18:42:18 19.04.2024
Stiri

Ex-premierul Filat, pe Instagram: „Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-Covid - 19 nu va mai fi aceeași”. Măsura URGENTĂ care ar trebui luată de autoritățile R. Moldova

Politică 23.03.2020 11:17 Vizualizări4976 Autor: Ziarul National
Ex-premierul Filat, pe Instagram: „Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-Covid - 19 nu va mai fi aceeași”. Măsura URGENTĂ care ar trebui luată de autoritățile R. Moldova


„Ceea ce credeam că este posibil doar în filmele SF s-a întâmplat: omenirea a intrat într-un război total cu un inamic invizibil care macină de-a valma oameni și țări. Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-Covid - 19 nu va mai fi aceeași. Țările se vor întoarce către ele însele, iar derogările de la Pactul de Stabilitate al UE acordate de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să-și sprijine economiile, limitarea circulației în interiorul UE dovedesc acest lucru”, este de părere fostul premier, Vlad Filat, într-o postare pe pagina sa de Instagram.

Acesta propune și niște măsuri pe care ar trebui să le întreprindă autoritățile R. Moldova.

„Fără a fi expert ori atotștiutor, analizând doar comportamentul public al majorității actorilor statali, cred că R. Moldova, asemeni altor țări, trebuie să-și folosească toate resursele, inclusiv credite externe, pentru întărirea sistemului de sănătate și identificarea soluțiilor pentru susținerea economiei, în special al IMM-urilor.

Disponibilitatea FMI de a oferi R. Moldova 100 de milioane de dolari pentru a putea face față epidemiei de COVID-19 și pentru susținerea sectorului privat este o oportunitate ce trebuie accesată cât se poate de repede. Întârzierea accesării acestui credit nu are justificare și cei care vor avea de suferit sunt cetățenii.

Perioada post-pandemie va fi caracterizată de un recul și haos economic la nivel mondial, iar Republica Moldova nu va fi ocolită. Procesul de globalizare, cu care abia ne obișnuisem, va încetini, iar relațiile economice internaționale vor trece de la mondializare la regionalizare. Practic, exporturile către zone îndepărtate va scade masiv, dar va funcționa regional. Relațiile economice cu vecinii vor prevala”, menționează fostul premier.

Sursa citată a mai adăugat că păstrarea locurilor de muncă, a capacităților de producție și de export trebuie să devină prioritară, iar acest lucru nu se poate face doar cu resurse proprii.

„Cu cât mai repede vom accesa creditul de la FMI, cu atât mai repede vom putea updata sistemul de sănătate pentru a face față epidemiei și vom putea interveni în sprijinul capitalului privat, generator de locuri de muncă și plus valoare. Până atunci, nu uitați: #stamacasa”, a conchis Vlad Filat.

View this post on Instagram

Ceea ce credeam că este posibil doar în filmele SF s-a întâmplat: omenirea a intrat într-un război total cu un inamic invizibil care macină de-a valma oameni și țări. Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-Covid 19 nu va mai fi aceeași. Țările se vor întoarce către ele însele, iar derogările de la Pactul de Stabilitate al UE acordate de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să-și sprijine economiile, limitarea circulației în interiorul UE dovedesc acest lucru. Fără a fi expert ori atotștiutor, analizând doar comportamentul public al majorității actorilor statali, cred că Republica Moldova, asemeni altor țări, trebuie să-și folosească toate resursele, inclusiv credite externe, pentru întărirea sistemului de sănătate și identificarea soluțiilor pentru susținerea economiei, în special al IMM-urilor. Disponibilitatea FMI de a oferi Republicii Moldova 100 de milioane de dolari pentru a putea face față epidemiei de COVID-19 și pentru susținerea sectorului privat este o oportunitate ce trebuie accesată cât se poate de repede. Întârzierea accesării acestui credit nu are justificare și cei care vor avea de suferit sunt cetățenii. Perioada post-pandemie va fi caracterizată de un recul și haos economic la nivel mondial, iar Republica Moldova nu va fi ocolită. Procesul de globalizare, cu care abia ne obișnuisem, va încetini, iar relațiile economice internaționale vor trece de la mondializare la regionalizare. Practic, exporturile către zone îndepărtate va scade masiv, dar va funcționa regional. Relațiile economice cu vecinii vor prevala. Păstrarea locurilor de muncă, a capacităților de producție și de export trebuie să devină prioritară, iar acest lucru nu se poate face doar cu resurse proprii. Cu cât mai repede vom accesa creditul de la FMI, cu atât mai repede vom putea updata sistemul de sănătate pentru a face față epidemiei și vom putea interveni în sprijinul capitalului privat, generator de locuri de muncă și plus valoare. Până atunci, nu uitați: #stamacasa

A post shared by Vlad Filat (@vlad_filat_official) on


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md