmaza.

„Consilierii asigură cu forțe proprii autoizolarea în satul cu peste 7 mii de locuitori și protecția localnicilor. Nu se plâng. Dar sunt mirați că, la nivel central, decizia lor nu este recunoscută. Nimeni de la guvernare, de la momentul introducerii stării de urgență, nu a venit cu explicații privind delimitarea clară a competențelor autorităților centrale, raionale și celor locale. (...) Sper foarte mult că va interveni urgent Comisia centrală”, a comentat Slusari.

Amintim că în R. Moldova au fost confirmate până acum 94 de cazuri de COVID-19, iar patru localități și un cămin din Chișinău au fost plasate în carantină - satele Bălceana și Sofia din raionul Hâncești, orașul Sângerei, satul Talmaza din Ștefan Vodă și căminul nr. 1 al UTM.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md