‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViorel Chivriga: „Pierderile pe care le vor suporta agricultorii în 2020, vor fi cu...

Viorel Chivriga: „Pierderile pe care le vor suporta agricultorii în 2020, vor fi cu mult mai mari decât cele din anii precedenți”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sectorul economic va fi influențat foarte puternic de situația creată atât în țara noastră, cât și în întreaga lume. De această părere este directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Contactat de Agrobiznes, expertul a constatat că criza afectează nu doar Republica Moldova, dar și partenerii principali.

„Va fi o criză de proporții, probabil că vom avea o situație cu mult mai diferită, decât cea din ultimul deceniu. Repercursiunile o să fie foarte mari, în primul rând, asupra sectorului privat, asupra unor categorii de cetățeni care au venituri foarte mici, dar și asupra moldovenilor care sunt plecați la munci peste hotare”.

Viorel Chivriga susține că, pe partea ce ține de comerțul internațional, situația o să fie una dramatică.

„În lunile martie-aprilie, cel puțin, va fi o perioadă în care exportul o să cadă sub nivelul lunilor ianuarie-februarie. Tradițional, în perioada ianuarie-februarie exporturile sunt anemice, deoarece sunt înregistrate cele mai joase valori. În cazul dat, vor fi schimbări în ceea ce privește geografia exporturilor și a importurilor, dar și în structura comerțului internațional. Aici trebuie să ținem cont că, în topul principalilor parteneri ai Republicii Moldova, în derularea exporturilor, pe poziția a doua este Italia, urmată de Germania – țări care sunt afectate, dar și Rusia care va fi afectată neapărat, este ceva inevitabil. La import, pe poziția a treia este China, care a avut probleme, dar cred că va apărea și o frică față de produsele din această țară. Vorbim despre un efect psihologic. În același timp, pe poziția a doua în topul importurilor este Rusia, urmată de Germania pe poziția 5 și apoi Italia”.

Expertul a mai spus că, vor fi afectați foarte mult transportatorii, care au deja probleme destul de mari în ceea ce privește transportarea mărfurilor din/spre Republica Moldova.

„Mă refer la costuri mai mari, timp pierdut, probleme legate de siguranța alimentelor. Și aici vin cu o propunere: trebuie să fie minimalizată complexitatea procedurilor, în primul rând, la export. Transportatorii nu trebuie să piardă timp în vama din Republica Moldova”.

Pe de altă parte, vor aparea unele schimbări în ceea ce privește exporturile unor mărfuri și în mod special, al produselor agroalimentare, care ocupă poziția a doua în structura exporturilor.

„Aici se vor înregistra reduceri la exportul produselor agroalimentare. Acele măsuri care au fost luate pentru a mări numărul companiilor care pot exporta în Federația Rusă, vor avea un impact minim în anul curent. În ceea ce ține de import, produsele agroalimentare nu au o poziție dominantă în structură, dar 7% totuși, ceva înseamnă. Respectiv, unele produse de import vor ajunge pe piața noastră mai greu și cu prețuri mai mari. Totodată, nu văd un risc foarte mare, deoarece pe piața internă sunt suficiente rezerve, care o să fie utilizate și care vor limita șocul posibil. Pe de altă parte, vor fi probleme foarte mari în ceea ce privește rezistența consumatorilor la ceea ce se întâmplă, deoarece având venituri foarte mici va fi foarte greu de rezistat o perioadă mai mare. La acest aspect trebuie să se gândească Guvernul, dar și APL. În plus, sunt foarte mulți oameni care supraviețuiesc, sau rezistă datorită remitențelor care vin în țară. Inevitabil în 2020, banii veniți de la emigranți vor fi mult mai puțini”.

Ar fi cazul ca Guvernul să vină cu prioritizarea cheltuielilor publice, anume ca o parte din resurse să fie redirecționate către soluționarea problemelor sociale, a mai spus Viorel Chivriga.

„De asemenea, sunt necesare unele măsuri de ordin fiscal – financiar. Inevitabil, o serie de entități economice vor avea nevoie de suport anume pentru a supraviețui. Deoarece în anul 2020 va exista riscul pentru foarte mulți antreprenori mici să falimenteze”.

‹ adv ›

În context, expertul menționează că oamenii trebuie să fie bine informați și nu panicați.

„Nu în ultimul rând, cred că ar trebui să existe voință politică din partea instituțiilor statale de a crea parteneriat de durată cu comunitatea de afaceri. Pe de altă parte, este important să existe coeziune și unitate între agenții economici și populație”.

Viorel Chivriga a amintit că, agricultura de la noi se confruntă cu o serie de alte probleme, care sunt mai periculoase decât acest virus și anume înghețurile, seceta care se manifestă de o perioadă destul de mare și reprezintă un pericol real pentru foarte mulți fermieri.

„Pierderile pe care le vor suporta agricultorii în anul curent vor fi cu mult mai mari decât pierderile din anii precedenți, care și așa reprezentau o scădere a producției”.

Expertul îndeamnă producătorii care au în stocuri produse agroalimentare să stabilească parteneriate cu marele rețele de comercializare. Acest fapt ar fi benefic nu doar pentru producători, dar și pentru cei care comercializează.

‹ adv ›

Foto: ape.md

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›